For studenter: Digitale og sosiale aktiviteter som bidrar til økt motivasjon

Omtrent halvparten av norske studenter har følt seg ensomme i koronapandemien, og flere savner studiemiljøet sitt.1 Når vi er mindre sosiale er det ofte vanskeligere å holde motivasjonen oppe. For eksempel er det ikke like lett å diskutere en vanskelig oppgave sammen med en medelev, eller støtte hverandre i en tøff eksamensperiode, nå som vi ikke kan møte hverandre så mye som før. Derfor er det svært viktig å finne digitale løsninger som både bidrar til økt motivasjon, men som også hjelper deg med å holde kontakten med dine studievenner. Jeg skal nå gi deg fem tips til digitale aktiviteter som både er sosiale, men som også bidrar til økt motivasjon mens du studerer!

1. Opprett en digital gruppe

For å holde kontakten med hverandre kan dere opprette en gruppe på Facebook eller i Teams. Dere kan også snakke sammen via Zoom eller Skype. Her kan dere blant annet stille spørsmål, dele tanker om en tekst eller rett og slett dele morsomme bilder med hverandre. Gjennom en slik gruppe kan dere både jobbe sammen om det faglige, men også oppleve at du har det sosialt med dine studievenner.

2. Les sammen digitalt

Det er ofte utfordrende å konsentrere seg hjemme. Ofte er det mer fristende å se på en serie enn å starte med lesingen. For å unngå dette kan du avtale en videosamtale sammen med gruppen din mens du leser. Husk å skru av lyden, slik at dere ikke blir forstyrret av hverandre. I tillegg kan dere bestemme dere for å lese i intervaller sammen, hvis dere ønsker dette. Med en videosamtale får du følelsen av at du leser sammen med de andre, og at du ikke sitter helt alene på rommet ditt. Samtidig blir du i større grad motivert til å lese videre!

Ekstratips: Det finnes mange måter å holde motivasjonen oppe på mens du studerer hjemmefra. Les mer om hvordan du kan få bedre motivasjon under hjemmeskole her!

3. Lag quizer

Det er viktig å ha det litt gøy også! Dere kan for eksempel lage en morsom quiz om et selvvalgt tema. Quizen kan du lage i Kahoot, eller et annet quizprogram som du kjenner til. Det er også mulig å lage en klassisk quiz hvor spørsmålene blir stilt høyt, og hvor svarene blir skrevet ned på et ark. Quizen kan både være knyttet til noe faglig, men den kan også inneholde andre spørsmål som dere synes er gøy.

4. Ha digitale diskusjoner

I en digital hverdag sitter som regel alle på hver sin haug. Samarbeid i grupper kan føre til at du opplever mer motivasjon og læring. Hvis du sitter fast med en oppgave eller et problem er det lurt å diskutere dette sammen med dine studievenner. Du kan for eksempel avtale et tidspunkt du ønsker å diskutere et tema eller en oppgave sammen med gruppen din. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller å ta en aktiv rolle i diskusjonen. Ofte er det flere som har akkurat de samme spørsmålene som deg. Derfor er digitale diskusjoner en super mulighet for å dele tanker og idéer med hverandre, når dere ikke får truffet hverandre fysisk.

Ekstratips: Gruppearbeid er ikke alltid like lett, og noen ganger kan det være vanskelig å komme i gang. Les om hvordan du kan få gruppearbeidet til å fungere på best mulig måte her!

5. Spis digitale lunsjer sammen

Bestem dere for et fast tidspunkt i løpet av dagen hvor dere spiser lunsj sammen. Selv om det kan være litt rart å spise foran en skjerm de første gangene, så er dette gull verdt for motivasjonen din. Snakk gjerne om en serie dere har sett på i det siste eller om dere har noen spesielle planer fremover. På denne måten får du koblet litt av fra lesingen. Visste du at pauser kan ha gode effekter på læringen din? Les mer om hvorfor du kan ta pauser fra skolearbeidet med god samvittighet her!


Det er fremdeles et håp om at vi snart kan møte hverandre fysisk igjen. I mellomtiden bør vi gjøre det beste ut av situasjonen vi står i. Vi bør i større grad ta i bruk de digitale løsningene som finnes der ute. Jeg håper disse tipsene kan gi deg inspirasjon til å finne digitale aktiviteter som kan gi deg økt motivasjon og som hjelper deg med å holde kontakten med dine studievenner. Synes du det er utfordrende å forholde deg til den nye skolehverdagen? Les gjerne dette blogginnlegget hvor du får seks tips til hvordan du kan på best mulig måte håndtere den digitale skolehverdagen.

Lykke til!

Kilder:

1 NOKUT. (2021). Studiebarometeret 2020 – Hovedtendenser. (NOKUT Rapport 1 / 2021). Hentet 10. mars 2021 fra Nokut.no/

Daniel 1

Daniel Hatletvedt

Mentor, MentorNorge