MentorNorge
Indholdsfortegnelse Trivsel og motivasjon 16. juni 2021 Læsetid: Hvordan takle stress?

Hvordan takle stress?

Føler du at du ikke har hodet over vannet? Er spenningen i kroppen høy, musklene anspent og sansene skjerpet? Det er kroppens overlevelsesmekanismer som slår inn. Å reagere slik er dens måte å hjelpe oss og møte utfordringer på. Men frykt ikke, det er vanlige tegn på stress.

Forskning viser heldigvis at stress ikke går utover prestasjoner på skolen eller i jobb. Den gode nyheten er at vi ofte presterer bedre under press! Forskning viser også at det er ved spesielt tre ulike tilfeller stress skapes hos unge. Disse er knyttet til ulike deler av hverdagen og skolehverdagen. Stress er ofte knyttet til lekser og/eller tidspress, egne ambisjoner og til sosiale relasjoner.

Jenter er mer stresset

Hvorfor er det sånn? Jenter opplever mer stress knyttet til skolesituasjoner enn det gutter gjør. De stresser også mer med bekymringer for fremtiden. Dersom du prøver å gjøre flere ting samtidig vil det ofte føre til at du blir mer stresset, og da forsterkes følelsen av at alt må skje på en gang. Tenk alltid på å ta en ting om gangen. Jobb med å holde fokus på det du driver med her og nå; absolutt tilstedeværelse. For at vi skal klare å prestere bedre må vi trene opp vår evne til å være tilstede i det vi gjør.

Reguler tilgjengelighet

Sosial, hele tiden? Det er klart at det er stressende. Den digitale tiden vi lever i legger ikke til rette for noe zen-modus. Det er alltid noe som skjer, alltid noe du kan oppdatere deg på, lese, se på, en du kan snappe, et bilde du kan like. Listen er uendelig. Dette er punkt nummer en på lista for å klare og senke skuldrene. Mitt råd i en stressende periode/hverdag er rett og slett å lage deg til nye rutiner. Ta en pause fra sosiale medier, skru av notifikasjoner og push varsler. Man blir stressa og distrahert av både egne og andres bruk av sosiale medier. Du kan ikke skåre på topp over alt, hele tiden. I begynnelsen kan det virke ekstra stressende ikke å få med seg alt det som skjer på Snapchat og Instagram, men etter hvert vil det føles som en lettelse.

Jeg sier ikke at du skal unngå bruk av sosiale medier, men at du skal ta styringen over din egen tid. Velg selv når du tar deg «SoMe-tid». Ta kontrollen, velg når du skal være sosial. For å kunne ha det bedre, og prestere bedre bør vi trene opp evnen til å være tilstede i det vi holder på med der og da. Tren på å gjøre ingenting.

Hverdagsfrykten

En annen utfordring vi ofte støter på er det som kan kalles hverdagsfrykten; frykten for å være utilstrekkelig, mislykkes eller ikke å bli likt. Det er denne frykten som hindrer oss i å utføre oppgaver. Tanken på å mislykkes, eller på hva andre mener, påvirker vår indre dialog og atferden vår helt ubevisst

Delmål, lister

Anerkjente mentaltrenere anbefaler å dele store mål opp i delmål. Grunnen er at man vil oppleve mange små seiere underveis. Det gjør selve veien til målet enklere og vil føre til mer indre motivasjon. En annen god idé for å oppleve små seiere når man har mye på agendaen, er å lage lister. Skriv ned alt du skal gjøre og når; innleveringer, prøver, etc. Få det ned så detaljert du ønsker. Hvor deilig er det ikke når du kan krysse ut ting du har gjort?

Her kommer en liste til deg - tips til en mindre stresset hverdag:

Jeg håper du har fått noen tips til hvordan du kan kvitte deg med hverdagsstress. Lykke til på eksamen!

Trivsel og motivasjon

Se alle

Sliter du med valget? Det gjorde jeg også!
Hvordan ta vanskelige valg? Her skal du få noen tips...
Slik mestrer du stress!
Stress kan være positivt opptil et vist nivå. Vi vil nå fortelle deg h..
Hvordan redusere stress i skolehverdagen?
Elever i alle aldre kan oppleve skolehverdagen som stressende. Timepla..
Generasjon prestasjon?
Dagens unge lever i et samfunn der det å prestere på et høyt nivå er h..
3 tips for å hjelpe barnet ditt med stress i skolehverdagen
Skolehverdagen er hektisk. Elevene har mange ulike fag og deres kompet..
Motivasjon
Motivasjon defineres som det som forårsaker aktivitet hos individet, d..
Hvor langt kan vi strekke oss?
Psykisk helse har aldri vært mer i fokus enn nå. Norske ungdommer føle..
Hvordan finne motivasjon til å gjøre skolearbeid?
Sliter du med motivasjonen?..
Motivasjon - det viktigste privat leksehjelp kan skape?
Her i MentorNorge synes vi at det er lurt å begynne med å stille spørs..
5 tips til bedre motivasjon
Skolehverdagen til mange kan være stressende, og det kan være vanskeli..
5 studietips for økt læring og motivasjon
Læring skjer hele tiden og uten at du nødvendigvis trenger å anstrenge..