Mann står foran en trapp laget av bøker og ser mot toppen
Ylva Furuseth
Mentor
Innholdsfortegnelse Trivsel og motivasjon 16. juni 2021 Lesetid: 5 tips til bedre motivasjon

5 tips til bedre motivasjon

Skolehverdagen til mange kan være stressende, og det kan være vanskelig å opprettholde motivasjonen gjennom hele uken, for ikke å snakke om året. Oppgaver, lekser, innleveringer, fremføringer, m.m. kan virke som en uendelig sirkel med arbeid, og når motivasjonen først blir borte kan det også være vanskelig å huske hvorfor man gjør disse oppgavene i det hele tatt. Men fortvil ikke! Det finnes ting du kan gjøre for å få tilbake gnisten for læring. Her er fem tips til bedre motivasjon.

1. Tenk fremover

Dersom du fokuserer på én enkelt oppgave akkurat her og nå, kan det være enkelt å gjøre den ferdig «bare for å gjøre den ferdig». Dersom du sliter med motivasjonen kan det derimot være smart å tenke framover, altså å huske hva du jobber mot for din egen del. Du ønsker kanskje å forstå algebra, eller å kunne kommunisere med befolkningen på neste ferie til Spania. Kanskje du ønsker å komme inn på videre studier og trenger gode karakterer. Målet trenger ikke være stort, men det å sette seg et mål kan hjelpe deg til å forstå poenget med å gjøre disse oppgavene. Dersom du vet hva du jobber mot kan du også jobbe mer effektivt og målrettet, og nå målene dine enda raskere. I stedet for å tenke ‘jeg kan ikke dette’, prøv å tenke ‘jeg kan ikke dette enda’. Tiden vil komme når alt arbeidet vil gi resultater du ikke kommer til å angre på.

2. Finn det morsomme ved faget

Ikke alle fag er like morsomme. Du vil naturligvis ha fag som du liker bedre enn andre. Allikevel tør jeg påstå at det finnes noe morsomt ved fagene du ikke liker også, dersom du ser nærme nok. Kanskje matte blir morsommere hvis det kan hjelpe til å løse gåter og mysterier? Kanskje engelsk blir morsommere hvis du leser engelske tekster i sjangere du interesserer deg for? Kanskje fysikk er kjedelig på papiret, men eksperimentene er kjempekule? Dersom du finner noe morsomt i et fag, enten det er en arbeidsmåte, et kapittel eller et bruksområde, hold på den gnisten og utforsk den videre.

3. Gi deg selv pauser

Det er viktig å ta pauser mens du arbeider. Stress er en av de største faktorene som påvirker motivasjon, så det er viktig å ikke overanstrenge deg. Dersom du er uthvilt vil også hjernen din fokusere bedre, og det vil bli enklere og raskere å gjøre ferdig oppgavene dine. Pass på å sove i minst 9 timer dersom du er under 14, i minst 8 timer dersom du er under 18, og minst 7 timer dersom du er voksen. Pass også på at du spiser godt, og at du er avslappet før du begynner å jobbe. Sett av tider til å arbeide, men husk også på å sette av tid til pauser, slik at du får tømt hodet og hvilt litt.

4. Jobb med andre

Dersom du har venner som går i klassen din/ studerer de samme fagene, kan det være lurt å avtale møter hvor dere kan arbeide sammen. Å jobbe med andre gjør arbeidsmengden litt lettere, og du vil ha noen å spørre dersom du er usikker på noe. I tillegg må du kanskje forklare ting til andre. Slik muntlig repetisjon gjør stoffet enklere å huske når du trenger det senere. Slike møter vil også tvinge deg til å faktisk arbeide med faget, og på den måten kan dere motivere og inspirere hverandre. Det er aldri morsomt å sitte alene med mye arbeid foran seg. Da kan en kollokviegruppe være perfekt, være seg før en prøve, med et større prosjekt eller kun for å bearbeide faget sammen.

5. Ha en plan

En stor arbeidsmengde kan være tungt å bære på, og selv om du ikke arbeider med den akkurat nå kan det være at du tenker mye på det. Dette kalles en mental belastning. Her kan det være smart å lage en plan for hvordan du skal overkomme arbeidsmengden. Sett av tider til å arbeide, sett mindre mål for når du skal ha visse deler ferdige, og vær strukturert i arbeidet. Dersom du holder deg til disse tidene og avtalene vil du slippe å bekymre deg for arbeidsmengden når du ikke jobber også, fordi du vet at du har alt under kontroll, og kan se sluttstreken. En planlegger eller journal kan være veldig hjelpsom for å holde system og se fremgangen i arbeidet ditt.

Husk at det er avgjørende for motivasjonen at du først og fremst tar vare på deg selv og kroppen din. Prøv så godt det lar seg gjøre å spise riktig, sove nok og slappe av. Ha gode rutiner og en god plan mens du arbeider med fagene, men husk å gi deg selv pauser. Jobb gjerne med andre for å gjøre faget morsommere, og prøv å lete etter tingene du liker ved faget. Ikke minst; se fremover, og vit hva du jobber mot. Du er ikke Sisyfos, jeg kan love deg at arbeidet vil være verdt det.

Trivsel og motivasjon

Se alle

Sliter du med valget? Det gjorde jeg også!
Hvordan ta vanskelige valg? Her skal du få noen tips...
Slik mestrer du stress!
Stress kan være positivt opptil et vist nivå. Vi vil nå fortelle deg h..
Hvordan takle stress?
Føler du at du ikke har hodet over vannet? Er spenningen i kroppen høy..
Hvordan redusere stress i skolehverdagen?
Elever i alle aldre kan oppleve skolehverdagen som stressende. Timepla..
Generasjon prestasjon?
Dagens unge lever i et samfunn der det å prestere på et høyt nivå er h..
3 tips for å hjelpe barnet ditt med stress i skolehverdagen
Skolehverdagen er hektisk. Elevene har mange ulike fag og deres kompet..
Motivasjon
Motivasjon defineres som det som forårsaker aktivitet hos individet, d..
Hvor langt kan vi strekke oss?
Psykisk helse har aldri vært mer i fokus enn nå. Norske ungdommer føle..
Hvordan finne motivasjon til å gjøre skolearbeid?
Sliter du med motivasjonen?..
Motivasjon - det viktigste privat leksehjelp kan skape?
Her i MentorNorge synes vi at det er lurt å begynne med å stille spørs..
5 studietips for økt læring og motivasjon
Læring skjer hele tiden og uten at du nødvendigvis trenger å anstrenge..