Kvinne sitter med headset på biblioteket og ser på en skjerm
Aina Hernández Evensen
Mentor
Innholdsfortegnelse Trivsel og motivasjon 16. juni 2021 Lesetid: 5 studietips for økt læring og motivasjon

5 studietips for økt læring og motivasjon

Læring skjer hele tiden og uten at du nødvendigvis trenger å anstrenge deg. Å studere derimot, altså systematisk læring av et bestemt tema eller fagfelt, krever både tid og energi i stor grad. Her får du mine beste studietips for å holde motivasjonen og lærelysten oppe.

Det kan ofte være veldig spennende og motiverende å studere, men til tider kan det bli tungt og kanskje du bare gjør en halvveis innsats som resulterer i lite læring. Hvis du skal studere gjennom mange år er det lurt å vite hvordan du kan holde læringstrykket og motivasjonen oppe. Som elev og student gjennom 19 år vil jeg derfor dele mine beste studietips.

Ha gode rammer rundt læringen

Hvor mye du lærer og hvor motivert du føler deg avhenger av mange faktorer utenom selve læringsarbeidet. Det er derfor viktig å skape gode rammer rundt læringen. Det som gir gode rammer for læring sammenfaller ofte med faktorer som fremmer fysisk og psykisk helse. For det første er det viktig å sove godt og lenge nok. Da får kroppen hvile og fornye seg selv samtidig som hjernen får bearbeidet dagens hendelser og ny informasjon. Sover du nok vil du generelt ha mer energi, du tenker klarere og hjernen vil jobbe bedre med læringsarbeidet. For det andre er det svært viktig å spise god og næringsrik mat. Jo bedre mat du spiser jo bedre fungerer både hodet og kroppen. Du bør derfor passe på å få i deg nok hjerneføde – mat som øker konsentrasjon, hukommelse og godt humør. En tredje faktor som legger godt grunnlag for læring er fysisk aktivitet. Det å være i fysisk aktivitet styrker hjernen og kan blant annet forbedre hukommelsen. Trening og hverdagsaktivitet bidrar dessuten til å bedre fysisk og psykisk helse som igjen gir et godt grunnlag for læring.

Lag god studieatmosfære

Arbeidet på skolen og leksene du får med deg hjem legger til rette for læring slik at du kan oppnå god faglige kompetanse. Læring og kompetanseutvikling er en spennende prosess, men noen dager kan det være tungt å sette seg ned for å gjøre skolearbeid på ettermiddagen eller i helgen. På fritiden vil man gjerne ha fri for å være sosial med venner og familie, og drive med ulike fritidsinteresser. Da kan leksene oppleves som en byrde man gjøre.

Jeg anbefaler derfor å lage en god atmosfære rundt læringsarbeidet hjemme, slik at leksearbeid kan bli en hyggelig aktivitet som du gleder deg til etter skoletid. Det er mange måter å gjøre dette på. Det første du bør gjøre er å finne et sted hvor du har nok bordplass, sitter godt og ikke blir forstyrret. Studieplassen bør være ryddig og pen. Du kan gjerne dekorere med planter, inspirerende fraser eller bilder som trigger gode minner eller pirrer fremtidsdrømmer. Det kan også være hyggelig å ha noe godt å tygge på eller ta seg en kopp med favorittdrikken. Musikk kan også være med å skape god stemning, så lenge det ikke forstyrrer konsentrasjonen din. For mange kan det kanskje føles litt ensomt og usosialt å sitte flere timer alene med lekser på ettermiddagen. Da kan det være lurt å studere sammen med en venn eller to. Det finnes garantert mange måter å skape en god studieatmosfære på. Du bør derfor spørre deg spørsmål som «hva skaper god stemning for meg?», «hva gir meg gode følelser?» og deretter bør du prøve å integrere dette i studiearbeidet.

Ha en timeplan

Det å kjenne at man alltid har skolearbeid hengende over seg kan være slitsomt og demotiverende. Jeg anbefaler derfor at du lager deg en timeplan for når du skal gjøre skolearbeid og når du skal ha fri. Sett opp faste tidspunkt på ettermiddagen og i helgen når det passer å jobbe med lekser. Hvilke tidspunkt du bruker vil i stor grad påvirke læringsutbytte og motivasjonen, så prøv deg frem slik at du finner din optimale studietid. Bruk denne tiden effektivt med fullt fokus. I tiden du har satt som fritid bør du være helt avkoblet. Hvis du klarer å ha et klart skille mellom fritid og skolearbeid vil du oppleve en bedre balanse i skolehverdagen og det vil være lettere å holde læringstrykket og motivasjonen på topp.

Kjenn målene

Tid og energi er begrensede ressurser. Dette innebærer at du ikke kan lære alt i alle fag. Du må derfor kjenne til læringsmålene slik at du kan investere den tiden og energien du har til å nå nettopp disse målene. Å jobbe målrettet er effektivt og det vil bidra til at du oppnår god faglig kompetanse uten å bruke all din tid og energi. Jeg anbefaler derfor at du gjør deg kjent med kompetansemålene i de ulike fagene og at du kjenner godt til vurderingskriteriene når du skal ha prøve, innlevering eller et annet faglig arbeidskrav.

Bruk ulike sanser og metoder

Det finnes mer enn én måte å lære noe på og det kan ofte være en fordel å bruke flere sanser og metoder i læringsarbeidet. Det kan være lurt å bruke både ører, øyne og kroppen når du skal lære noe nytt. For å bruke ørene kan du lytte til lydfiler og videoer, lese fagstoffet høyt eller snakke med noen om temaet. For å bruke øynene kan du lese, lage visuelle oversikter og se på bilder eller film. Når du bruker kroppen for å lære er det vanligste å bruke hendene til å skrive, tegne, telle og illustrere mens man snakker. Det er også mulig å bruke hele kroppen ved å for eksempel mime verb i fremmedspråk, gjennomføre rollespill eller bevege deg på ulike måter mens du snakker om eller tenker på temaet. Mange aktiviteter kombinerer bruk av flere sanser og dette øker ofte læringsutbytte. Prøv gjerne å lære et fagstoff på ulike måter og lær med hele deg!

Læringsglede

Hemmeligheten bak god læring og motivasjon er læringsglede. I mange tilfeller kommer ikke læringsgleden av seg selv og da er det viktig at vi selv tar ansvar for å skape den. Tipsene ovenfor kan bidra til å skape gode rammer rundt læring og øke kvaliteten og gleden med læringsarbeidet. Prøv dem ut og kjenn forskjellen!

Lykke til!

Trivsel og motivasjon

Se alle

Sliter du med valget? Det gjorde jeg også!
Hvordan ta vanskelige valg? Her skal du få noen tips...
Slik mestrer du stress!
Stress kan være positivt opptil et vist nivå. Vi vil nå fortelle deg h..
Hvordan takle stress?
Føler du at du ikke har hodet over vannet? Er spenningen i kroppen høy..
Hvordan redusere stress i skolehverdagen?
Elever i alle aldre kan oppleve skolehverdagen som stressende. Timepla..
Generasjon prestasjon?
Dagens unge lever i et samfunn der det å prestere på et høyt nivå er h..
3 tips for å hjelpe barnet ditt med stress i skolehverdagen
Skolehverdagen er hektisk. Elevene har mange ulike fag og deres kompet..
Motivasjon
Motivasjon defineres som det som forårsaker aktivitet hos individet, d..
Hvor langt kan vi strekke oss?
Psykisk helse har aldri vært mer i fokus enn nå. Norske ungdommer føle..
Hvordan finne motivasjon til å gjøre skolearbeid?
Sliter du med motivasjonen?..
Motivasjon - det viktigste privat leksehjelp kan skape?
Her i MentorNorge synes vi at det er lurt å begynne med å stille spørs..
5 tips til bedre motivasjon
Skolehverdagen til mange kan være stressende, og det kan være vanskeli..