Mann og kvinne ser på noe sammen foran datamaskinen
Daniel Hatletvedt
Mentor
Indholdsfortegnelse Trivsel og motivasjon 16. juni 2021 Læsetid: 5 tips for bedre motivasjon under hjemmeskole

5 tips for bedre motivasjon under hjemmeskole

Hvordan skal du holde motivasjonen oppe nå som du har hjemmeskole? Jeg skal nå gi deg noen supre tips til bedre motivasjon når du studerer hjemmefra!

Skolehverdagen har endret seg ganske mye siden corona-utbruddet i mars. Skolene har stengt, mye av undervisningen har blitt digital, og vi må i større grad studere hjemmefra. Selv om skolene nå er åpne, er det fortsatt skoler som stenger etter utbudd. Det er fullt forståelig at mange har lite motivasjon til å gjøre skolearbeid i disse periodene. Selv har jeg følt at det er utfordrende å motivere meg selv til å studere. Det har vært fristende å gjøre alt annet enn skolearbeid, og jeg tror mange har kjent på akkurat det samme. Men her er noen tips til å holde motivasjonen oppe.

1. Lag deg et mål

Når du ikke har noe å se frem til er det vanskelig å holde motivasjonen oppe. På grunn av corona-utbruddet har flere eksamener, tentamener og prøver blitt avlyst. For å holde motivasjonen oppe kan du lage deg et nytt mål. For eksempel kan du lage et mål om å gå opp én karakter i matematikk. Ut fra målet lager du deg en plan for hvordan du skal oppnå det. Læreren din har muligens gitt deg ulike oppgaver og innleveringer som kan bidra til at du vipper opp til en høyere karakter. Etter at du har funnet deg et mål er det lurt å skrive det ned på et ark slik at du kan se tilbake til målet ditt underveis. Da er det enklere å nå målet!

2. Unngå distraksjoner

Det er et hav av distraksjoner hjemme! Prøv å unngå å sitte nært det som kan være distraherende for deg. Hvis du bor sammen med andre er det lurt å sitte en plass hvor du kan få ro, og hvor det ikke er mye gjennomstrømming. Et tips er å skille mellom to områder: et område hvor du slapper av og et annet område hvor du arbeider med skole. Da får du slappet helt av når du har pauser, og du får jobbet effektivt når du skal arbeide med skole. Dersom du bruker Internett er det lurt å kun ha oppe nettsider som er relevant for det du jobber med. Slik blir du ikke blir distrahert, og holde seg motivert og konsentrert på skolearbeidet.

Kan mobilen din være et hjelpemiddel som fremmer læring? Du kan lese mer om hvordan mobilen din kan være nyttig i læringsarbeidet her!

3. Ha kontakt med vennene dine

Klassekameratene din kjenner helt sikkert på mye av det samme som du kjenner på i denne perioden. Det er derfor viktig at du har hyppig kontakt med vennene dine. Først og fremst for å ha det sosialt, men også for det faglige. Nå som du i større grad må ta initiativ til å samarbeide med klassekameratene dine, så er det lurt å planlegge hvordan dere skal jobbe i lag. Du kan bruke Facetime, Skype eller Zoom for å snakke med hverandre. I tillegg kan dere bruke ulike samskrivingsprogrammer, som for eksempel Google Docs. Å være sosial kan bidra til bedre motivasjon, spesielt i en situasjon hvor du ikke får sett vennene dine så ofte.

4. Gjør én og én oppgave om gangen

Nå som mye av undervisningen er digital har du kanskje fått flere innleveringer, oppgaver og tester du må gjøre. Mister du oversikt over hva som må gjøres, er det lett å miste motivasjonen. Det kan virke overveldende, og det er vanskelig å vite hvor du skal starte. Gjør du flere oppgaver samtidig er det fristende å hoppe videre til andre oppgaver med en gang du møter på en oppgave som er vanskelig eller kjedelig. Her mister du mye verdifull tid. Fokuser på én oppgave om gangen!

5. Les i korte intervaller

Det er ofte lite motiverende å sette seg ned med lærebøkene sine og lese flere timer i strekk. Derfor bør du ha korte fremfor lange økter. Du kan for eksempel bestemme deg for å lese i 25 minutter og ta pause i 5 minutter. Til slutt repeterer du dette intervallet flere ganger. Dette kalles for Pomodoro-teknikken og er en effektiv måte for å holde seg motivert. Hvis du har andre studieteknikker som fungerer bedre for deg så bruk de istedenfor.

Ønsker du en detaljert gjennomgang av Pomodoro-teknikken? Les mer om Pomodoro her!

Bonus tips - Ta pauser

Ikke glem å ta velfortjente pauser mens du jobber med skolearbeidet. Du kan for eksempel gå en tur, gjennomføre en treningsøkt eller gjøre noe annet som du synes er gøy. Det viktigste er at du er i aktivitet. Når du er i fysisk aktivitet produserer kroppen din endorfiner som igjen øker motivasjonen din og lysner humøret ditt.1 I tillegg vil du føle fremgang og oppleve at du har fått til noe! Det kan hjelpe deg hvis du for eksempel sitter fast med en vanskelig matematikkoppgave, og du trenger motivasjon til å fortsette. Ta deg også en matbit i pausene dine. Da er du opplagt til en ny studieøkt!

Jeg håper at tipsene som jeg har nevnt over kan gi deg motivasjon til å fortsette med skolearbeidet fremover. Dersom du fortsatt ikke helt finner motivasjonen kan du lese mer om privatundervisning med en mentor her.

Lykke til!

Kilder:

1https://helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/hva-fysisk-aktivitet-gjor-med-kroppen(hentet 15.05.2020)

Trivsel og motivasjon

Se alle

Sliter du med valget? Det gjorde jeg også!
Hvordan ta vanskelige valg? Her skal du få noen tips...
Slik mestrer du stress!
Stress kan være positivt opptil et vist nivå. Vi vil nå fortelle deg h..
Hvordan takle stress?
Føler du at du ikke har hodet over vannet? Er spenningen i kroppen høy..
Hvordan redusere stress i skolehverdagen?
Elever i alle aldre kan oppleve skolehverdagen som stressende. Timepla..
Generasjon prestasjon?
Dagens unge lever i et samfunn der det å prestere på et høyt nivå er h..
3 tips for å hjelpe barnet ditt med stress i skolehverdagen
Skolehverdagen er hektisk. Elevene har mange ulike fag og deres kompet..
Motivasjon
Motivasjon defineres som det som forårsaker aktivitet hos individet, d..
Hvor langt kan vi strekke oss?
Psykisk helse har aldri vært mer i fokus enn nå. Norske ungdommer føle..
Hvordan finne motivasjon til å gjøre skolearbeid?
Sliter du med motivasjonen?..
Motivasjon - det viktigste privat leksehjelp kan skape?
Her i MentorNorge synes vi at det er lurt å begynne med å stille spørs..
5 tips til bedre motivasjon
Skolehverdagen til mange kan være stressende, og det kan være vanskeli..
5 studietips for økt læring og motivasjon
Læring skjer hele tiden og uten at du nødvendigvis trenger å anstrenge..