Kvinne med headset sitter å ser på dataskjermen
Daniel Hatletvedt
Mentor
Innholdsfortegnelse Studieteknikk 17. februar 2022 Lesetid: Feynman-teknikken – bruk enkle forklaringer til bedre læring

Feynman-teknikken

Feynman-teknikken, som er oppkalt etter Richard Feynman, er en læringsmetode med fire steg som bygger på denne antagelsen om at enkle forklaringer bidrar til bedre og dypere læring. Du skal nå få en gjennomgang av de fire stegene i Feynman-teknikken.

Det sies at det enkle ofte er det beste. Stemmer det? Se for deg at du har fått i oppgave å forklare meg hva Pytagoras’ læresetning er, uten å bruke vanskelige og avanserte ord. Ville du klart det? Å kunne forklare noe på en enkel måte er ofte et tegn på at du har en dyp forståelse av et tema. Richard Feynman (1918-1988) var en anerkjent fysiker som vant Nobelprisen i fysikk i 1965, og mente at du husker bedre hvis du klarer å gi enkle forklaringer. Feynman var nemlig kjent for evnen sin til å gjøre rede for relativt komplekse konsepter og idéer på en lettfattelig måte. 

1. Velg deg et tema

Først må du velge deg et tema som du ønsker å studere nærmere. Temaet du velger kan være hva som helst! Du kan ta for deg et konsept, en definisjon eller en modell. Temaet kan også være innenfor alle ulike fagområder som blant annet samfunnsfag, naturfag og matematikk. For eksempel kan et tema være fotosyntesen, årsakene til 2. verdenskrig eller Pytagoras’ læresetning. Når du har valgt hvilket tema du ønsker å lære mer om, kan du ta frem et ark eller et dokument, og skrive navnet på temaet øverst siden

Ekstratips: Vil du lære mer om hvordan du kan få en mer strategisk læringsmetode? Les mer om hvordan du skaffer deg en strategi for effektiv læring av pensum her!

2. Forklar på en enkel måte

Etter at du har valgt et tema, skal du begynne å skrive ned alt du kan om temaet ditt. Utfordringen er at du kun kan skrive på en enkel måte. Tenk deg at du snakker med et lite barn. Bruk et enkelt språk, og unngå kompliserte ord. I tillegg kan du forsøke å forklare deg ovenfor en venn eller noen du kjenner som ikke kan noe om temaet ditt fra før.

3. Fyll kunnskapshull

Etter at du har skrevet ned notater på arket ditt, så vil du mest sannsynlig legge merke til at det er noen deler hvor det mangler viktig informasjon. Det kan også være forklaringer som du synes virker kronglete. Gå derfor tilbake til læreboken eller kilden din, og les deg opp på de delene hvor det mangler informasjon. Fyll deretter dette inn i notatene dine igjen. Husk at notatene fremdeles skal være skrevet på en lettfattelig måte.

Ekstratips: Å teste deg selv kan bidra til bedre læring. Les mer om hvordan du kan benytte deg av testeffekter her!

4. Prøv å forenkle forklaringen din

Etter en stund vil du ha en del notater foran deg som tar for seg temaet du har valgt. Når du skal gjennomgå notatene dine bør du se om det finnes deler som kan forklares på en mer enkel måte enn du allerede har gjort. Finnes det for eksempel noen analogier eller eksempler du kan bruke for å gjøre notatene dine mer forståelig? Målet er at du skal forenkle forklaringene og notatene dine så mye som mulig.

Bonustips: Locus-metoden

Locus-metoden er en kjent husketeknikk som hjelper deg med å huske bedre. Denne metoden går ut på at du skal forestille deg et kjent sted med en familiær rute. På denne ruten skal du plassere kunnskap på ulike steder. Slik lager du «knagger» som gjør det lettere for deg å gjenkalle denne kunnskapen når du i etterkant skal forestille deg at du går denne ruten. Locus-metoden og Feynman-teknikken er begge ulike metoder og teknikker som du kan bruke for å lære på en mer effektiv måte. Locus-metoden egner seg derimot best hvis du ønsker å huske spesifikke detaljer eller lister med informasjon, mens Feynman-teknikken heller kan brukes hvis du ønsker å få en dypere forståelse av et tema eller et konsept. Har du lyst til å lese mer om Locus-metoden? Les mer om hvordan du kan bruke Locus-metoden her.

Vil du prøve privatundervisning med en mentor?

Prøv et uforpliktende oppstartsmøte


Feynman-teknikken er en av mange studieteknikker som finnes der ute, og som du kan benytte deg av. Du vil nok legge merke til at noen teknikker eller metoder fungerer bedre enn andre. Grunnen til dette er at vi alle lærer på ulike måter. Det viktigste er at du finner en arbeidsmetode som passer for deg! Hvis du synes det er utfordrende å finne en studieteknikk eller læringsmetode som fungerer, så kan en mentor fra MentorNorge være et godt verktøy du kan ta i bruk. En mentor kan hjelpe deg med alt fra motivasjon, studieteknikk og faglig forståelse. Ønsker du å lese mer om hva en mentor fra MentorNorge kan hjelpe deg med? Les mer om privatundervisning fra MentorNorge her!

Jeg håper at du med Feynman-teknikken vil få bedre læringsopplevelser, og generelt en dypere forståelse av temaene som du skal sette deg inn i fremover.

Lykke til!

Kilder

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..