Alexander Gjelsvik Ravnanger
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: Lær om realfag på YouTube

Lær om realfag på YouTube

YouTube inneholder et hav av videoer, også med et pedagogisk og lærerikt innhold. Med dette store tilbudet kan det være vanskelig å skille klinten fra hveten og finne frem til det virkelig gode innholdet. I den anledning finner du her noen anbefalinger til YouTube-kanaler som har godt og underholdende innhold om realfaglige temaer.

Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å finne på videodelingsplattformen YouTube, og det ser ut til å være stor etterspørsel etter innhold av denne typen. En av de mest kjente og eldste av disse kanalene, CrashCourse, har i løpet av åtte år opparbeidet seg over 10 millioner abonnenter. Her får du våre tips til gode YouTube-kanaler, hvor du kan lære realfag. 

Kurzgesagt – In a Nutshell

Kurzgesagt lager YouTube-videoer på rundt 10 minutter om forskjellige vitenskapelige temaer. Typisk for kanalen er deres neonfargede grafikk og varierte innhold. På denne YouTube-kanalen kan du lære om alt fra ormehull til genmodifiserte organismer. Kanalen har også en egen serie med tittelen «Futurism», hvor de på en interessant og seriøs måte tar for seg mange av de spørsmålene om fremtiden som mange går rundt og lurer på: Burde menneskeheten kolonisere Mars? Burde roboter ha rettigheter og hvordan vil egentlig CRISPR påvirke fremtidens mennesker?

Link: https://www.youtube.com/user/Kurzgesagt/playlists

3Blue1Brown

Dette er YouTube-kanalen for den matematikkinteresserte eller alle som må ta matematikkfag som en del av utdannelsen sin og trenger mer intuitive forklaringer av stoffet enn det lærebøkene typisk tilbyr. 3Blue1Brown lager YouTube-videoer om matematikk med fokus på visualisering og intuisjon. Kanalen er særlig kjent for sine serier om matematisk analyse og lineær algebra. Med fantastiske animasjoner og et meget behagelig tempo evner opphavsmannen Grant Sanderson å gjøre kjente vanskelige temaer fra matematikken forståelig for de fleste. Temaene som preger videoene på kanalen er gjerne hentet fra matematikken man typisk møter i starten av en universitets- eller høyskoleutdannelse i realfag.

Link: https://www.youtube.com/channel/UCYO_jab_esuFRV4b17AJtAw

Numberphile

Numberphile er muligens den mest produktive av kanalene på denne listen. YouTube-kanalen lager videoer av alle lengder om ulike kuriøse matematiske temaer. Videoene består som oftest av at et intervju med en vitenskapelig ansatt ved et universitet som presenterer og forklarer et interessant matematisk resultat. Flere matematiske «superstjerner» har opptrådt i Numberphiles videoer, deriblant Terence Tao, Hannah Fry, David Eisenbud og Matt Parker.

Link: https://www.youtube.com/channel/UCoxcjq-8xIDTYp3uz647V5A

PBS Space Time og PBS Infinite Series

Begge disse YouTube-kanalene er en del av det amerikanske firmaet Public Broadcasting Service (PBS) og tar for seg hvert sitt realfag, nemlig fysikk og matematikk. PBS Space Time er den ideelle YouTube-kanalen for den fysikk- og kosmologiinteresserte. Her kan man lære om relativitetsteorien, kvantemekanikken og strengteori. I likhet med Kurzgesagt har også PBS Spacetime en serie om futurisme og romutforskning.

PBS Infinite Series er først og fremst rettet mot matematikk og tar for seg mange temaer fra matematikken som i liten grad dekkes av skolematematikken, deriblant konseptet uendelig, matematikkens grunnlag og geometri i høyere dimensjoner. I tillegg har de produsert flere videoer om kryptografi og kvantedatamaskiner.

Link: https://www.youtube.com/channel/UC7_gcs09iThXybpVgjHZ_7g

https://www.youtube.com/channel/UCs4aHmggTfFrpkPcWSaBN9g

CrashCourse

CrashCourse ble grunnlagt av brødrene John og Hank Green, som også er kjente som forfattere og vloggere. På kanalen finnes det kræsjkurs i nesten ethvert fagområde en kan tenke seg. Mange av kursene holdes av John eller Hank selv, mens noen holdes av andre fagpersoner. Av realfagene har CrashCourse serier i kjemi, fysikk, astronomi, statistikk, informatikk, anatomi og fysiologi, økologi og vitenskapshistorie. Særlig sistnevnte, CrashCourse History of Science, kan anbefales da den tar for seg et tema som enhver realist med respekt for seg selv burde kunne noe om, til tross for at verken historien eller realfagene i skolen i noen vesentlig grad dekker det.

Link: https://www.youtube.com/user/crashcourse

Man skal ikke undervurdere verdien av det visuelle og hørbare når det kommer til læring, kanskje særlig i realfagene. Det kan derfor ligge mye læring i YouTube-videoer der både det filmatiske og faglige er på plass, en kombinasjon alle kanalene ovenfor tilbyr. Forhåpentligvis kommer du til å sjekke ut noen av disse YouTube-kanalene og lære noe nyttig mens du har det gøy.

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..