Valg
Jeg husker selv hvor gøy og morsomt de første årene på barneskolen var. Mye av læringen var knyttet til lek og aktivisering, og skole var ikke forbundet med stort annet enn å ha det gøy. Å lære nye ting var et pluss. Med årene ble det så klart mer avansert læring og mindre lek.
Da karakterene kom i 8. klasse begynte alvoret å synke inn. Det ble enda mer seriøst og avgangskarakterene i 10. klasse skulle faktisk bestemme hvilken videregående skole jeg kom inn på. Som 15-åring var dette et stort valg. For alle som har gått ut av videregående var det nok likevel en bagatell i forhold til det nye valget vi måtte ta som 18-åringer;
å bestemme hva vi skulle gjøre resten av livet vårt!
Én av mange viktige ting
Det som ofte går i glemmeboken er at toppkarakterer ikke er alt. Ja, gode resultater er kanskje nødvendig for at du skal oppnå dine mål, men det betyr ikke at du må nedprioritere alt annet. I en tid hvor samfunnet stadig krever mer av generasjon prestasjon, trenger vi å minne hverandre på at helsa kommer først! Hva hjelper det å prestere på topp, hvis du føler deg tappet for energi og er i ferd med å gå på veggen?
Lytt til kroppen!
Kanskje føler du at du ikke har tid til annet enn skolearbeid (det gjør jeg også), men du har faktisk det! Vi er ikke laget for å sitte og jobbe dagen lang. Det er ikke sunt for oss heller. Om du føler deg konstant utmattet, uten overskudd til stort annet, er det faktisk smarteste å lytte til kroppen. Fysisk aktivitet kan gi deg overskudd i en hverdag som ellers er preget av stillesitting. Ikke glem regelmessig påfyll av energi.
Trøtthet og energitap er kroppens måte å si ifra på, og det er helt innafor å ta det med ro. Søvn er nøkkelen til en effektiv hverdag. Ikke undervurder viktigheten av søvn! Nok søvn bidrar faktisk til at du husker bedre.
Lytt til hodet!
Føler du at skolearbeidet ikke er overkommelig? Ser du ikke et lys i enden av tunnelen? Slike tanker kan fort melde seg og være tilbakevendende. Da kan det være stor hjelp å snakke med noen. Del tankene dine med medelever; jobb sammen, gjør arbeidet enklere for hverandre. Støtt hverandre når det blir mye på skolefronten, for dere kommer til å nå målstreken til slutt! Husk at du også kan få gode råd fra læreren din, helsesøster eller rådgiver på skolen. Det er mange som jobber for å hjelpe deg, dersom du har behov for noen å prate med.
Ikke vær for streng mot deg selv.
Husk at du er din egen største kritiker. Vi har lett for å forvente mye av oss selv, og da kan vi fort sette urealistiske mål. Det blir fort en ond sirkel. Ikke vær for hard mot deg selv, og ikke la nedturene svekke håpet eller selvtilliten din. Tro på deg selv! Løft deg opp, tenk på dine sterke sider og minn deg selv på hva du får til. Det som virker umulig vil være mulig dersom du har den rette innstillingen. Du må fortelle deg selv at du klarer det. Vær positiv og husk at hvert forsøk er et skritt nærmere målet.
Krav stilles fra alle kanter, både fra foreldre, bekjente, lærere på skolen og sosiale medier. Ikke la andres forventninger gå til hodet på deg. Vi har alle våre sterke og svake sider, og det er ikke meningen at du skal være et supermenneske som presterer på topp i alt. Vi er mennesker, ikke maskiner.
Er det én ting jeg ønsker at du skal ta med deg fra dette innlegget, så er det at det ordner seg til slutt! Det eneste du må sørge for er å holde hodet oppe og ikke gir opp. Du trenger ikke å takle utfordringene dine alene, bruk andre! Det er også helt ok å føle at man ikke strekker til på alle fronter, og det er helt ok å føle seg håpløs av og til. Det du må huske på er at dette er følelser som er vanlige. Det er følelser som du kan gjøre noe med. De sier ingenting om hvordan du er som person. Det vil alltid være hjelp å få, og det vil alltid være lys i enden av tunnelen – uansett hvor lang den er!