Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemesteret står for døren, og det betyr mye arbeid. Det er mye stoff som skal læres og huskes til både tentamener og eksamener, og det kan allerede nå virke som alt for mye. For mange er en stor del av utfordringen det å komme i gang med arbeidet. Mangel på motivasjon gjør at man dytter arbeidsmengden lengere og lengere frem i tid. De fleste av oss har nok opplevd at dette er en lite effektiv taktikk, men klarer allikevel ikke å tvinge seg selv til å sette i gang.
1. Del opp arbeidet ditt
En god løsning kan være å dele opp større prosjekter i mindre oppgaver. Dersom et prosjekt virker for stort og overveldende, kan det være ekstra vanskelig å sette i gang. Ved å dele opp prosjektet får man en klar plan på hva som må gjøres. Det vil også være enklere å motivere seg for å gjøre en liten deloppgave, fremfor et helt prosjekt. En artikkel som skal skrives kan for eksempel deles i deloppgaver som å finne fakta, skrive en innledning, skrive en kladd og redigering. Dersom planen for dagen er å skrive en kladd fremfor å skrive en hel tekst, vil arbeidsmengden virke mer overkommelig og oppgaven har større sannsynlighet for å bli gjort.
2. Belønn deg seg for godt arbeid
Men hva hvis man ikke er motivert for deloppgavene heller? For mange vil det å belønne seg selv for godt arbeid øke motivasjonen. Her gjelder det å være kreativ, og å finne noe som faktisk motiverer. Alt fra snacks til å se en film til en aktivitet kan brukes. Samarbeid gjerne med en venn, og avtal at dere kan gjøre noe koselig når dere begge har gjort ferdig oppgaven.
3. Fjern distraksjoner
De fleste har opplevd å få en god studieøkt ødelagt av distraksjoner, og internett er kanskje den aller vanligste. Til tross for at det kan virke utrolig fristende å bare sjekke den ene meldingen man akkurat fikk, er det mange strategier man kan bruke for å gjøre disse distraksjonene mindre distraherende. Det finnes mange gode apper som kan hjelpe til med å løse problemet. Appen «Hold» gir brukeren poeng for å la være å sjekke mobilen, og disse poengene gir diverse rabatter på alt fra solbriller til mat. «Cold Turkey» er et annet program som lar brukeren blokkere nettsider for å gjøre distraksjonene mindre tilgjengelige.
4. Planlegg skolearbeidet
En annen metode for å sørge for at skolearbeidet blir gjort, er å planlegge det som en avtale, og sette et spesifikt tidspunkt og sted. Velg et sted med få distraksjoner, som biblioteket. Dette kan også gjøre at skolearbeidet virker mer overkommelig, da man setter av for eksempel to timer til effektivt skolearbeid, istedenfor å sløse bort en hel kveld. Det gjør også at man har et sted som kun er for skolearbeid, og som ikke kan brukes til alt mulig annet.
5. Bare gjør det!
Det finnes mange tips og triks for å unngå og utsette skolearbeid, men det aller enkleste rådet vil være å «bare gjøre det». Desto flere ganger man disiplinerer seg selv, desto bedre blir man. Trenger du et ekstra dytt for å strukturere skolearbeidet ditt? Les mer om privatundervisning med en mentor fra MentorNorge her. Bruk starten av dette vårsemesteret på å skape nye, gode vaner, og du kommer til å takke deg selv når eksamenstida kommer i mai.
Lykke til!