Thusyanthy Rajakulasingham
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: Tips til hvordan du kan skrive en god tekst

Tips til hvordan du kan skrive en god tekst

Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på strak arm, eller misliker du alt som har med egenskriving å gjøre? I norskfaget må vi gjennom alt fra artikler til kåseri. Dette skaper glede hos noen og frustrasjon hos andre. Her vil du få noen tips til hvordan du kan skrive bedre, uansett utgangspunkt!

Å komme i gang

Det har gått en halvtime siden du fikk oppgaven, men du har ikke klart å skrive ned ett eneste ord på arket foran deg. Sitter du helt fast? Aner du ikke hva du skal skrive om, eller hvor du skal starte? Da kan brainstorming eller idémyldring løsne tankene. Skriv oppgaven eller temaet i midten, og dra steker ut til alle assosiasjoner du kommer på. Press-skriving kan også fungere godt - da tar du utgangspunkt i et stikkord eller en setning, og skriver alt du tenker på i 1-3 minutter uten å stoppe.

Når du har fått en del tanker ned på arket, kan du lage et tankekart for å strukturere ideene dine. Når innholdet begynner å ta form, anbefales det å lage en disposisjon. En disposisjon er en oversikt over tekstens hovedpunkter, og fungerer utmerket for å få et overblikk over innhold og struktur.

Tips til skrive bedre - tankekart

Sjanger og skrivestil

Hva slags tekst skal du skrive? Har du satt deg inn i hva som kjennetegner sjangeren du skal skrive innenfor? Sjangertrekk er av stor betydning for å skrive en god tekst, men likevel en smell som flere går på. Det er kjipt å skrive en kjempegod artikkel når oppgaven ber om et essay; les oppgaven én gang for mye en én gang for lite!

Når du er i gang med skrivingen, må du også tenke på hvem målgruppen er. Husk at det er leseren du ønsker å appellere til, ikke deg selv. Skal du skrive en kronikk i en avis, bør du ha et annet språkbruk og en annen tone enn om du henvender deg til unge barn.

Grammatikk og tegnsetting o.l.

God syntaks gir teksten din liv. Dårli gramatikk og tegnsetting er blandt di tingene som kan dreper gnisten i din tekst. Ja, der følte du det, kanskje? Bruk ordboka/rettskrivningsverktøy flittig når du skal finkjemme teksten for eventuelle skrivefeil.

Ha i tankene dine at du skal skrive enkelt og konkret, fremfor tungt og komplisert. Å lese teksten inni deg kan hjelpe deg med å identifisere tunge formuleringer som kanskje bør omskrives.

Et annet tips er å variere med setningslengde for å skape dynamikk og rytme i teksten din. Dette er spesielt relevant i skjønnlitterære tekster (for eks. noveller), hvor du kan skape spenning ved å bytte mellom korte og lengre setninger.

Prøv for all del å unngå å starte alle setninger med det samme ordet. Det typiske er ”jeg” eller ”det.” Hvis du bruker et eller flere ord hyppig, kan du med fordel vurdere om ordet kan byttes ut med et synonym. Istedenfor å skrive ”gikk” maaange ganger, kan du benytte deg av ord som ”vandret, slentret, spaserte, trampet, tuslet, vanket”. Du merket kanskje at disse ordene er hakket mer beskrivende enn ”gikk?” J

Effekten av språklige virkemidler

Språklige virkemidler gir teksten din liv og følelser! Se for deg en skildring av en kald vinterdag: ”Det var kaldt. Snøen var hvit og dekket alle fjelltoppene. Solen skinte på snøen under meg, men det var ikke varmt.”

Nå - hva med dette?

Det var bitende kald. Den kritthvite snøen dekket de majestetiske fjelltoppene som raget oppover horisonten. Selv om solen skinte på det glitrende laget under føttene mine, varmet ikke strålene.”

Gjentakelser, sammenlikninger, metaforer, besjeling, kontraster og personifikasjoner er et knippe av de språklige virkemidlene du kan benytte deg av i skjønnlitterære tekster. Skriver du i retning sakprosa er symboler, ironi, overdrivelser, underdrivelser og allusjoner mer relevante virkemidler.

Men hvordan blir man en bedre skriver, lurer du kanskje på? Svaret er enkelt - du må øve på å skrive. Som med alle andre ting - øvelse gjør mester! Å skrive dårlig er en del av det å skrive bra; husk at du lærer med av å gjøre feil enn å få til alt på første forsøk. Fortvil derfor ikke dersom du ikke mestrer skrivekunsten med én gang, det kommer seg.

Leksehjelp i norsk er blant det mest etterspurte hos MentorNorge, og det er vår erfaring at én-til-én-relasjonen mellom elev og mentor skaper et trygt rom hvor det er plass til både å prøve, feile og få til. 
Les mer om privatundervisning i norsk

Vil du prøve privatundervisning med en mentor?

Prøv en gratis kartleggingstime

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..