Invester nok tid i faget
Hvis du ønsker å bli god i et fag er det først og fremst nødvendig å sette av nok tid til læring. Det kan være lurt å sette av en fast tid i uken, slik at du jobber jevnt og trutt med faget gjennom hele skoleåret - også hjemme. Arbeidskrav, som innleveringer og prøver, bør du jobbe med i god tid før fristen slik at de ikke lider under skippertak. Det viktigste er likevel at du utnytter timene på skolen godt. I skoletimene bør du ha fullt faglig fokus. En fordel med å jobbe godt i timene er at du arbeider i et læringsfellesskap med dine medelever. I tillegg er læreren til stede, om du skulle trenge hjelp.
Kvalitet over kvantitet
Selv om du setter av mye tid til læringsarbeid i et fag, betyr ikke dette nødvendigvis at du lærer mye. Det viktigste er kvaliteten på læringsarbeidet. Du kan for eksempel lære mye mer av å lese et kapittel én gang med en god lesestrategi, enn hvis du leser kapittelet rett frem 5 ganger. For å sikre god kvalitet på læringsarbeidet er det viktig at du har fullt faglig fokus når tiden du sitter og studerer. Alle mulige distraksjoner bør elimineres. Støy, teknologi og andre mennesker er faktorer som lett kan stjele oppmerksomheten din. Å gjøre dine omstendigheter studievennlige bidrar gjerne til at kvaliteten på læringsarbeidet heves. Når du studerer er det viktig at du bruker gode strategier som passer for deg og det innholdet du skal arbeide med. På bloggen til MentorNorge finner du flere gode innlegg med tips om studieteknikker.
Kjenn deg selv
For å sikre god kvalitet i læringsarbeidet er det viktig at du kjenner deg selv og vet hvilke strategier som fungerer best for nettopp din læringsprosess. Det er lurt å prøve ut mange ulike læringsstrategier. Når du studerer er det viktig å være bevisst og følge med på både hva som fungerer og hva som ikke fungerer for deg. Lærer du mest når du visualiserer innholdet, lytter til det eller skriver det ned? Hvordan påvirker lys- og lydforhold din læring? Lærer du best når du er i bevegelse eller når du sitter i ro? Når du vet hvordan du lærer best vil ditt læringsarbeid bli mer effektivt og du vil oppnå bedre resultater på kortere tid.
Kjenn vurderingskriterier og kompetansemål
Se for deg at du står midt i Oslo og skal nå frem til en destinasjon, men du har ingen informasjon om hvor denne destinasjonen faktisk ligger. Hvilken retning skal du da gå i? Det er umulig å vite og mest sannsynlig kommer du til å gå deg vill. Det samme prinsippet gjelder for læring. Læringsarbeidet har ulike kompetansemål, du må kjenne til dem og vite hvordan du når dem. Kompetansemålene gir deg en retning slik at du lettere kan planlegge læringsarbeidet ditt så du når målene.
Når du skal jobbe med et arbeidskrav er det også viktig å vite hva vurderingskriteriene er, altså hvilken kompetanse det er meningen at du skal vise i dette arbeidet. Hvis for eksempel vurderingskriteriene på et muntlig fremlegg i fremmedspråk er grammatikk, ordforråd og uttale er det disse områdene du må fokusere på.
Med andre ord; hvis du kjenner til vurderingskriterier og kompetansemål blir det enklere å komme vellykket frem til din læringsdestinasjon.
Be om hjelp
Hvis du opplever et fag som utfordrende er det alltid lurt å be om hjelp. Søk hjelp hos medelever, læreren eller noen i familien din som er gode i faget. Privatundervisning med en mentor hos MentorNorge kan også være en god løsning. Da får du en privatunderviser som har høy kompetanse i faget du ønsker hjelp med. Mentoren kan gi den den oppfølgingen og støtten du trenger for å øke din faglige kompetanse.
Det er lett å tenke tanker som «jeg er ikke god i matte» eller «språk er for vanskelig for meg», men ofte trenger man bare å investere mer tid, prøve andre studieteknikker, få alternativt innhold eller forklaringer, eller få hjelp av noen med kompetanse i faget. Det å ikke klare noe nå betyr ikke at du ikke kan klare det. Det betyr bare at du må prøve det på en annen måte.
Utnytt ditt potensial
Alle har stort lærings- og utviklingspotensial og kan oppnå høy kompetanse på mange fagområder. Men ønsker man dette må man være villig til å investere tid og energi i sin egen læringsprosess. Det er viktig å kjenne seg selv og ha kunnskap om ulike læringsstrategier. Du må bevisst prioritere kvalitet over kvantitet. Da kan du lære mye på kort tid! Det er også viktig å kjenne til kompetansemål og vurderingskriterier. Det gjør læringsarbeidet mer meningsfullt, gir det retning og gjør at man får kontroll over sin faglige utvikling.
Kunnskap åpner et hav av muligheter, så utnytt årene på skolebenken og opparbeid deg all den kompetansen du kan. Utnytt ditt enorme læringspotensial og husk å balansere det med hvile, fritidsaktiviteter og sosiale relasjoner. Da vil skolen bli en gullgruve og du vil ha med deg utallige skatter i bagasjen resten av livet.
Lykke til!