Kvinne sitter i hengekøyen og leser
Aina Hernández Evensen
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: 5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien

Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skolehverdagens rutiner og krav. Ferien bør være en tid hvor du slapper av og har det gøy. Det er derfor en god anledning for å lære nye ting og utvikle ferdighetene dine i et mer avslappende miljø. Læringsaktivitetene kan gjerne knyttes opp til fag du har på skolen. Da vil selve sommerferien bli mer innholdsrik og du vil få en mykere overgang fra ferie til skolestart når den tiden kommer. Nedenfor kan du lese om fem tips til læringsaktiviteter du kan kose deg med i ferien.

1. Litteratur

Hvis du er glad i å lese er dette en fin læringsaktivitet i ferien. Man kan finne lesestoff om alle fag, både i bøker, magasiner og på nett, og det er ofte motiverende å lese i noe annet enn lærebøker. Kanskje finner du deg en bok om en spennende historisk periode, en interessant artikkel om en verdensreligion eller et fascinerende realfaglig fagblad?

Hvis du ønsker å forbedre deg i engelsk eller fremmedspråk, anbefaler jeg deg å lese på dette språket. Finn litteratur tilpasset ditt nivå og velg mellom ulike sjangere: romaner, noveller, dikt, artikler, kåserier, tegneserier osv. I tillegg til å lære mer om språket du engasjerer deg i, vil du øke din lesekompetanse, og dermed jobber du aktivt med en av de fem grunnleggende ferdighetene man skal opparbeide seg i skolen.

Tips: Når du leser for å lære er det ekstra viktig og være kildekritisk slik at du forsikrer deg om at informasjonen du leser er troverdig. Dette gjelder spesielt når du leser på internett. Les gjerne mitt tidligere publiserte innlegg «5 tips til god kildekritikk» for gode råd.

2. Film og serier

Liker du å se på film og serier er dette også en fin måte å lære noe nytt på i sommerferien. Du kan f.eks. se filmer og serier på språket du studerer. Slik trener du din lytteforståelse og ordforrådet ditt øker. Du kan dessuten bli bedre kjent med kulturen i landene der disse språkene snakkes. Det finnes også mange spillefilmer og dokumentarer som tar for seg historiske hendelser eller aktuelle samfunnsfaglige temaer, som kan være relevante i andre fag. For å finne passende innhold kan du besøke ditt lokale bibliotek, se på ulike strømmetjenester og TV-kanaler eller søke på youtube.com.

Tips: Husk at spillefilmer har som formål å underholde deg. Dette betyr at historiske fakta kan være endret eller overdrevet. Vær derfor kildekritisk!

3. Spill og apper

Du kan lære enkelt og morsomt ved å spille spill. Er du interessert i dette kan de by på en verden av muligheter. Man kan spille brettspill eller spille på PC, konsoll eller mobil. Gjennom spill kan man lære så mangt, alt fra faktakunnskaper til språk. Man kan også forbedre sin hukommelse, evne til problemløsning og forståelse for ulike prinsipper. Denne sommeren kan du finne nye spill som kan gi deg økte kunnskaper og ferdigheter innen et fag du liker og vil forbedre.

Hvis du ønsker å øke din språkkompetanse kan du prøve ut duolingo.com. Denne nettsiden hjelper deg å lære språk gjennom morsomme interaktive oppgaver og nivåklatring. Duolingo finnes også som app til smarttelefoner. Jeg anbefaler deg også å sjekke ut gruble.net hvor du kan øke din kompetanse innen fag som geografi, matematikk og norsk. Her kan du f.eks lære å plassere verdens land geografisk, trene på gangetabellen eller dra på ordklassejakt. Ønsker du å lære mer om historie og hvordan et samfunn fungerer kan spillet Tropico 5 være noe for deg. Her skal du bygge opp et samfunn og styre en tropisk øy fra tidlig kolonitid frem til det 21.århundre. Tar du utfordringen?

Tips: Det finnes utallige spill og apper du kan lære noe av. Let deg frem til noen gode spill som er morsomme og lærerike for deg!

4. Youtube.com

Youtube.com er et univers av videoer om alle mulige slags temaer og kan være en spennende og underholdende læringsarena. I tillegg til filmer og serier, har Youtube videoer om alt fra trening til romfysikk. Finn videoer eller kanaler med fokus på et fag eller tema du ønsker å lære mer om. Kanalen crashcourse gir deg for eksempel en kort innføring og oversikt over ulike temaer innenfor både realfag og samfunnsfag.

Å se videoer på et annet språk er en fin måte å øke din språkkompetanse på. Vær kreativ og finn ulike videoer om temaer som interesserer deg. Hva med å lære og spille gitar på engelsk, trene på spansk, lage mat på fransk eller synge karaoke på tysk?

5. Aktiviteter på reise

Hvis du er så heldig at du skal ut å reise i sommer, anbefaler jeg deg å bruke muligheten til å utforske og lære nye ting. Skal du reise til et land hvor de snakker det fremmedspråket du lærer, bør du prøve å snakke dette språket så mye som mulig. Ikke bruk engelsk om du ikke må! Husk at øvelse gjør mester. Reiser du derimot til et engelsktalende land eller et land hvor du ikke kan språket, er dette en god mulighet til å praktisere engelsk.

Drar du til utlandet er dette også en fin mulighet til å lære om nye steder og kulturer. Du kommer i kontakt med andre språk, religioner, vaner og tradisjoner.  Du kan besøke historiske severdigheter, museum, markeder og ulike arrangementer. Jeg anbefaler deg å gjøre deg kjent med kulturen og stedet du er på. Da vil reisen by på mange lærerike opplevelser.

Tips: Hvis du blir hjemme i sommer er det likevel mulig å ha lærerike opplevelser lokalt. Da gjelder det å være turist på hjemstedet. Hva med å besøke et museum eller et historisk betydningsfullt sted?

Ha det gøy!

Det finnes mange morsomme læringsaktiviteter du kan gjøre i sommerferien.  Du kan lese, se film og videoer, spille spill og dra på oppdagelsestur lokalt og internasjonalt. Hvis du er nysgjerrig og åpen for å prøve nye ting, finner du sikkert enda flere morsomme måter å lære på. Husk likevel at ferien også er tid for å slappe av og lade batteriene. Finner du en god balanse mellom aktivitet og avslapning, vil du være uthvilt og motivert til skolestart i august. Men det viktigste nå er at du får en fin sommerferie og har det gøy.

Ha en spennende og lærerik sommer!

Studieteknikk

Se alle

Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..