5 tips til en vellykket muntlig presentasjon

Vi har alle stått foran et publikum og vært litt nervøse når vi skal holde en muntlig presentasjon – om det så er foran en sensor på eksamen, i klasserommet, eller foran en enda større forsamling. En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentasjon på flere måter, og her vil du få fem gode tips for å gjennomføre en muntlig presentasjon suksessfullt!

1. Henvend deg til publikum

Hvem som skal høre på presentasjonen din vil ha stor betydning for hvordan du bør presentere stoffet ditt. Det er viktig at du lager presentasjonen i henhold til publikum/målgruppen. Det går helt fint å bruke manus, men ikke vær avhengig av det, da du kan miste kontakten med publikum. Kontakten med publikum er helt essensielt når du fremfører noe muntlig. Det er stor forskjell på det å snakke til, og med noen, og å lese opp fra et ark! La blikket ditt bevege seg over forsamlingen, og vis at du henvender deg til alle. Synes du at det er vanskelig å fokusere på mennesker når du prater, kan du heller fokusere på et punkt på veggen eller lignende. Se for all del ikke ned i gulvet eller kun på manus arket ditt. Sist, men ikke minst – snakk høyt og tydelig, med klar stemme og ikke prat for fort!

Tips: Trenger du litt ekstra hjelp med forberedelsene til muntlig presentasjon? Les mer om privatundervisning med en dyktig mentor her.

2. Lag en presentasjon med god struktur

Stikkordet er å ha en rød tråd gjennom hele presentasjonen. Start for eksempel med en disposisjon som viser eller forteller hva du skal snakke om. Da vet publikum hva som kommer, og det vil være enklere å følge med når du skifter tema. Legg frem mindre sluttpunkter underveis i presentasjonen, ikke presenter en lang oppramsing av alle hovedpunktene heeelt til slutt.

(Hentet fra http://www.scientificleaders.c... ) Her ser du en graf over på hvordan oppmerksomheten til publikum vanligvis avtar med tiden. Hvis du har noen mindre konklusjoner og oppsummeringer underveis i presentasjonen, gjør du det enklere for publikum å holde fokus. I tillegg øker du sjansen for at publikum får med seg flere viktige setninger.

3. Enkelt og konkret, fremfor mye og komplisert

Hva er det du vil at publikum skal sitte igjen med etter å ha hørt på deg? Tenk på dette gjennom hele presentasjonen. Enkelt og konkret er bedre enn mye og komplisert. Ikke snakk om noe du egentlig ikke forstår – dette kan ofte resultere i at du bruker tunge formuleringer som verken du eller publikum klarer å forstå. Henger ikke publikum med, mister de interessen. Målet med presentasjonen bør ikke være å vise absolutt alt du kan, men å klare og formidle temaet du snakker om. Tenk på hvem målgruppen er og formuler deg deretter. Det er ikke alltid så lurt med supertekniske setninger som kanskje ville imponert en sensor på eksamen, når du egentlig står foran en gruppe medstudenter. Bruk heller dine egne ord!

4. Vurder nødvendigheten og bruken av hjelpemidler

Det er relativt vanlig å bruke f. eks. tavla, PowerPoint, lyd eller andre hjelpemidler når man holder muntlige presentasjoner. Stikkord, bilder og figurer er enklere å huske enn et ti minutter langt foredrag. PowerPoint er desidert det mest brukte hjelpemiddelet, og gir mye rom for kreativitet. Men ikke la deg rive med; hjelpemidlene skal ikke ta over presentasjonen, de er kun ment som støtte. Ikke fyll lysbildene med massevis av tekst, da vil publikum måtte velge mellom å følge med på det du sier, eller å lese det som står på skjermen. Hvis ikke bruken av hjelpemidler fasiliterer/forbedrer presentasjonen din, bør du revurdere det.

5. Øv på presentasjonen

Som med alle andre ting – øvelse gjør mester! Ved å forberede og øve på presentasjonen i forkant, finner du for eksempel ut av om du holder deg innenfor tiden (hvis du har en tidsbegrensning). Du vil merke om du bruker tunge formuleringer som kan være vanskelige å formidle, og eventuelt forbedre disse. I tillegg finner du ut av hva du har kontroll på, og hva du må øve mer på. Har du mulighet til å fremføre presentasjonen for noen andre før selve dagen, kan de gi deg flere potensielle tips som kan gjøre fremføringen enda bedre.

Uansett hvor mye man har forberedt seg og uansett hvor klar man føler seg, er det ikke uvanlig at man får en klump i magen og kjenner nervøsiteten bygge seg opp når man står foran publikum. Det betyr heldigvis ikke at det ikke kommer til å gå bra! Bruk manus eller stikkord som støtte, og fortvil ikke om du får jernteppet. Dersom du trenger litt ekstra hjelp på veien mot frem muntlig presentasjon kan du lese mer om privatundervisning her. Pust. Du kommer deg gjennom det!

Lykke til!

Thusyanthy Rajakulasingham e1502800585806

Thusyanthy Rajakulasingham

Mentor, MentorNorge