Skilt på hvit sandstrand
Solveig Mathinsen
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: Bruk sommeren til å bli en bedre student!

Bruk sommeren til å bli en bedre student!

Dette blogginnlegget er til deg som nettopp har fått sommerferie. Skole er nok det siste du vil jobbe med i ferien, men denne typen læring er både utviklende og gøy! Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskaper og skriveferdigheter i sommer, uansett om du ligger hjemme i hengekøya eller på en strand i Kroatia. Stol på meg - du kommer til å sitte igjen med så mye mer når neste semester starter til høsten.

Les bøker!

Hvis du ønsker å bli bedre i norskfaget er dette er tips numero uno. Når du leser utvider du vokabularet ditt, kreativiteten din øker og inspirasjonsbanken vokser. Vi låner mye fra ting vi har lest, sett eller hørt når vi skal skrive kreative tekster. Her får du også gratis grammatikklæring, uten at du trenger å tenke noe videre over det. Les gjerne også bøker på andre språk. Engelsk, tysk, spansk, islandsk – hva ønsker du å lære deg? Man forstår mye ut i fra sammenheng, og du trenger ikke å kunne alle ordene du leser.

Hvis du vil utfordre deg selv, kan du lese ulike sjangere for å få bedre sjangerkunnskap, og å se på ulike skrivestiler og perspektiver. Norskfaget har et omfattende litteraturprogram på pensum, og du kan spare mye tid hvis du plukker opp en klassiker i løpet av sommeren. Det å lytte til lydbøker kan gjøre bilturen til en opplevelse, eller solingsøkta litt mer spennende. Stikk innom biblioteket og gå på skattejakt før du drar på ferie!

Lek og lær!

Sommeren er ikke bare sol og varme, det kommer noen gråværsdager også. Hvorfor ikke benytte dem til å lære et nytt språk? Det finnes apper som kan hjelpe deg med dette, uten at det koster deg et øre. Duolingo er en plattform som på pedagogisk vis veileder deg gjennom basisord og fraser, tema for tema. En liten grønn ugle roser deg underveis, og du tjener opp poeng etter aktivitetsnivået ditt. Det er helt gratis, og oppfordrer til daglig bruk ved hjelp av ’streaks’ som gir ekstra poeng. Språktrening er ekstra lurt hvis du trenger et andrespråk i forbindelse med en sommerjobb, som for eksempel inkluderer service eller salg til turister som ikke er stødige i norsk. Språk er uansett et nyttig verktøy å ha på CV’en og kan være like verdifull som annen arbeidserfaring og skolegang.

Skriv!

La deg inspirere av verden rundt deg, av sommertempoet som enten snegler seg forbi eller skyter av gårde i lynende fart. Kanskje gir sommeren deg roen og tiden til å utvikle deg som skriver, enten det er dikt, noveller, sangtekster, blogg- og leserinnlegg eller starten på en roman. Kanskje et inspirert Facebook-innlegg kan gjøre susen? Skriving spiller en sentral rolle i store deler av utdanningen din, og er noe du kommer til å trenge i de fleste fag. Prøv å kopiere forfattere du ser opp til, eller skriv fritt om nysgjerrige blomster og mystiske badetjern.

Lær av andre

Snakk med mennesker rundt deg! Enten du er på ferie i Spania eller hjemme hos mor og far, kan du utvikle språkevnen din. Snakk engelsk med lillebror eller si ’hola, como estas?’ til den søte servitøren. Det finnes mange språkkurs man kan melde seg på i sommer, som også kan skilte med spennende nye steder og muligheten for å få nye venner. Ved å ta språket i bruk får du øvd på uttale, du lærer nye ord og blir mer sikker på eget språkbruk. Det å lære bort sitt eget språk er også en fin måte å få mer kunnskap på.

Sommeren er altså full av muligheter for deg som er villig til å bruke litt tid på det. Hopp i det og dykk under, du kommer ikke til angre når høsten og skolehverdagen plutselig er tilbake. Les en god bok, snakk med andre som har et annet morsmål enn deg, skriv av hjertets glede og kos deg i tiden fremover. Jeg håper du får en lærerik sommer!

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..