Frustrert mann sitter ved skrivebordet
Adrian Rosenløw Eeg
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: Nøkkelen til bedre konsentrasjon

Nøkkelen til bedre konsentrasjon

Står du midt i eksamensperioden eller jobber du med store innleveringer? Da er konsentrasjonen viktig. Her kommer mine beste tips til å holde konsentrasjonen og få gjennomført oppgavene foran deg.

Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolearbeid. Vi har ofte en tendens til å utsette ting og venter til siste liten før vi gjennomfører arbeidsoppgaver. Dette fører til at vi graver oss ned i stress og må få gjort mye arbeid på lite tid. Det virker håpløst å få tid til fysisk aktivitet og dette kommer tydelig frem under eksamensperioder. Eksamenstid betyr lave besøkstall for mange treningssentre. I dette blogginnlegget vil jeg få frem at det ikke alltid er smart å sitte med hodet nede i pensum i for lange perioder. Forskning viser at det er gunstig å drive med fysisk aktivitet, og det kan ha en positiv innvirkning på skole forberedelser.

Når vi har dårlig tid og er under mye stress, virker det unødvendig å trene, da man tenker at det er tid en heller kunne brukt på å lese pensum og pugge. Det er lett å tenke at desto mer tid en bruker på å lese til en prøve, desto bedre gjør man det. Dette er langt på vei riktig.  Sigmundsson, som har forsket på hvordan trening henger sammen med læring og psykisk helse, mener at fysisk aktivitet kan påvirke psykisk velvære og gi overskudd. Hans forskning er klar på at trening er bra når det kommer til læring og konsentrasjon (dusken.no). Hvorfor føler vi oss egentlig så bra etter trening? Når vi er ferdige å trene virker nervesystemet litt motsatt av når vi begynner å bevege oss, det sender ut signaler om at kroppen skal roe seg. Under aktiviteten og etter aktiviteten sendes det ut hormoner, og signalstoffer i hjernen, som gir oss en følelse av velvære og senker stressnivået. Velvitende om alt det positive trening gjør med kroppen, burde du likevel prioritere 2 timer fysisk aktivitet hver gang du skal forberede deg til skolearbeid?

Svaret er nei. Vi trenger ikke å gjøre det til en stor oppgave. Det er ikke nødvendig å bruke unødvendig lang tid på den fysiske aktiviteten. Det er viktig å påpeke at all form for fysisk aktivitet er bedre enn ingenting. En kort spasertur kan være minst like bra for konsentrasjonen som en økt på treningssenteret. Det er nemlig noen ekstra fordeler med å trene utendørs. Ifølge helsenorge.no fører utendørsaktiviteter til redusert spenning, økt energinivå og positiv påvirkning på humøret. Derfor kan det være utrolig gunstig å få litt frisk luft mellom arbeidsøktene. Det er ingen tvil om at fysisk aktivitet har en positiv innvirkning på konsentrasjonen.

Konsentrasjon varier avhengig av betingelsene rundt. Vi kan konsentrere oss over lang tid på oppgaver vi velger selv og ting som interesserer oss, men det kan være noe helt annet når det kommer til oppgaver vi blir pålagt. Da er konsentrasjonsevnen vår dårligere. Forskning viser at en videregåendeelev har optimal konsentrasjon på en oppgave i 50-60 minutter (produksjonshandboka.no). Når man trenger å jobbe konsentrert over lengre tidsperioder, er det vesentlig med pauser og gjerne pauser som har en positiv innvirkning på konsentrasjon.

Har du en viktig prøve i vente? En eksamen hvor du må prestere? Sett av tid til fysisk aktivitet. Jobb konsentrert i perioder, men husk velfortjente pauser. Trenger du noen til å pushe deg litt ekstra mot den konsentrasjonen du ønsker. Da kan en mentor være til stor hjelp. Våre mentorer er toppstudenter og kan hjelpe deg med de målene du setter deg. Les mer om privatundervisning med en mentor her. Bli konsentrert med et lyst sinn!

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..