Trebord med puslespillsbrikker
Daniel Hatletvedt
Mentor
Innholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Lesetid:

Kreativ problemløsning - en ny måte å løse oppgaver på

På skolen og på studiet ditt vil du i de fleste fag møte på oppgaver som krever kreative løsninger. I alt fra matematikk til norsk vil du få bruk for metoder innen kreativ problemløsning. Hva er egentlig kreativ problemløsning?

At en løsning er kreativ betyr at den både er original og nytenkende. Det vil si at kreativ problemløsing er en måte å komme frem til kreative løsninger, med kreative fremgangsmåter.1

4 stadier i kreativ problemløsning

Tenk deg at du har fått i oppgave å skrive en tekst i norsk. Du skal skrive en tekst om Henrik Ibsens verk og hans betydning for samfunnet. Det er din jobb å avgrense oppgaven og bestemme hvordan du vil løse den. Hvordan vil du gå frem for å løse denne oppgaven?

For å løse en slik oppgave er det fint å bruke kreativ problemløsning. En modell som er utviklet av Alex Osborne inneholder fire steg som er en god oppskrift på å løse ulike problemer og finne gode løsninger.2 Under finner du en gjennomgang av de fire stegene i modellen. 

1. Klargjør problemet

Bli kjent

I det første stadiet blir du kjent med problemet. Les oppgaven flere ganger. Prøv å se om du har forstått hva oppgaven handler om, og se om oppgaven peker i en spesifikk retning.

Bruk også tiden i dette stadiet på å bli kjent med de praktiske rammene. Hvor lang skal oppgaven være? Når skal den leveres inn? Er det andre momenter i oppgaven som må være med? Sett deg grundig inn i oppgavekravene, og få god oversikt over hva oppgaven ber deg om å gjøre.

Finn informasjon

Det finnes flere kilder til informasjon. Start med læreboken din og let etter nyttig fakta. Deretter kan du søke på Internett eller i andre tekster som du for eksempel kan finne på biblioteket. Søk etter bilder, artikler og annen informasjon som kan være relevant for oppgaven. Her kan du lete etter rene faktaopplysninger om Henrik Ibsen, men også undersøke hvilke temaer Henrik Ibsen tok opp i verkene sine.

Problematiser oppgaven

Etter at du har funnet relevant informasjon til oppgaven din er det viktig at du får et klart bilde av problemet du skal løse. Still spørsmål og lag flere problemstillinger. Er det nå i nyere tid Ibsen har hatt betydning, eller var det på tidspunktet han levde? Var det noen spesifikke temaer Henrik Ibsen tok opp? Lag deg flere formuleringer, og velg deretter ut noen få som du ønsker å undersøke og skrive om videre. 

2. Skap ideer

Det er nå klart for å skape og tenke ut nye ideer. Skriv ned alle ideene du kommer på. Ikke tenk kritisk, men kom med så mange ideer du klarer. Etter en stund kan du velge ut hvilke ideer du ønsker å gå videre med.

Tips: «Brainstorming» er en god metode for å skape nye ideer. Les mer om brainstorming her

3. Lag løsningsforslag

Etter at du har valgt ut hvilke ideer du vil gå videre med er det tid for å lage et løsningsforslag. I dette tilfellet lager du en disposisjon. Bestem deg for hvordan du ønsker å strukturere teksten din, og se hvilke ideer som treffer oppgaven best. Se over forslaget, og vurder hvordan du kan styrke oppgaven. Er det nye momenter fra tidligere ideer som kan trekkes inn i teksten din? 

4. Start arbeidet

Start med selve skrivingen. Du har nå kommet med mange gode ideer til hvordan du vil løse oppgaven din. Du har også laget en disposisjon. Det er derfor tid for å skrive teksten din. Lag en handlingsplan for når du skal være ferdig med de ulike delene.

Ekstratips: Ta deg en pause mellom øktene

Etter en god arbeidsøkt er det lurt å ta en pause. Da tillater du hjernen din til å slappe av. Dette kalles også for en inkubasjonsperiode. På den ene siden får du slappet av slik at du blir mer uthvilt. På den andre side arbeider hjernen din med oppgaven i pausen din, uten at du selv er klar over det!3 Dette blir ofte kalt for inkubasjonseffekter. Det vil si at du kan ha kommet deg lenger frem til en løsning etter at du har tatt en pause.

Lyst å lese mer om inkubasjonseffekter og flere tips om hvordan du tar gode pauser? Du kan lese mer om inkubasjonseffekter her!

Som vi har sett er kreativ problemløsning noe du kan bruke i ulike fag og til ulike oppgaver. Jeg håper at du nå har lært mer om den kreative prosessen, og bruker disse fire stegene neste gang du skal løse nye problemer.

Lykke til med den kreative problemløsningen!

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..