Mor og barn high-fiver foran laptop'en hjemme
Daniel Hatletvedt
Mentor
Indholdsfortegnelse For Foreldre 16. juni 2021 Læsetid: 6 tips til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med hjemmeskole

6 tips til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med hjemmeskole

Hvordan kan du som forelder hjelpe barnet ditt i denne situasjonen? Hva kan du for eksempel gjøre for å gi barnet ditt bedre motivasjon og økt læring under hjemmeskole? Jeg skal nå gi deg seks tips til hvordan du på best mulig måte kan hjelpe barnet ditt med hjemmeskole!

Helt siden nedstengingen av samfunnet i mars har så og si alle norske barn og unge hatt hjemmeskole i en lengre periode. I en undersøkelse, utført av Velferdsforskningsinstituttet NOVA, fortalte 6 av 10 ungdommer i Oslo at de hadde mindre læringsutbytte med hjemmeskole like etter nedstengingen i mars 2020. I tillegg rapportere 1 av 10 ungdommer at de hadde dårlige arbeidsforhold hjemme. Mange foreldre har også hatt hjemmekontor i denne perioden. Hvordan kan du som forelder hjelpe barnet ditt i denne situasjonen? Hva kan du for eksempel gjøre for å gi barnet ditt bedre motivasjon og økt læring under hjemmeskole? Jeg skal nå gi deg seks tips til hvordan du på best mulig måte kan hjelpe barnet ditt med hjemmeskole!

1. Finn en fast plass

Ta frem en god stol, og en arbeidspult som barnet ditt kan bruke i ukene fremover. Du må muligens rydde unna litt plass, men finn et sted som har god belysning, og hvor barnet får konsentrert seg. Arbeidsstedet kan for eksempel være på kjøkkenbordet eller i stua. Sørg for at alt av skoleutstyr er lett tilgjengelig, og at barnet ditt har en PC eller et nettbrett som kan brukes til skolearbeidet. 

2. Lag en plan for dagen sammen

Snakk sammen, og bli enige om hvordan dere legger opp dagen. Dere kan planlegge pauser sammen, få oversikt over lekser og oppgaver som må bli gjort og sette noen mål for dagen. Lærerne lager som regel en egen ukeplan, men det kan være fint å få oversikt over hva barnet ditt skal gjøre i løpet av skoledagen. Dere kan for eksempel lage en timeplan som henger på et godt synlig sted i huset.

3. Sørg for å opprettholde gode søvnrutiner

På hjemmeskole er det fort gjort å glemme vanlige søvnrutiner. Det frister ekstra godt å legge seg sent og sove litt lenger, når du vet at du ikke trenger å rekke en buss til skolen på morgenkvisten. Pass derfor på at barnet ditt legger seg og står opp på samme tidspunkt som før. På denne måten får barnet ditt nok søvn, og er opplagt til hjemmeskole dagen etter. I tillegg fører dette til forutsigbarhet for barnet ditt.

Ekstratips: Trenger du konkrete tips til hvordan du og barnet ditt kan få bedre søvn? Les mer om dette her!

4. Ta pauser sammen

En vanlig skoledag består av klassetimer og friminutt. På hjemmeskole er ikke skillet mellom klassetimer og friminutt like tydelig. Derfor bør du sørge for at barnet ditt tar nok pauser i løpet av dagen. Pausene bør være både korte og lange. For eksempel kan dere gå en tur sammen, ta matpauser i lag eller rett og slett spille en runde med kort. Det viktigste er at både du og barnet ditt får koblet av i perioder, og sparer opp energi til nye arbeidsøkter. Spesielt viktig er det å få frisk luft, nå som mange av oss sitter inne mesteparten av dagen.

Ekstratips: Visste du at pauser har en god effekt på hukommelsen din? Les mer om hvorfor du kan ta pauser fra skolearbeidet med god samvittighet her!

5. Få hjelp av en mentor

Det er ikke alltid like lett å kombinere hjemmekontoret med hjemmeskolen. Mange foreldre opplever stort arbeidspress og stress på arbeidsplassen sin nå under koronapandemien. Da er det ofte vanskelig å hjelpe barnet ditt med skolearbeidet. Derfor vil jeg anbefale deg å teste ut onlineundervisning med en mentor fra MentorNorge! En mentor kan hjelpe barnet ditt med blant annet lekser, prøver, motivasjon, eksamensforberedelser og mye mer. MentorNorge tilbyr gratis kartleggingstimer. På denne måten kan dere møte en mentor, og vurdere om dette er noe som passer for dere. Du kan lese mer om onlineundervisning med en mentor på MentorNorge sine nettsider!


6. Gi påfyll med ekstraoppgaver

Hvis barnet ditt blir tidlig ferdig med leksene sine, eller oppgaver i et fag, kan du gjerne oppfordre han eller hun til å gjøre noen ekstraoppgaver! Dette kan være å finne flere oppgaver i lærebøkene som barnet ditt kan gjøre eller finne et spill eller en aktivitet som bidrar til læring. For eksempel har nettstedet matematikk.org mange ulike spill som barnet ditt kan slå seg løs med. Tips til flere aktiviteter som bidrar til læring finner du også her!

Det er flere som synes det er utfordrende med hjemmeskole. En del elever har ikke de mest optimale arbeidsforholdene hjemme, og dette kan slite på motivasjonen og konsentrasjonen. Jeg håper likevel at tipsene jeg nå har gitt deg kan hjelpe deg og barnet ditt med å gjøre hjemmeskolen mer effektiv og motiverende!

Referanser:


For Foreldre

Se alle

Mattehjelp hjemme?
Våre mentorer gir skreddersydd mattehjelp til alle skoleelever, uanset..
Premiering av gode resultater?
Vil det være en god idé å friste med premier mot at eleven jobber bra,..
"Alle" bruker privat leksehjelp!
I kronikken "Ingen lekser eller bedre lekser?" i Adresseavisen 27.08.2..
Slik får du mest mogleg ut av kartleggingstimen
Timen er der for å sjå korleis mentoren og eleven kjem overens, for å ..
Skummelt med mentor? Ingen grunn til bekymring!
Skoleåret er nå i gang for fullt. For mange barn og unge kan dette bet..
Kvifor velje privatundervisning?
Å navigere i jungelen av hjelpetilbod som er der ute på eigenhand er i..
5 tips til hvordan du hjelpe barnet ditt med fremmedspråk
Å lykkes på skolen krever at man også jobber med skolearbeidet hjemme...
Hjelp! Barnet mitt trenger hjelp med leksene
Et velkjent scenario: Du sitter sammen med barnet ditt sent på kvelden..
4 grunner til at du bør anbefale barnet ditt å reise på utveksling
Utveksling i andre land er en gylden mulighet for ungdom, og en tid ma..
Hvordan hjelpe barnet ditt med matematikk
Matematikk omringer oss hver dag, og den grunnleggende forståelsen er ..
5 tips til spill du kan gjøre sammen med barnet ditt som bidrar til læring
Lekser og skolearbeid består ofte av lesing, oppgaveskriving og puggin..
Hvordan hjelpe ungdommen med R-matten?
Mange elever trenger å ta matematikk R1 og R2 på videregående for å ko..