Elev sover over pulten
Daniel Hatletvedt
Mentor
Indholdsfortegnelse Eksamen 16. juni 2021 Læsetid: Tips for bedre søvn i eksamensperioden

Tips for bedre søvn i eksamensperioden

I en eksamensperiode er det viktig at du er opplagt, fordi du blir vurdert på prestasjonene dine. Det krever at du gjør ditt beste, og derfor er det viktig med søvn. Hva kan du gjøre for å forbedre den? Du skal nå få svaret på dette, slik at du kan bli best mulig utrustet på skolen og på eksamen.

Studier viser at 16-19 åringer sover omtrent seks og en halv time i ukedagene, mens ungdommene selv vurderer sitt eget søvnbehov til omtrent åtte og en halv time.1 Det viser seg at mange av disse sliter med søvnløshet, og at de ikke får sove om kvelden. 

Søvn hjelper på hukommelsen

Forskning viser at for lite søvn kan påvirke hukommelsen vår, under betingelsen av stress.2 Forskerne brukte enkle spill for å undersøke hvordan søvn har innvirkning på hukommelsen vår. I første forsøk skulle deltakerne studere 15 par fra en kortstokk på en dataskjerm. Deretter skulle den ene gruppen sove en hel natt, og den andre en halv natt. Morgenen etter ble de testet, hvor de skulle huske igjen parene. Resultatene viste at begge gruppene gjorde det like bra, men gruppen som hadde sovet en halv natt gjorde det dårligere når forskerne kontrollerte dem for stress.

I en eksamensperiode, og på skolen generelt, blir vi ofte utsatt for stress. Det er derfor viktig at du får nok søvn, slik at du får gjort ditt beste dagene frem til eksamen. For lite søvn kan ifølge studien føre til at prestasjonene dine blir dårligere.

Hjernen jobber mens du sover

Hva skjer i hjernen mens du sover? Det viser seg at forstyrrelser påvirker hukommelsen vår.3 Mens vi sover er det få forstyrrelser utenfra, og hjernen har da tid til å feste minnene våre. Har du noen gang opplevd å sitte med et problem før du legger deg, og våkner opp neste dag med svaret? Undersøkelser viser at dette skyldes arbeidet hjernen gjør mens du sover.4 God søvn gjør at det er 40% større sannsynlighet for å finne kreative løsninger på nye problemer. For at hjernen skal få tid til å bearbeide minnene våre, er det derfor viktig med søvn.

Konkrete tips for bedre søvn!

Det finnes en rekke gode tips for å forbedre søvnen. Du skal nå få noen konkrete tips til hva du kan gjøre, slik at du får den søvnen du trenger.

1. Ha en konstant døgnrytme

Noe av det viktigste du kan gjøre for å forbedre søvnen, er å innføre faste tidspunkter på når du skal legge deg og når du skal våkne. Noen ganger er det vanskelig å sovne til den tiden du har bestemt, men likevel bør du prøve å stå opp på samme tidspunkt, uavhengig av når du la deg. Å ha en fast tid å stå opp på, er som regel nøkkelen for å få en god og fast døgnrytme.

2. Slå av mobilen minst én time før du legger deg

Det er mye som forstyrrer oss gjennom dagen, som kan ha stor innvirkning på søvnen din. Det beste er å bli utsatt for minst mulig stimuli før du legger deg, f.eks. sterkt lys og mobilaktivitet. Et tips er derfor å ha lite og svakt lys på soverommet ditt før du legger deg. I tillegg bør du legge vekk eller slå av mobilen en stund før du skal sove.

Tips: Istedenfor å sitte på mobilen, kan du heller lese en bok. Pass derimot på å ikke ha leselyset rettet mot deg, men mot boken.

3. Skriv ned bekymringene dine

Kjenner du deg igjen i at grunnen til at du ikke får sove, er fordi du ligger og tenker? Tanker kan bli til bekymringer, som igjen kan gjøre deg stresset. Et tips er derfor å skrive ned tankene dine. Dette kan hjelpe deg å «lette på trykket», systematisere og gi deg oversikt.

4. Ta det rolig før du legger deg

Unngå hard trening før du legger deg. Trening gir deg adrenalin og gjør at du føler deg mer oppkvikket. Dette igjen gjør at du har større sannsynlighet for ikke å få sove. Et lurt tips er derfor å ta en varm dusj og vente en times tid, før du legger deg. Dette gjør kroppen roligere og mer avslappet.

5. Ikke bruk sengen som arbeidsplass

Hvis du bruker sengen din til å studere og lese i, så blir dette en plass du forbinder med studier og stress. La sengen din være et fristed, som du forbinder med å slappe av. Da kan det bli enklere for deg å sovne når du ligger i sengen.

Det er viktig å få nok søvn, spesielt i eksamensperioden. For lite søvn kan som sagt føre til dårligere prestasjoner og mindre konsentrasjon! Håper innlegget har lært deg om søvnens viktige funksjon, og at tipsene kan gjør det lettere for deg å få den søvnen du behøver.

Lykke til, og sov godt!

Eksamen

Se alle

Knekk koden - Slik tolker du oppgaveteksten!
Du sitter på eksamen og er klar for innsats. Men hvordan angriper du e..
12 supertriks for å øve til prøver
Vi er midt i prøve- og eksamenssesongen og elever rundt i hele landet ..
Slik takler du prøvesituasjonen!
De fleste av oss har nok opplevd å føle seg stresset under en prøve. S..
Konteksteffekter - husk bedre på eksamen
Har du noen gang glemt hvor du har lagt nøklene dine? Når du prøver å ..
5 tips for å overleve eksamenstiden!
Er du stresset før eksamen?..
5 gode tips for å takle eksamensstresset
Om du er ein som har notata klar, eller om du er ein som akkurat oppda..
5 tips til skriftlig eksamen i matematikk
Mange har allerede blitt trukket opp til skriftlig eksamen i matematik..
5 tips til muntlig eksamen!
For at stress og nerver ikke skal ødelegge dine muligheter til å prest..
Hjelp! Barnet mitt skal ha muntlig eksamen
I 48 nervepirrende timer skal barnet ditt få vite hvilket fag han elle..
6 tips for å mestre fysisk skoleeksamen
Nå som vi går inn i en tid med mer fysisk tilstedeværelse, vil det på ..
5 tips til hvordan man mestrer eksamensperioden bedre
Eksamensperioden er for mange en periode forbundet med stress, angst o..
Hvordan lykkes med norsk muntlig eksamen
Eksamensperioden er for mange rett rundt hjørnet, og for noen har den ..