Lars Dønvold
Mentor
Indholdsfortegnelse Eksamen 16. juni 2021 Læsetid: 5 tips til muntlig eksamen!

5 tips til muntlig eksamen!

Enten det er første gang du skal vise hva du kan muntlig foran en sensor, eller om du har gjort det flere ganger så er muntlig eksamen en nervepirrende affære. For at stress og nerver ikke skal ødelegge dine muligheter til å prestere ditt beste, skal du få 5 tips til muntlig eksamen av meg.

#1: IKKE BEGYNN Å LÆR DEG NOE NYTT

Det aller første du må gjøre er å kartlegge hva du kan av pensum. Det er viktig at du bruker de 48 timene du har på forberedelser til å lage en solid framføring, med grunnlag i det du kan. Om du bruker masse tid på å lære noe nytt vil det kunne skygge for det du faktisk kan. Vær sikker på at du har nok kunnskap, og bruk tid på å repetere pensumet du har kontroll på.

Gruppe med elever snakker

#2: ARRANGER ROLLESPILL

Lag en lek hvor enten foreldrene dine, eller et par venner som har kommet opp i samme fag, har en ”liksom” muntlig eksamen. Én kan være sensor, én lærer og siste elev. Da får eleven trening på å framføre og svare på spørsmål. Sensor og lærer får trening i å lage relevante spørsmål og vurdere hva som er en god muntlig framføring og hvilke deler av pensum som er relevant for eksamen. Bytt på hvem som har hvilken rolle, så alle får framført. Husk å ta tiden på hverandre, og å gi hverandre tilbakemeldinger.

#3: LAG ’CUE CARDS’

Alle har dem, til og med Fredrik Skavlan og statsministeren. Ja, til og med kongen. Cue cards, eller huskelapper med stikkord, er lurt av ulike grunner. Når du utarbeider dem vil du lære deg å huske mye stoff ut i fra kun ett ord. Du vil ha trygghet på at du har noe å se på om du får hjerneteppe, og du kan ha noe fysisk å holde i om nervene tar overhånd. Ikke bruk for lang tid på å gjøre dem fine og kule, bare sørg for at det ser profesjonelt ut.

#4: IKKE PUGG SAMME MORGEN

Stå opp tidlig nok til at du rekker å jogge eller gå deg en tur. Framfør for deg selv mens du er ute, uten manus og powerpoint. Om det er noe essensielt du har glemt, kan du alltids se på arket når du kommer hjem. Da vil du ha kartlagt hva du har kontroll på, hva du husker utenat og hva du kanskje burde ta en ekstra titt på før du går inn i eksamenslokalet.

Student som jogger

#5: GJØR DITT BESTE!

Husk på at muntlig eksamen skal kartlegge hva du kan i faget. Det er derfor irrelevant hva Jonas, Beate eller Harald fikk i karakter. Ikke la deg stresse av gleden, eller skuffelsen klassekameratene dine føler når de er klare, og din tur venter. Både sensor og læreren din vil at du skal gjøre ditt aller beste. Ingen er ute etter å grille deg, eller ønsker at du skal få en lav karakter. Vær trygg på deg selv, og det du kan. Dette er din eksamen, ingen andres. Det viktigste av alt er at du gjør ditt beste!

Privatundervisning
Dersom du fortsatt er litt usikker på hvordan det skal gå på muntlig eksamen kan en mentor hjelpe deg. Mentor skreddersyr undervisningen til ditt nivå og behov. Du kan lese mer om eksamenshjelp her. 

Elever står sammen

Eksamen

Se alle

Knekk koden - Slik tolker du oppgaveteksten!
Du sitter på eksamen og er klar for innsats. Men hvordan angriper du e..
12 supertriks for å øve til prøver
Vi er midt i prøve- og eksamenssesongen og elever rundt i hele landet ..
Slik takler du prøvesituasjonen!
De fleste av oss har nok opplevd å føle seg stresset under en prøve. S..
Konteksteffekter - husk bedre på eksamen
Har du noen gang glemt hvor du har lagt nøklene dine? Når du prøver å ..
5 tips for å overleve eksamenstiden!
Er du stresset før eksamen?..
5 gode tips for å takle eksamensstresset
Om du er ein som har notata klar, eller om du er ein som akkurat oppda..
5 tips til skriftlig eksamen i matematikk
Mange har allerede blitt trukket opp til skriftlig eksamen i matematik..
Hjelp! Barnet mitt skal ha muntlig eksamen
I 48 nervepirrende timer skal barnet ditt få vite hvilket fag han elle..
6 tips for å mestre fysisk skoleeksamen
Nå som vi går inn i en tid med mer fysisk tilstedeværelse, vil det på ..
5 tips til hvordan man mestrer eksamensperioden bedre
Eksamensperioden er for mange en periode forbundet med stress, angst o..
Hvordan lykkes med norsk muntlig eksamen
Eksamensperioden er for mange rett rundt hjørnet, og for noen har den ..