Toppen av tre blyanter og håndskrevet tekst "Are you ready for exams?"
Tiril Evensen-Lie
Mentor
Indholdsfortegnelse Eksamen 16. juni 2021 Læsetid: 5 tips til hvordan man mestrer eksamensperioden bedre

5 tips til hvordan man mestrer eksamensperioden bedre

Eksamensperioden er for mange en periode forbundet med stress, angst og lange dager. Det er dessverre ikke til å legge skjul på at det er en tøff periode som krever mye energi. Likevel er det mulig å komme seg igjennom uten å bli mentalt og fysisk utbrent samtidig som man oppnår gode resultater. Her kommer noen tips til hvordan.

Planlegg

Mitt første tips er å planlegge ukene godt før eksamensdatoene. Noen er heldige og har god tid i mellom eksamenene, mens andre kan ha flere på samme uke. Å øve til en skoleeksamen på kun to dager, for eksempel, er å be om trøbbel. Dersom du skal bli klar til eksamen – uansett om det er skoleeksamen eller innlevering – krever det at man planlegger godt.

Alle studenter bør ha en form for kalender der en kan notere planer for hver enkelt dag! Jeg vil anbefale å kjøpe seg en almanakk i bokhandelen, men det er også mulig å bruke digital kalender. Her kan du skrive opp hvilke dager du skal jobbe med hvilket fag, samt hva som skal jobbes med. På denne måten forsikrer du deg om at du blir like klar til alle eksamener, samtidig som det føles motiverende å vite at du bruker dagene effektivt. Er det én felle som er lett å gå i er det den hvor man ender opp med å bare stresse over alt man burde ha gjort i stedet for å faktisk gjøre noe. Å planlegge redder deg fra å bli offer for prokrastinering.

Sov nok

Et annet viktig tips er at kroppen trenger søvn for å fungere godt. Jeg vet hvor fristende det kan være å droppe noen timer søvn til fordel for å lese til eksamener. Det kan virke logisk at jo mer tid til øving, desto mer får man lært, men den gang ei. Om du ikke sover nok vil kroppen fungere på halv maskin, noe som gjør at du ikke arbeider like effektivt. En uthvilt student er en effektiv student.

Spis sunt

I tillegg til å få nok søvn trenger kroppen også næringsrikt påfyll. Som det gamle ordtaket sier: uten mat og drikke, duger helten ikke. Kroppen er avhengig av å få ordentlig mat for å fungere godt, og et godt tips (også for lommeboken) er å ta med seg matpakke på lesesalen. Smør deg gjerne med grove brødskiver med variert pålegg eller ta med middagsrester fra dagen før. Husk også å spise frukt og grønt! Det er ikke noe i veien å ta seg en sjokolade eller litt smågodt på slutten av dagen for å få en ekstra energiboost, men det viktigste er at den nettopp brukes til det og ikke erstatter et sunt og variert kosthold.

Ta pauser

Like viktig som det er å sove og spise, er man nødt til å ta pauser. Et godt tips er å jobbe frem til det begynner å bli vanskelig å konsentrere seg, og når dette punktet er nådd, bør man ta en pause. Pausen bør inneholde frisk luft og bør vare frem til du kjenner deg klar til å sette deg tilbake på lesesalen. Det er mye bedre å ta én times pause og koble helt av enn å hoppe frem og tilbake mellom fag og sosiale medier. Å ha mange korte effektive økter vil være mye mer nyttig enn å én lang økt der man må kjempe imot sin egen kropp. For mange fungerer det godt å ha, for eksempel, korte økter og korte pauser. Gjør det som passer deg best!

Tren

Et siste tips for å koble av samtidig som man får mer energi er å trene. Det blir mange timer hvor man sitter stille i eksamensperioden, så det er absolutt gull verdt å få beveget seg litt, og dermed bli fysisk sliten. Å trene gjør også at man sover bedre og man får mer lyst på ordentlig mat. Med andre ord gir du deg selv mange fordeler ved å ta deg tid til en tur på treningssenteret.

… Og som du ser henger alt i sammen! Bruk disse tipsene og kom deg inn i en god sirkel. Da vil du lykkes i eksamensperioden!

Lykke til!

Eksamen

Se alle

Knekk koden - Slik tolker du oppgaveteksten!
Du sitter på eksamen og er klar for innsats. Men hvordan angriper du e..
12 supertriks for å øve til prøver
Vi er midt i prøve- og eksamenssesongen og elever rundt i hele landet ..
Slik takler du prøvesituasjonen!
De fleste av oss har nok opplevd å føle seg stresset under en prøve. S..
Konteksteffekter - husk bedre på eksamen
Har du noen gang glemt hvor du har lagt nøklene dine? Når du prøver å ..
5 tips for å overleve eksamenstiden!
Er du stresset før eksamen?..
5 gode tips for å takle eksamensstresset
Om du er ein som har notata klar, eller om du er ein som akkurat oppda..
5 tips til skriftlig eksamen i matematikk
Mange har allerede blitt trukket opp til skriftlig eksamen i matematik..
5 tips til muntlig eksamen!
For at stress og nerver ikke skal ødelegge dine muligheter til å prest..
Hjelp! Barnet mitt skal ha muntlig eksamen
I 48 nervepirrende timer skal barnet ditt få vite hvilket fag han elle..
6 tips for å mestre fysisk skoleeksamen
Nå som vi går inn i en tid med mer fysisk tilstedeværelse, vil det på ..
Hvordan lykkes med norsk muntlig eksamen
Eksamensperioden er for mange rett rundt hjørnet, og for noen har den ..