Eksamensperioden er for mange rett rundt hjørnet, og for noen har den allerede startet. Noe av det mange synes er skremmende er det muntlige trekkfaget, der du får vite hva du skal eksamineres i 48 timer før det braker løs. Her får du noen tips til hvordan du lykkes med norsk muntlig eksamen.
1. Få oversikt over pensum
Læreren din skal ha laget en liste over alle noveller, dikt og andre tekster dere har jobbet med i løpet av de siste årene. Denne listen, i tillegg til vurderingskriteriene, definerer hva som er pensum til eksamen. Det er disse tekstene det forventes at du har kjennskap til, og noen også dybdekunnskap om, men som regel er det noe du styrer selv. Hvis du vil virkelig imponere sensor kan du også bringe andre relevante tekster, men dette er ikke et krav.
2. Skriv notater
Lag en oversikt over alle tekster, dikt og lignende som er pensum, gjerne som et tankekart. Sett sammen det som har noe til felles (tema eller lignende), så er det lettere å huske til senere. Det er også lurt å skrive ned noen ord som beskriver hva teksten eller diktet handler om, samt de viktigste virkemidlene. Det gjør jobben mye enklere hvis du trekkes opp til eksamen, da du slipper å skumlese alle tekstene på nytt, men kan finne frem i oversikten din om hva som er aktuelt å ha med.
3. Se sammenhenger
Etter du har jobbet med stoffet og føler du kan det godt, er det på tide å ta det et steg videre. Skal du for eksempel snakke om en spesiell tidsepoke, er det fint om du også kan litt om epoken før og etter. Legg vekt på hva som var likt og ulikt, samt hvordan samfunnet og litteraturen endret seg gjennom disse årene. En annen variant om du skal snakke om et spesielt tema, snakk da gjerne om andre tekster og lignende som omhandler samme tema. Eller så kan du snakke om tekster som handler om det helt motsatte og belyse kontrastene.
4. Diskuter med en medstudent
For å teste ut hvor godt du kan stoffet, samt få en ny vinkling, kan det være veldig fordelaktig å diskutere tekstene og diktene med en medstudent. Dette er en god måte å finne ut av hvor mye du klarer å huske og hva du trenger å lese mer på. Det er ofte også en mulighet for at den du diskuterer med ser ting på en annen måte enn det du gjør. Først og fremst vil dette være positivt for dere begge siden dere utveksler deres egne syn, men det vil også være en mulighet for at dere sammen kan komme fram til noe helt nytt som ingen av dere har tenkt på før.
5. Søk på nettet
Pensumet i norsk har kretset rundt det samme de siste årene, så hvis det er en tekst du ikke helt forstår, eller vil se fra en annen synsvinkel, vil du mest sannsynlig få treff om du søker på nettet. Det finnes som regel flere ulike analyser liggende ute, skrevet av både andre skoleelever, lærere eller andre interesserte.
6. Få med flere syn og vinklinger
Man tenker kanskje at det er viktig å finne nye og originale vinklinger og tolkninger på tekster og dikt man leser, men det er ikke nødvendigvis sant. Selvfølgelig er det fint om man klarer å finne en tolkning som lærer og sensor ikke har tenkt på før selv, men det er også viktig at man ikke glemmer det åpenbare.
7. Still de riktige spørsmålene
Når du begynner å bli ferdig med og gjennomgå pensum er det noen spørsmål du kan stille deg selv, for å være sikker på at du har dekket det du burde. Det varierer litt hvilke spørsmål som er relevante, ut ifra om det er et dikt, en tekst eller periode du skal snakke om, men her kommer noen forslag:
-Hvilke forfattere var viktige på denne tiden?
-Hvordan var samfunnet på denne tiden?
-Hva var typisk for litteraturen på denne tiden?
-Hvordan var kvinnesynet på denne tiden?
-Hva ble mye debattert eller kritisert på denne tiden?
-Hvilke virkemidler har blitt brukt, og hvilken betydning har disse?
Jeg håper disse tipsene kommer godt til nytte, og at du nå føler deg litt mer forberedt til eksamen. Er du fortsatt litt stresset kan en mentor hjelpe deg langt på vei. Du kan lese mer om eksamenshjelp fra MentorNorge her.
Masse lykke til!