5 tips for å overleve eksamenstiden!

Jeg er neppe den eneste som blir stresset når eksamenstiden nærmer seg. Enten jeg kan hele pensumet på rams, eller knapt har åpnet bøkene er det ingen vei utenom nerver og stress. Men etter mer enn 17 år på skolebenken, har jeg opparbeidet meg noen metoder som gjør denne tiden en smule mer behagelig. Her er mine 5 beste eksamenstips.

Lag en leseplan

Du nok hørt det før: begynn tidlig. Om dette er en klisjé, er det nettopp fordi det funker!

I dag har de fleste elever tilgang til elektroniske hjelpemidler som itslearning og studentweb, hvor man lett kan finne både timeplan og pensum. Finn dette i god tid før den hektiske lesehverdagen setter i gang for fullt.

Mitt absolutt beste tips er å lage en leseplan noen dager før skolen starter. Gå gjennom pensum, og fordel lesingen fra uke til uke. Pensum føles mer overkommelig når du må lese noen få kapitler hver uke i stedet for bøker uken før eksamen!

Merk deg prøver og innleveringer

På første skoledag føles det ofte som en evighet til eksamen. Men ikke la deg lure - plutselig er det en uke igjen og du har ikke rørt pensum. 

Allerede første skoledag kan det være lurt å skrive viktige innleveringer, prøver, fremføringer og eksamener inn i kalenderen. Slik unngår du ubehagelige overraskelser og lar være å miste oversikten selv om hverdagen blir en smule hektisk!

Skolesaker

Ta deg gode pauser

Den desidert største fordelen med å være god til å planlegge, er at man også kan planlegge pauser. Skal du på hyttetur i vinterferien? Ja, da leser du kanskje noen kapitler ekstra i ukene før ferien.

Uansett hvor mye du har på tapetet, er nøkkelen til et godt studieliv å unne seg pauser. Det betyr ikke 8 episoder av "Game of Thrones" når du egentlig skal jobbe, men at du har et klart skille mellom arbeid og fritid. Når du skal studere, jobb effektivt, og når du tar deg fri er det viktig å legge studiene litt til side.

Selv jobber jeg godt i ukedagene, for å kunne ta fri i helgene. En lat søndag kan gjøre underverker for å holde motivasjonen oppe! Med en overkommelig arbeidsmengde og god tid til å lade batteriene, er det større sannsynlighet for at de gode rutinene består utover i skoleåret.

Prioriter søvn

Når stresset er på sitt aller verste, kan det være lett å sitte oppe til langt på natt og lese. Selv om lange arbeidsdager og skippertak fungerer for noen, er de fleste av oss laget slik at en uthvilt hjerne lærer mest. Med en god natts søvn, er hjernen klar, og vi tar lettere til oss kunnskap.

Kvelden før eksamen eller en stor prøve kan det selvfølgelig være lurt å se over et sammendrag eller to, men den mest effektive og grundige puggingen bør du allerede ha gjort. I stedet for å bli stressa over alt du ikke kan, kan hjernen din faktisk få mer ut av en tur i frisk luft eller et varmt bad. Gjør det du kan for å roe nervene og sikre deg gode søvnrutiner. Det kan faktisk gi utslag på karakterkortet!

Student/elev sover på pulten

Be om hjelp

Mange av oss sliter med å be om hjelp når vi trenger det. Ofte kan det være skummelt å rekke opp hånden i et klasserom med over 20 andre elever. Læreren har heller ikke alltid tid å vie til hver enkelt elev.

En mentor er en person som for ikke lenge siden var i samme posisjon som deg. En som vet nøyaktig hvor vanskelig prøver, pugging og skole kan være. I timen med mentor kan eleven være med å bestemme hva han eller hun skal lære. Mentor forholder seg til én elev av gangen, noe som ofte gjør det lettere å få oppfølging og å stille spørsmål som man kanskje ellers ville brent inne med. Du kan lese mer om eksamenshjelp med en mentor her.

Lykke til!

Ingvild Wathne Johnsen e1502800444441

Ingvild Wathne

Mentor, MentorNorge