Eksamenstiden nærmer seg med stormskritt, og snart skal svært mange elever opp til muntlig eksamen. Mange kan kjenne på stresset, mens andre tar det mer eller mindre med ro. I 48 nervepirrende timer skal barnet ditt få vite hvilket fag han eller hun skal ha muntlig eksamen i, forberede en muntlig fremføring og deretter presentere denne foran en lærer og en fremmed sensor. I tillegg skal barnet ditt være forberedt på å bli spurt i pensum i etterkant av fremføringen. Du som forelder spiller en viktig rolle på dette tidspunktet. Du kan på mange måter bli en støttespiller, og ditt bidrag kan gjøre at barnet ditt får utnyttet sitt fulle potensiale. Jeg skal nå gi deg fem tips til hvordan du på best mulig måte kan hjelpe barnet ditt med å forberede seg til muntlig eksamen!
1. Gjør deg kjent med opplegget
Som forelder kan det være lurt å gjøre seg kjent med rammene rundt muntlig eksamen. Du bør blant annet avklare viktige datoer i eksamensperioden, vite hvordan muntlig eksamen gjennomføres og undersøke hvilke fag som barnet ditt eventuelt kan komme opp i. Informasjon om muntlig eksamen blir som regel gitt av skolen og faglærerne, men du kan også sjekke ut mye nyttig på Utdanningsdirektoratet sine nettsider (udir.no). Et annet tips er å snakke med barnet ditt om forventinger. Er det for eksempel noen fag som barnet ditt helst ikke ønsker å kommer opp i?
Ekstratips: Det er mange elever som gruer seg til selve eksamenstrekket. Du finner flere nyttige tips til hvordan barnet ditt kan forberede seg til eksamenstrekket her!
2. Vær tilgjengelig under forberedelsene
Pass på at du ikke har lagt for mange planer mens barnet ditt skal forberede seg til muntlig eksamen. Sett gjerne av tid hvor dere kan øve og forberede dere sammen. Selv om du ikke kan fagstoffet som arbeides med, finnes det flere måter du kan bidra på. Du kan for eksempel komme med ulike tips og råd til hvordan barnet ditt kan strukturere fremføringen. Dere kan også ta utgangspunkt i de fem stegene til bedre fremføringer. Du kan lese mer om de fem stegene her!
3. Øv sammen
Øvelse gjør mester! Jo mer barnet ditt blir trygg på å snakke foran andre, desto bedre blir fremføringen. Vær også tydelig på at det ikke trenger å være perfekt i starten. Pass også på at du er en aktiv lytter! Det blir lettere for den som fremfører, hvis den som hører på viser med kroppsspråket sitt at de er interessert i å høre på. Når eksamensdagen nærmere seg kan dere for eksempel ha en generalprøve. Da blir barnet ditt mer eller mindre kjent med hvordan eksamensituasjonen vil foregå, og er da bedre forberedt til selve eksamensdagen.
4. Gi konstruktive tilbakemeldinger
Finn punkter som barnet ditt bør tenke over når han eller hun skal ha muntlig eksamen. Er hastigheten på fremføringen grei? Viser barnet ditt fagkunnskapen sin? Snakker barnet ditt med et tydelig språk? Husk at det er viktig at du ikke kommer med for mange kommentarer eller tilbakemeldinger. Da kan det fort bli for mange tilbakemeldinger som barnet ditt må tenke på. Si gjerne fra om både positive sider ved fremføringen, men også sider som kan bli bedre.
Ekstratips:
5. Pass på at barnet ditt får nok mat og søvn
Etter eksamenstrekket er det relativt kort tid til muntlig eksamen. Som regel har barnet ditt 48 timer på seg til å forberede seg. Mat og søvn er derfor viktig for å holde energien og konsentrasjonen til barnet ditt oppe.
Bonus: For mange kan muntlig eksamen oppleves som både nytt og spennende, men også noe skremmende. Husk at du kan berolige barnet ditt med at muntlig eksamen er en god erfaring i seg selv. I tiden fremover kan det være lurt å jobbe mer målrettet mot muntlig eksamen, slik at barnet ditt kan føle seg godt forberedt. Husk at MentorNorge tilbyr intensivforløp, som passer perfekt til barnet ditt hvis dere ønsker hjelp med å skaffe oversikt før en viktig eksamen. Du kan lese mer om intensivforløp med en mentor fra MentorNorge her!
Lykke til!