Elever som sitter i et klasserom og har eksamen
Adrian Rosenløw Eeg
Mentor
Indholdsfortegnelse Eksamen 16. juni 2021 Læsetid: Tips til eksamenstrekk

Tips til eksamenstrekk

Eksamenstrekket er preget av stress og usikkerhet. Alle har et ønske om hvilket fag man vil komme opp i. Dessverre går ikke alltid dette ønsket i oppfyllelse. Det er derfor viktig å ha noen teknikker for hvordan man bør håndtere et eksamenstrekk dersom utfallet ikke blir slik du hadde tenkt.

1. Vær forberedt

Man hører ofte en lærer si «Jeg er sikker på at jeg får opp et parti!» Det er forvirrende når alle lærere sier det samme, da det vil si at du må være forberedt i alle fag. Hvis du holder alle mulighetene åpne, vil du være mer rustet for det som kommer. Det kan være en fordel å legge inn litt ekstra innsats i de fagene du helst ikke vil komme opp i. Resultatet blir uansett positivt og kan gi deg mer selvtillit, samt evne til å håndtere et eksamenstrekk med dårlig utfall bedre.

2. Hold motet oppe!

Dette virker kanskje som en selvfølge, men i kjølvannet av et litt ugunstig eksamenstrekk kan det være lett å grave seg ned og miste fokus på arbeidet man har liggende foran seg. Uavhengig om man er skuffet eller glad er det viktig å gjøre sitt beste. På eksamen kan det ofte være snakk om små marginer mellom det som føles som en suksess og det som føles som fiasko. Gjør du ditt beste, vil du uansett få bedre samvittighet i etterkant.

Vi må ikke undervurdere hjernen vår, den kan få til de mest utrolige ting. Når du jobber med faget du har kommet opp i, husk dette: hjernen din er et verktøy som ikke må undervurderes. Tenke på at du kan lære ufattelig mye på kort tid. Det utrolig hva man kan få til så lenge man jobber fokusert og målrettet.

3. Sett opp en plan

Sett opp en plan for eksamensperioden. Først og fremst for hvordan du skal disponere tiden din, slik at du vet hvor mye tid som går til hva. Når og hvor lenge bør du lese til eksamen hver dag? Har du noe annet skolearbeid du skal gjøre? Er det noen arrangementer du skal på? Når skal du sette av tid til fysisk aktivitet? Når du har gjort dette, sett opp en fagplan. Dersom du bestemmer deg for å lære hele pensum på forberedelsesdagene, vil du fort finne ut av at du har for lite tid. Lag deg derfor en oversikt over hva du mestrer av pensum og hva du trenger å øve mer på.

4. Logg av sosiale medier

Sosiale medier nevnes stadig når det kommer til konsentrasjon, skolearbeid og eksamenstid. Det er ikke alltid vi er oppmerksomme på det, men SoMe spiser av tiden din. Det anbefales på det sterkeste å logge av sosiale medier i denne perioden. Du vil bli overrasket over hvor mye mer tid du får og du vil forhåpentligvis kunne jobbe mer konsentrert. Sett heller av pauser til SoMe.

5. Fokus på forutsetninger

I tillegg til at du burde gjøre ditt beste i eksamensperioden, er det smart å sørge for at forutsetningene er best mulig. Snakk med de rundt deg slik at de er klare over når du har eksamensperiode og at du kanskje er stressa. Sov nok og prøv å legge deg tidligere enn vanlig, slik at du får mer overskudd. Pass på at du er hydrert til enhver tid og tren når du kan, for å holde kroppen i gang og hjernen konsentrert. Det høres kanskje ut som ting du allerede gjør, men det er lett å glemme i eksamensstresset.

Eksamenshjelp

Dersom du fortsatt ikke føler deg helt sikker på hvordan du skal ta for deg eksamen er det ingen skam å få litt ekstra hjelp. Vi hjelper deg med å få oversikt og hjelper deg å forstå det du er usikker på, slik at du kan gå opp til eksamen trygg og med ro i magen. Du kan lese mer om eksamenshjelp her. 

Eksamen

Se alle

Knekk koden - Slik tolker du oppgaveteksten!
Du sitter på eksamen og er klar for innsats. Men hvordan angriper du e..
12 supertriks for å øve til prøver
Vi er midt i prøve- og eksamenssesongen og elever rundt i hele landet ..
Slik takler du prøvesituasjonen!
De fleste av oss har nok opplevd å føle seg stresset under en prøve. S..
Konteksteffekter - husk bedre på eksamen
Har du noen gang glemt hvor du har lagt nøklene dine? Når du prøver å ..
5 tips for å overleve eksamenstiden!
Er du stresset før eksamen?..
5 gode tips for å takle eksamensstresset
Om du er ein som har notata klar, eller om du er ein som akkurat oppda..
5 tips til skriftlig eksamen i matematikk
Mange har allerede blitt trukket opp til skriftlig eksamen i matematik..
5 tips til muntlig eksamen!
For at stress og nerver ikke skal ødelegge dine muligheter til å prest..
Hjelp! Barnet mitt skal ha muntlig eksamen
I 48 nervepirrende timer skal barnet ditt få vite hvilket fag han elle..
6 tips for å mestre fysisk skoleeksamen
Nå som vi går inn i en tid med mer fysisk tilstedeværelse, vil det på ..
5 tips til hvordan man mestrer eksamensperioden bedre
Eksamensperioden er for mange en periode forbundet med stress, angst o..
Hvordan lykkes med norsk muntlig eksamen
Eksamensperioden er for mange rett rundt hjørnet, og for noen har den ..