Digital hjemmeeksamen har i den siste tiden blitt den rådende eksamensformen. Mange har også hatt digitale prøver og tentamener. Nå som vi går inn i en tid med mer fysisk tilstedeværelse, vil det på samme tid bli flere fysiske eksamener og prøver. Er det så stor forskjell på digital hjemmeeksamen og fysisk skoleeksamen? På en fysisk skoleeksamen må du for eksempel planlegge hvordan du skal komme deg til lokalet. I tillegg kan oppgavene på en skoleeksamen være utformet på en annen måte en på en hjemmeeksamen. Det er også større begrensinger i hvilke hjelpemidler du kan bruke. Du skal nå få seks tips til hvordan du mestrer fysisk skoleeksamen!
1. Les deg opp på eksamensinformasjon
Hvilken dato skal du ha eksamen? På hvilket klokkeslett? Hvor skal du møte? Hva skal jeg ta med meg? Svaret på disse spørsmålene bør du gjøre deg kjent med på forhånd. Det er ganske kjedelig hvis du overser viktig informasjon, eller glemmer å ta med deg viktig utstyr til eksamen. Annen praktisk informasjon som det også kan være lurt å gjøre seg kjent med er blant annet hvordan eksamen er utformet, hvilke læringsmål du blir testet i og hvilke hjelpemidler som er tillatt.
Ekstratips: Gjør deg kjent med hvilke hjelpemidler som er tillatt på eksamen. Les også mer om hvordan du bruker hjelpemidlene på best mulig måte her!
2. Ta fri kvelden før
Mange blir stresset før eksamen, og stiller seg selv flere spørsmål. Er jeg godt nok forberedt? Vil jeg få vanskelige oppgaver? Komme jeg til å glemme noe? Hvis du er veldig stresset dagen før eksamen bør du ta deg helt fri fra forberedelsene kvelden før. Du kan blant annet gå en tur, se en serie eller rett og slett slappe helt av. Mest sannsynlig vil det du leser på kvelden før ikke feste seg i langtidsminnet. Bruk derfor kvelden til å ta det rolig og lade batteriene til eksamensdagen.
Ekstratips: Søvn er viktig for hukommelsen vår. Du kan lese mer om dette og hvordan du kan få bedre søvn i eksamensperioden her!
3. Pakk sekken før du legger deg
For å unngå at du glemmer noe på eksamen, eller at du stresser på morgenen, kan du pakke sekken din før du legger deg. Du kan også kjøpe inn eller lage en matpakke. Slik kan du bruke tiden til å fokusere på eksamen når du våkner opp på eksamensdagen.
4. Møt opp i god tid
Det verste du kan oppleve på selve eksamensdagen er at du forsover deg, at bussen din er forsinket eller at du bruker lenger tid enn forventet til eksamenslokalet. Derfor er det lurt å planlegge for uforutsette hendelser. Du kan for eksempel ta en tidligere bussavgang, slik at du er sikker på at du møter opp i god tid. På denne måten trenger du ikke å stresse på morgenkvisten, og heller fokusere fullt og helt på eksamen.
Ekstratips: Eksamen er for mange en stressende dag. Du finner flere tips til hvordan du unngår stress på eksamen her!
5. Få oversikt over eksamensoppgavene
Eksamenstiden har startet, og du har fått utdelt eksamensoppgavene. Det er svært fristende å starte med å løse oppgavene. Før du begir deg ut på oppgavene bør du få oversikt over hele eksamenssettet. Hvor mange oppgaver skal du besvare? Er de korte eller lange? Hvilke av dem er lettest, og hvilke virker mer utfordrende? Når du får oversikt, blir det lettere å planlegge hvordan du skal disponere tiden din. I tillegg er du forberedt på hva slags kunnskap du må hente frem fra minnet mens du løser oppgavene.
6. Ta små pauser
På en fysisk eksamen kan det være lurt å ta hyppige og små pauser mens du svarer på eksamen. Hvis det fort blir tung luft i eksamenslokalet, er det viktig å ta seg en pause for å få litt frisk luft. Pauser er viktige, både for å få et lite avbrekk, men også for å bearbeide oppgavene. Plutselig får du en idé som kan være nyttig for å løse eksamensoppgavene.
Ekstratips: Pauser har en god effekt på oppgaveløsning. Du kan lese mer om denne effekten her!
Etter eksamen?
Bra jobba! Det kan hende du skal ha flere eksamener dette semesteret, men det er fremdeles viktig å gi seg selv en klapp på skulderen etter eksamen. Etter hvert kan du evaluere hvordan du synes det gikk. Disponerte jeg tiden godt? Fikk jeg bruk for hjelpemidlene? Var jeg godt nok forberedt? Slik kan du se om du bør gjøre noe annerledes frem til neste eksamen. Snakk med noen du kjenner om hvordan du opplevde den fysiske eksamenen. Merk også at en mentor fra MentorNorge også kan hjelpe deg til å bli bedre forberedt til fysisk eksamen. Du kan lese mer om hvordan du kan få bruk for en mentor på MentorNorge sine hjemmesider her!
Lykke til på eksamen!