Mor og barn jobber med leksene sammen
Ane Larsen
Mentor
Indholdsfortegnelse For Foreldre 16. juni 2021 Læsetid: Hvordan hjelpe barnet ditt med matematikk

Hvordan hjelpe barnet ditt med matematikk

Har du et barn som trenger hjelp i matematikk? Her får du noen gode tips til hvordan du kan hjelpe med å bygge opp et positivt forhold til matematikk og øke forståelsen.

Matematikk omringer oss hver dag, og den grunnleggende forståelsen er helt nødvendig for å fungere i samfunnet. Allikevel er det mange som sliter med dette, noe som kan føles utrolig frustrerende. Denne mattefrustrasjonen starter for mange allerede på barneskolen, og vokser seg herfra bare større og større. Derfor er det viktig at du som forelder hjelper barnet ditt med den grunnleggende forståelsen så tidlig som mulig, samt bygger et godt og positivt forhold til læring av matematikk. Her er noen tips til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med nettopp dette.

Samarbeid med læreren

Jo flere som tar tak og bryr seg, jo bedre! Læreren er en viktig ressurs for barnets læring, og hvis du skal kunne hjelpe barnet ditt på veien, anbefales samarbeid. Snakk med læreren om hvilke utfordringer barnet ditt har, og hvordan han eller hun lærer best. Fortell læreren hva dere gjør hjemme, og be om tilbakemeldinger. På denne måten kan dere sammen finne ut av hva som fungerer. Du kjenner barnet ditt aller best, og kan hjelpe på områder hun eller han ikke kan. Et samarbeid vil også gjøre det enklere for læreren å tilpasse og hjelpe barnet ditt for bedre læring fremover.

Bruk eksempler fra virkeligheten

Det finnes matte i absolutt alt, bruk det! Still spørsmål og lag små oppgaver mens dere gjør helt hverdagslige ting, slik at barnet får en mer praktisk tilnærming og forståelse av matematikken. Dette er også med på å gi barnet en forståelse av hvorfor han eller hun lærer nettopp matte, det kan jo brukes til noe! Gjør matten til en del av hverdagen, slik at barnet venner seg til en hverdag fylt av læring og repetisjon.

La barnet forklare

Når dere gjør oppgaver sammen, la barnet ditt tenke høyt. La han eller hun forklare hva som gjøres, hvorfor det gjøres og all tenkingen som ligger i løsningen av oppgaven. Dette hjelper barnet med å organisere tankene sine, og selv legge merke til feil han eller hun har gjort. Dette gir også deg muligheten til å finne ut av hva barnet ditt sliter med, og hva som må øves mer på. Jobb også med å gjøre barnet god til å forklare. Lær bort mattebegreper ved å bruke dem i undervisningen selv, og forklar betydningen. Når barnet er ferdig å forklare kan dere sammen øve på å bytte ut ordene i forklaringen med mer matematiske ord, for å venne barnet til å bruke disse ordene.

Bruk tid på det mest grunnleggende

Barnet ditt lærer utrolig mye nyttig i mattefaget på skolen, og den grunnleggende matematikken er byggesteinene for absolutt alt. Her er det mengdetrening som gjelder, desto mer desto bedre. Dette vil gjøre læring av nye temaer mye enklere, samtidig som det gjør det lettere å huske tidligere lærte temaer når man har en dypere forståelse.

Gjør det morsomt

Dersom barnet forbinder matematikk med kjedelige og uforståelige timer på skolen, har du som forelder muligheten til å vise hvordan matematikk kan brukes til lek og moro. Et godt forhold til læring av matematikken er helt essensielt for at barnet skal ville lære fremover. Ved å finne alternative læringsmetoder, leker og spill kan du «snike» inn en matematisk forståelse som er gull verdt. Dersom det er din egen kreativitet som setter en stopper for hvor kreativ matteundervisningen kan være, finnes det forslag på internett til undervisning på alle nivåer.


Leksehjelp

Det viktigste er at barnet ditt lærer riktig matematikk, og dersom du ikke føler deg trygg på å undervise det du kan, er leksehjelp et godt alternativ. Gjennom MentorNorge, leksehjelp på skolen eller på det lokale biblioteket kan barnet ditt få alternative forklaringer i et annet miljø som kanskje fungerer enda bedre for læring. Dersom du i tillegg ønsker å undervise selv, kan du være med på leksehjelpen og selv kopiere og bygge videre på underviserens metoder.

Fellestrekket i alle de overnevnte tipsene er initiativ. Når det kommer til undervisning av barnet ditt, er det aller viktigste at du faktisk gjør det. Skap et morsomt læringsmiljø med trygge rammer, og lær barnet ditt å like læring. Du som forelder er en veldig god læringsressurs for barnet, og har med dette muligheten til å bygge en grunnmur som barnet vil få bruk for resten av livet.

Les mer om leksehjelp i matematikk her.

For Foreldre

Se alle

Mattehjelp hjemme?
Våre mentorer gir skreddersydd mattehjelp til alle skoleelever, uanset..
Premiering av gode resultater?
Vil det være en god idé å friste med premier mot at eleven jobber bra,..
"Alle" bruker privat leksehjelp!
I kronikken "Ingen lekser eller bedre lekser?" i Adresseavisen 27.08.2..
Slik får du mest mogleg ut av kartleggingstimen
Timen er der for å sjå korleis mentoren og eleven kjem overens, for å ..
Skummelt med mentor? Ingen grunn til bekymring!
Skoleåret er nå i gang for fullt. For mange barn og unge kan dette bet..
Kvifor velje privatundervisning?
Å navigere i jungelen av hjelpetilbod som er der ute på eigenhand er i..
5 tips til hvordan du hjelpe barnet ditt med fremmedspråk
Å lykkes på skolen krever at man også jobber med skolearbeidet hjemme...
Hjelp! Barnet mitt trenger hjelp med leksene
Et velkjent scenario: Du sitter sammen med barnet ditt sent på kvelden..
4 grunner til at du bør anbefale barnet ditt å reise på utveksling
Utveksling i andre land er en gylden mulighet for ungdom, og en tid ma..
5 tips til spill du kan gjøre sammen med barnet ditt som bidrar til læring
Lekser og skolearbeid består ofte av lesing, oppgaveskriving og puggin..
Hvordan hjelpe ungdommen med R-matten?
Mange elever trenger å ta matematikk R1 og R2 på videregående for å ko..