Ylva Furuseth
Mentor
Indholdsfortegnelse For Foreldre 16. juni 2021 Læsetid: 4 grunner til at du bør anbefale barnet ditt å reise på utveksling

4 grunner til at du bør anbefale barnet ditt å reise på utveksling

Utveksling i andre land er en gylden mulighet for ungdom, og en tid mange ser tilbake på som en av de beste opplevelsene i ens liv. Likevel kan det være veldig skummelt å dra så langt hjemmefra, og det kan da være godt med oppmuntring fra familien. Her kommer fem grunner til at du absolutt burde anbefale barnet ditt å reise på utveksling når muligheten byr seg.


1. Lær språk og kultur

Det er mye man kan lære fra et utvekslingsopphold. Reiser man til et engelskspråklig land, er man umiddelbart tvunget til å bruke engelsk. Å være omgitt av språket konstant er en unik mulighet til å utvikle seg. Dersom barnet ditt studerer fransk, tysk eller spansk er utvekslingsmuligheter til Frankrike, Tyskland eller Spania å anbefale. Hovedgrunnen til at språk ofte er vanskelig å lære er at vi i Norge mangler muligheten til å virkelig fordype oss. Når fremmedspråk kun blir studert et par timer i uken, kan det være vanskelig å få et ordentlig grep. Å lære språk blir også mer spennende og autentisk når det blir lært i virkelige situasjoner, av mennesker som snakker det flytende. Det er mye lettere å se verdien når det brukes til å kommunisere i det daglige.

Å leve i en ny kultur er selvutviklede. Andre land har andre læremåter, andre høflighetstegn, andre matvaner og andre måter å omgås på. Å lære om andre kulturer gjør at man lærer mye om egen kultur, måten vi opplever verden på og samtidig dyrke et mer kulturrelativistisk syn.

2. Bli mer selvstendig

Utveksling er et modningsmoment for de fleste. Ofte kan det oppleves som skummelt å reise, ettersom man må klare seg på egen hånd, men det er nettopp dette som gjør at man blir mer selvstendig og i stand til å stå på egne ben. Bor man med en vertsfamilie er man nødt til å endre på egne vaner for å bedre passe inn i den nye familien. Ansvar kan være vanskelig å lære når man har et solid sikkerhetsnett som man ofte har hjemme. Selv om barnet ditt er ansvarsfullt, pålitelig og modent, kan en slik erfaring likevel hjelpe med å forsterke disse trekkene. Å få oppleve verden på egenhånd, og å måtte tilpasse seg nye situasjoner, er en stor del av det å vokse opp. De tingene som oppleves skummelt, er akkurat det som gjør at du utvikler deg som person.

3. Pynt på CV-en

Ikke bare er utvekslingsopphold en spennende tid. Arbeidsgivere ser på utveksling som svært attraktivt, nettopp fordi man lærer mye både språklig og personlig. Utveksling viser blant annet at du tar sjanser i livet. Erfaringer er gjerne mer interessante og viktigere for en potensiell arbeidsgiver enn hvilke karakterer man har opparbeidet seg. Er det mange som søker samme jobb, kan det være avgjørende. Dersom du leser en stillingsannonse er det ofte personer med stå-på-vilje, engasjement, og lidenskap de søker. Disse kvalitetene har man allerede bevist med utveksling.

4. Nye opplevelser

Utvekslingsopphold er ikke ferie. Med utveksling følger ansvar og studier, og det kan være mange lange og travle dager involvert. I tillegg suppleres studiene med spennende opplevelser, nye erfaringer, og mange muligheter til å se seg rundt, nyte omgivelsene og slappe litt av fra hverdagsstresset. I slike omgivelser blir gjerne studiene og klassene også mer spennende og interessante – nettopp fordi det er nytt og man er ivrig. Ferie er det derfor absolutt ikke – men en slags pause fra hverdagen.

Det er mange gode grunner til å oppfordre barnet ditt til å dra på utveksling dersom muligheten byr seg. Ny lærdom og nye erfaringer er ikke bare spennende i øyeblikket, men kan bidra både personlig og i jobbsammenheng. Muligheten er gyllen i studietiden, og det er ikke et valg man noensinne angrer på.

Les om privatundervisning fra MentorNorge her.

For Foreldre

Se alle

Mattehjelp hjemme?
Våre mentorer gir skreddersydd mattehjelp til alle skoleelever, uanset..
Premiering av gode resultater?
Vil det være en god idé å friste med premier mot at eleven jobber bra,..
"Alle" bruker privat leksehjelp!
I kronikken "Ingen lekser eller bedre lekser?" i Adresseavisen 27.08.2..
Slik får du mest mogleg ut av kartleggingstimen
Timen er der for å sjå korleis mentoren og eleven kjem overens, for å ..
Skummelt med mentor? Ingen grunn til bekymring!
Skoleåret er nå i gang for fullt. For mange barn og unge kan dette bet..
Kvifor velje privatundervisning?
Å navigere i jungelen av hjelpetilbod som er der ute på eigenhand er i..
5 tips til hvordan du hjelpe barnet ditt med fremmedspråk
Å lykkes på skolen krever at man også jobber med skolearbeidet hjemme...
Hjelp! Barnet mitt trenger hjelp med leksene
Et velkjent scenario: Du sitter sammen med barnet ditt sent på kvelden..
Hvordan hjelpe barnet ditt med matematikk
Matematikk omringer oss hver dag, og den grunnleggende forståelsen er ..
5 tips til spill du kan gjøre sammen med barnet ditt som bidrar til læring
Lekser og skolearbeid består ofte av lesing, oppgaveskriving og puggin..
Hvordan hjelpe ungdommen med R-matten?
Mange elever trenger å ta matematikk R1 og R2 på videregående for å ko..