Glad mor og datter som sitter og ser i en bok sammen
Tiril Evensen-Lie
Mentor
Indholdsfortegnelse For Foreldre 16. juni 2021 Læsetid: 5 tips til hvordan du hjelpe barnet ditt med fremmedspråk

5 tips til hvordan du hjelpe barnet ditt med fremmedspråk

Å lykkes på skolen krever at man også jobber med skolearbeidet hjemme. Dessverre er det mange fremmedspråkselever som opplever hjemmearbeidet altfor krevende, og vet verken hva de skal gjøre eller hvor de skal begynne. Som forelder kan det virke håpløst å hjelpe barnet med et språk du trolig ikke behersker. Så, hva kan du gjøre? Det er faktisk mye du kan bidra med, og nå skal jeg gi deg noen tips.

1. Motiver og sett opp en plan sammen med barnet ditt

Motivasjon er alfa omega når man skal ta fatt på utfordringer. Som forelder bør du derfor motivere barnet ditt til å prøve. Snakk med barnet om hvorfor det er lurt å lære et fremmedspråk. Videre er det lurt å sette opp en plan for når barnet skal jobbe med faget. Det man gruer seg til å gjøre, har man en tendens til å utsette. Sett opp faste tider og kom inn i en god rutine. Et ekstra tips er å legge inn noe hyggelig rett etter økten, så har barnet noe å glede seg til.

2. Hør barnet lese og snakke på fremmedspråket

Du har kanskje ikke kunnskaper nok til å  bedømme uttalen, men du hører om barnet klarer å lese og snakke med flyt. Det er spesielt nyttig at du sitter som publikum når barnet skal ha en muntlig presentasjon. Det er god øving å snakke foran noen, da dette kan virke skremmende for mange elever, samtidig som det er betryggende å øve foran en man kjenner godt.  Da kan du også hjelpe barnet med å befri seg fra manus og virkelig snakke i stedet for å lese.

3. Hjelp barnet med å utvide vokabularet

Til tross for at du selv ikke er noen kløpper i fremmedspråket, kan du hjelpe barnet med å lære vokabular. Å lære vokabular er også en av de viktigste komponentene for å bli en god språkbruker. Noen aktiviteter du kan gjøre er for eksempel å ta en runde eller to med memory-spill. Du kan også sette opp ulike ordlister med barnet ditt der du setter alle ord som likner på norsk i en liste, alle ord som likner engelsk i en annen og resterende ord i en siste. Eller hva med å lage en liste med morsomme ord og en liste med «kjedelige» ord? Noe som også er fint og enkelt er å kjøre en test med barnet. Les opp ordene på norsk og la barnet skrive ned ordene på fremmedspråket.

4. Vær en god støttespiller når barnet skal forstå og produsere tekst

Å hjelpe barnet med å forstå en leselekse eller produsere egen tekst er kanskje den mest krevende biten. Det er likevel viktige ting du som forelder kan hjelpe til med for å få barnet i gang. Ved leselekse kan du sammen med barnet se på bilder/illustrasjoner og overskrifter. Bruk ordbok om nødvendig og snakk om temaet for teksten. Å ha kjennskap til temaet gjør selve tekstforståelsen mye lettere. Videre kan du hjelpe barnet til å fokusere på hva det forstår og ikke hva det ikke forstår. Da skapes det motivasjon samtidig som man kommer et stykke på vei.

Når det gjelder egen produksjon bør du snakke med barnet om at man ikke kan skrive like komplekse setninger på fremmedspråket som på morsmålet. Mange føler at man står fast fordi man ikke klarer å produsere det man ønsker. Snakk med barnet om hva det ønsker å skrive på norsk, og hjelp med å finne alternative og enklere setninger. Det er stor forskjell mellom å skrive og oversette ”selv om jeg synes fremmedspråk er vanskelig, har jeg stor motivasjon for å lære det” og ”fremmedspråk er vanskelig, men jeg vil lære fremmedspråk”.

5. Øk språklig input på en hyggelig og morsom måte

Den store forskjellen på å lære engelsk og fremmedspråk i Norge i dag er at vi hører og leser engelsk mer eller mindre hver dag, mens vi har svært liten kontakt med andre fremmedspråk. Å øke kontakten med fremmedspråket vil være en stor fordel, og er noe du som forelder enkelt kan gjøre sammen med barnet ditt. Hør på musikk eller se på filmer og serier på målspråket. Det finnes utallige alternativer liggende på strømmetjenester som Spotify, Tidal og Netflix. På denne måten gjør du fredagskvelden både hyggelig og læringsrik! Om mulig vil det også være gull verdt å ta neste familietur til målspråklandet. Da vil barnet få store mengder input, og kanskje klarer du å oppmuntre til å bruke kunnskapene i ekte situasjoner?

Med disse tipsene kan du som forelder hjelpe barnet ditt et godt stykke på vei i læring av nytt språk. Husk at det viktigste ikke er å ferdigstille et perfekt produkt, men å utvikle strategier og samtidig øke motivasjonen for faget. Det er på den måten man lærer og som elev er det nettopp det man skal!

Lykke til!

For Foreldre

Se alle

Mattehjelp hjemme?
Våre mentorer gir skreddersydd mattehjelp til alle skoleelever, uanset..
Premiering av gode resultater?
Vil det være en god idé å friste med premier mot at eleven jobber bra,..
"Alle" bruker privat leksehjelp!
I kronikken "Ingen lekser eller bedre lekser?" i Adresseavisen 27.08.2..
Slik får du mest mogleg ut av kartleggingstimen
Timen er der for å sjå korleis mentoren og eleven kjem overens, for å ..
Skummelt med mentor? Ingen grunn til bekymring!
Skoleåret er nå i gang for fullt. For mange barn og unge kan dette bet..
Kvifor velje privatundervisning?
Å navigere i jungelen av hjelpetilbod som er der ute på eigenhand er i..
Hjelp! Barnet mitt trenger hjelp med leksene
Et velkjent scenario: Du sitter sammen med barnet ditt sent på kvelden..
4 grunner til at du bør anbefale barnet ditt å reise på utveksling
Utveksling i andre land er en gylden mulighet for ungdom, og en tid ma..
Hvordan hjelpe barnet ditt med matematikk
Matematikk omringer oss hver dag, og den grunnleggende forståelsen er ..
5 tips til spill du kan gjøre sammen med barnet ditt som bidrar til læring
Lekser og skolearbeid består ofte av lesing, oppgaveskriving og puggin..
Hvordan hjelpe ungdommen med R-matten?
Mange elever trenger å ta matematikk R1 og R2 på videregående for å ko..