Lekser og skolearbeid består ofte av lesing, oppgaveskriving og pugging. Til tider kan det være utfordrende å motivere barnet ditt til å gjøre leksene sine, spesielt i en hektisk hverdag. I tillegg kan det oppleves som stressende eller utfordrende å hjelpe med skolearbeidet. Likevel er det mange måter du kan gjøre læring mer spennende på, både for deg og for barnet ditt!
1. Kaboom!
«Pugg, pugg, pugg». Dette er som regel beskjeden som blir gitt når elever får utdelt glosene sine på skolen. Da er det lett å tenke at du må lese glosene om og om igjen, helt til det sitter i hodet. Likevel finnes det en morsommere måte å lære gloser på! Kaboom! er en gloselek som du kan spille sammen med barnet ditt. Dere starter med å klippe opp mange små papirlapper. Deretter skriver dere ned glosene eller øveordene på lappene deres. I tillegg lager dere tre lapper med ordet «Kaboom!» skrevet på. Legg alle lappene i en skål, og trekk en lapp etter tur. Når du har trukket en lapp, skal du forsøke å oversette ordet. Hvis du klarer å oversette glosen får du beholde lappen. Dette teller som 1 poeng. Dersom du trekker en «Kaboom!»-lapp mister du alle lappene og poengene dine, og må legge alle lappene dine tilbake i skålen. Husk at spillet Kaboom! kan brukes til mye mer enn bare gloser. Dere kan for eksempel øve dere på regnestykker eller historiske hendelser. I tillegg er det mulig å øke vanskelighetsgraden hvis dere ønsker det.
2. Krig
Du kjenner kanskje til kortspillet Krig? I utgangspunktet er dette et ganske enkelt kortspill. Likevel er det fullt mulig å tilføre en faglig tvist. For å vinne et kort må du både ha det høyeste kortet, men du må også gange sammen begge kortene. Hvis du regner riktig vinner du begge kortene, og hvis du regner feil får motspilleren mulighet til å løse gangestykket. Dersom motspilleren klarer å løse gangestykket, vinner han eller hun kortene. I tilfeller der ingen klarer å regne ut gangestykket går kortene ut av spillet. Dere kan selv velge hvilken verdi bildekortene skal ha. Når en av spilleren har vunnet alle kortene, er spillet slutt.
3. Ordspill
I norskfaget er det nyttig med et godt ordforråd. Derfor kan du og barnet ditt for eksempel bruke brettspillet Scrabble for å øke ordforrådet. Scrabble er et ordspill hvor du skal plassere bokstavbrikker på et brett som til sammen skal utgjøre ulike ord og uttrykk. Du får poeng for antall ord du klarer å lage. Hvis dere ikke har brettspillet kan dere for eksempel bruke Wordfeud som er mer eller mindre en digital versjon av Scrabble. Ordspill er både gøy, men også lærerikt!
4. Panneleken
Har du hørt om appen Heads up? På norsk kan vi også kalle spillet for panneleken. Spillet går rett og slett ut på at hver spiller har en lapp på pannen sin. Motspillerne skal forklare eller mime ordet som står på pannen. Spilleren skal da forsøke å gjette hva som står på lappen. For eksempel kan dere skrive ned tall på post-it-lapper. Deretter klistrer dere post-it-lappene i pannene deres. Den som skal gjette får et regnestykke av motspilleren, og hvor svaret på regnestykket står på post-it-lappen. Gjetter du riktig får du 1 poeng. Husk at panneleken kan tilpasses ulike temaer, fag og kategorier!
5. Quiz
Quiz finnes overalt! I aviser, på internett og på ulike sosiale arrangementer. Det finnes også et hav av ulike temaer og kategorier dere kan velge mellom. Velg et tema som kan være relevant for skolearbeidet til barnet ditt. For eksempel kan dere bruke quiz-plattformen Kahoot, hvor dere enten kan lage egne quizer eller finne relevante quizer laget av andre. Dere kan også bli enige om en dag i uken som skal være en fast quiz-dag. Kanskje dere kan ha en quiz-konkurranse, hvor dere holder oversikt over antall riktige og gale svar hvert enkelt familiemedlem har i en lengre periode?
Bonustips: Lag mat sammen!
På kjøkkenet kryr det av matematikk. Måleenheter, regning og brøk er bare noen få temaer som blir aktuelle når du baker eller lager mat. Som nevnt finnes det mange spill og aktiviteter som bidrar til økt læring, og matlagning er et godt eksempel på en aktivitet hvor du får testet matematikk-ferdighetene dine. Når du og barnet ditt lager mat sammen kan dere ha et spesielt fokus på å øve på matematisk problemløsning. Du kan lese mer om hvordan du kan øve deg på matematikk mens du baker her!
Skolearbeid behøver ikke å være kjedelig eller demotiverende. Jeg håper at tipsene jeg nå har kommet med kan inspirere deg og familien din til å være kreative når det kommer til å finne gøye aktiviteter dere kan gjøre sammen, og som samtidig bidrar til mer læring.
Lykke til!