Hjelp! Barnet mitt trenger hjelp med leksene

Et velkjent scenario: Du sitter sammen med barnet ditt sent på kvelden. Leksene er på bordet, og begge er svært trøtte og slitne. Det har vært en lang dag på både jobb og skole. Kjenner du deg igjen? I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til leksejobbing sammen med din sønn eller datter. Det er likevel viktig at du tar en aktiv rolle når det kommer til både lekser og skolearbeid. Dersom du viser interesse for det som skjer på skolen, og i tillegg bruker en motiverende tilnærming når dere gjør lekser sammen, kan dette føre til bedre læring.1 Du skal nå få fire supre tips til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med leksene sine!

1. Vær en støttespiller fremfor en fagekspert

Jeg jobber som mentor og har leksehjelp og privatundervisning for barn og unge. Når jeg jobber som mentor må jeg tenke på hvordan jeg skal være en støttespiller, fremfor en fagekspert. En støttespiller skal motivere, veilede og gi konstruktive tilbakemeldinger. Du som forelder må ikke ha alt av kunnskaper for å hjelpe barnet ditt! Det er faktisk mange foreldre som synes det er vanskelig med matematikk.2 Likevel kan du være en mentor for barnet ditt! Dere kan samarbeide og finne frem til løsninger sammen. Husk at lekser skal i hovedsak være repetisjon fra det som læres på skolen. Hvis dere ikke finner svaret på en oppgave kan dere prøve å løse andre enklere oppgaver. Ta heller kontakt med skolen hvis dere tenker at leksene er for vanskelige.

Tips: Husk at det finnes en rekke ressurser som dere kan bruke for å gjøre leksejobbingen mer gøy! Dere kan for eksempel se lærerike filmer på Youtube om realfag. Her finner dere en rekke kanaler om realfag!

2. Lag rutiner

Å planlegge er nøkkelen for unngå at lekser blir gjort for sent på kvelden når barnet ditt er sliten. Det er viktig å lage gode rutiner og planlegge uken i forveien. Sett gjerne av en dag hvor dere bestemmer når leksene skal bli gjort. For eksempel kan dere begynne å planlegge uken med en gang dere får lekseplanen fra skolen. Finn dere også et tidspunkt på dagen det er best å gjøre lekser. Noen jobber best på dagen, mens andre jobber best på kvelden. Sørg også for at stedet hvor det skal bli gjort lekser er i et rolig miljø. Pass også på at under selve leksetiden skal barnet ditt vente med å bruke mobiltelefon, spille spill og se på TV. Etter leksetiden er det fritt fram!

Tips: Kanskje du kan hjelpe barnet ditt å lage en “bullet journal”? En bullet journal er en skreddersydd planlegger som du kan lage selv. Les mer om hvordan du lager en bullet journal her!

3. Pass på at barnet ditt gjør leksene selv

Ofte kan det friste å gjøre leksene for barnet ditt selv. Dessverre lærer vi ikke av at andre gjør arbeidet for oss. Som sagt må du veilede barnet ditt på riktig vei, og gi utfordringer. Det vil si at du kan komme med forslag om hvor du finner løsningen på oppgaven. Hvis barnet ditt fremdeles sitter fast kan du veilede mer, men la barnet ditt få løse oppgavene selv. Da vil barnet ditt kjenne på mestringsfølelse og få ny motivasjon til å være mer selvstendig i arbeidet sitt.

4. Vær tilgjengelig

For at barnet ditt skal være selvstendig i arbeidet sitt så kan du la hen arbeide alene. For eksempel kan dere starte å arbeide sammen, men etterhvert som du ser at hen klarer oppgavene i større grad selv kan du la barnet arbeide alene hvis han eller hun ønsker det. Det er likevel viktig at du er tilgjengelig dersom barnet ditt trenger hjelp! Vær derfor tilgjengelig under hele leksetiden.

Tips: Husk å være et godt eksempel! For eksempel kan du selv lese en bok, mens barnet ditt gjør lekser. Barn har lettere for å følge eksempler enn råd!3

Hverdagen er til tider ganske hektisk. Det er helt normalt å være sliten etter en lang arbeidsdag. Veldig ofte har barnet ditt også hatt en full dag med både skole og ulike fritidsaktiviteter. Derfor er det fullt forståelig at det ikke alltid frister å sette seg ned med lekser på kvelden. Sørg likevel for at tiden dere jobber sammen føles som kvalitetstid! Kanskje du får mer innsikt i hvordan barnet ditt har det på skolen?

Hvis du kjenner på at det er vanskelig å få oversikt, kan løsningen være å skaffe seg en mentor! En mentor fra MentorNorge kan hjelpe barnet ditt med alt fra studieteknikk til planlegging. Les mer om hvordan du kan få skreddersydd leksehjelp fra oss i MentorNorge her!

Lykke til meg leksejobbingen!

Kilder:

Udir.no
Nhi.noDaniel 1

Daniel Hatletvedt

Mentor, MentorNorge