Glad mann løfter armene og er glad mens han sitter foran dataen
Aina Hernández Evensen
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: Hvordan oppnå faglig mestring

Hvordan oppnå faglig mestring

Skolen skal være en arena hvor du opplever mestring og læringsglede. Hvis dette ikke er tilfelle er det på tide å gjøre noe med situasjonen. I dette innlegget skal jeg komme med tips som kan hjelpe deg å overvinne mangelen på faglig mestring.

På skolen er timeplanen fylt opp av ulike fag. Alle fag er unike og det kreves ulike kunnskaper og ferdigheter for å mestre dem. Vi har alle våre favorittfag og fag vi opplever som ekstra utfordrende. I sistnevnte er du spesielt utsatt for å oppleve faglige utfordringer som går ut over mestringen din. Da står du i fare for å falle av den faglige progresjonen og ende opp i en ond sirkel av manglende mestring og motivasjon.

Hvorfor opplever du manglende mestring?

Det første du bør gjøre er å identifisere hvorfor mestringen uteblir. Læring er en kompleks prosess og det er viktig å forstå at manglende læring kan ha mange ulike årsaker. Er du demotivert? Gir ikke forklaringene mening? Har du ikke øvd nok? Bruker du feil studieteknikk for deg og/eller faget? Eller kanskje er det noe helt annet?

Kartlegg faglige utfordringer og mestringsområder

Når du opplever manglende mestring i et fag er det vanlig å føle at absolutt alt i faget er vanskelig. Dersom du analyserer situasjonen ser du gjerne at du mestrer noen deler av faget bedre enn andre. Alle fag krever ulike kunnskaper og ferdigheter som fungerer som en helhet. Prøv å kartlegge hva som er den største utfordringen ved fagets ferdighets- og kompetansemål og hvilke deler av faget du mestrer best. Bruk gjerne fagets læreplan på udir.no for å få oversikt. Deretter kan du bruke dine mestringsområder som et verktøy for å bli bedre på de utfordrende områdene.

Dersom du etter kartleggingen fortsatt tenker at hele faget er utfordrende kan du se på de andre fagene. Er det ett eller flere fag du mestrer godt? Mye av de kunnskapene og ferdighetene du skal lære i et fag er verdifull også i andre fag. Det kan derfor være lurt å tenke over hvordan du kan bruke kompetansen i et fag du mestrer godt til å øke mestring i et annet. Hvis du f.eks er god i matematikk er du sannsynligvis god til å jobbe systematisk, anvende formler og se logiske mønstre. Denne kompetansen er svært nyttig for å mestre grammatikk i språkfagene, ettersom dette også handler om å finne mønstre, anvende regler og arbeide systematisk.

Egenskaper og læringsmetoder

Er du en av dem som syntes de fleste, eller alle fag, er utfordrende? Da vil det være lurt å kartlegge dine egenskaper og din læringsstil. Vi er alle unike mennesker med ulike egenskaper, erfaringer og interesser. Det betyr at vi også er i en unik læringsprosess og at vi lærer best på ulike måter. Så hvem er du og hvordan lærer du best?

Tips: Hvis du synes det er vanskelig å gjøre alene kan du få hjelp av en venn, et søsken eller en forelder. Noen som kjenner deg godt, som ser deg utenfra, og som du kan reflektere og diskutere sammen med.

Be om hjelp

Hvis du sitter fast i et fag kan det være greit å få hjelp. Hvis du kjenner noen som er gode i faget kan dere avtale å studere sammen. Det er også alltid bra å snakke med faglæreren. Kanskje har du behov for andre typer oppgaver, andre forklaringer eller mer oppfølging på enkelte områder. Det er både nyttig for deg og å vite for læreren, som da lettere kan tilpasse opplegget til dine behov og være en støttespiller du kan diskutere både utfordringer og fremgang med. Ettersom læreren har god pedagogisk og faglig kompetanse kan hen hjelpe deg å lage en fremdriftsplan med delmål for prosessen.

Om du ønsker hjelp utenfor skolen er mentorordningen hos MentorNorge et godt alternativ. Da vil du bli matchet med en mentor som er faglig kompetent og engasjert i akkurat det du trenger hjelp med. Privatundervisningen kan foregå hjemme hos deg, på et avtalt offentlig sted (som f.eks et bibliotek) eller via Skype. Og det beste er at undervisningen alltid vil være tilpasset deg og dine behov.

Tips for veien videre

Når du har bestemt deg for å øke mestring i et fag, er det viktig å være tålmodig og vite at endring tar tid. Det er også viktig å akseptere at prosessen naturligvis vil bestå av både oppturer og nedturer. Nedenfor følger noen tips som kan være nyttige i denne prosessen.

Motiver deg selv:

Ha konkrete mål:

Bygg deg opp gradvis:

Øvelse gjør mester:

Feir fremgang:

Vær nysgjerrig:

Konkurrer kun med deg selv:

Tro på deg selv

Hvis du opplever mangel på mestring i ett eller flere fag betyr det ikke at det er noe galt med deg. Det sier ingenting om dine intellektuelle evner eller som du er i stand til å mestre faget. Det betyr bare at måten du jobber på nå ikke fungerer optimalt og at du må prøve noe annet. Det er derfor viktig å kjenne deg selv og hvordan du lærer best. Husk at du er ansvarlig for din egen læring. Det er viktig at du tar grep hvis du faller av faglig. Be gjerne om hjelp eller finn løsninger i samarbeid med andre, da det kan gi deg bredere perspektiv og viktig støtte i prosessen.

Uansett hvordan du velger å arbeide for faglig mestring så må prosessen begynne med et første skritt: tro på deg selv og at du kan klare det! Ikke gi deg før du når målet. Og til deg som har opplevd manglende mestring over lengre tid: husk at det aldri er for sent å snu.

Lykke til. Jeg har troen på deg!

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..