Kvinne ser på klokka si mens hun skriver
Thusyanthy Rajakulasingham
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: Kunsten å bruke tiden effektivt

Kunsten å bruke tiden effektivt

Et nytt semester er godt i gang. Flere setter seg gjerne nye mål for det nye skoleåret, kanskje er du én av dem som har satt deg som mål at du må bruke tiden mer effektivt? Uavhengig av om du er en av dem som følte at du druknet i skolearbeid forrige semester, eller om du er en av dem som når deadline etter deadline uten problemer, skal du få noen tips som lærer deg kunsten å bruke tiden mer effektivt!


 

Lag en liste over alle gjøremål for dagen eller uken 

En oversikt over alt som må gjøres, kan gjøre det enklere for deg å se for deg hvor mye tid du trenger for å komme i mål. Et smart tips er å knytte gjøremålene opp mot bestemte tider av døgnet, som for eksempel ved å legge dem inn i kalenderen din. Dette vil hjelpe deg med å sette realistiske mål for dagen. Husk at det er umulig å gjøre alt på en gang.Neste nøkkelord er disiplin. Har du laget en tidsplan, må du også holde deg til den. Sliter du med dette, kan du heller knytte gjøremål opp mot for eksempel lunsj eller middag - ”Jeg skal lese 15 sider før jeg spiser lunsj.” En annen måte å presse seg, er å lage avtaler med andre medelever. Avtal for eksempel at dere tar en pause når dere begge er i mål med det dere skal gjøre. Dette er svært effektivt dersom du sliter litt med selvkontroll.

 

Prioriter det viktigste 

Å disponere tiden godt handler også om å være flink til å prioritere det som er viktigst. Hva må du absolutt få gjort i løpet av de neste timene eller før morgendagen? Fokuser på disse, og la mindre viktige ting vente om det må. Ikke bare får du organisert listen din over alle gjøremål, du blir også bevisst på hva du egentlig gjøre. Det er heller ikke lurt å gape over for mye. Vær flink til å si nei til ting du egentlig ikke har tid til. 

Tenk arbeidsmiljø 

Jobber du best på skolen eller rommet ditt hjemme? Klarer du å jobbe med andre rundt deg, eller trenger du fullstendig stillhet? Det optimale arbeidsmiljøet er forskjellig for alle, og det er viktig at du finner ut av hva som fungerer best for akkurat deg.

 

Fjern alle distraksjoner. Er du den som ikke klarer å holde deg unna mobilen, kan du prøve å skru av varsler og/eller internett, slå på flymodus, eller laste ned apper med formål å begrense mobilbruken når du leser eller jobber med skole. Et eksempel på dette er appen Hold, som er populær blant studenter. Den kan virkelig anbefales! Bare tenk på hvor mye tid du bruker på å sjekke mobilen i løpet av én dag; 5 minutter her og der blir plutselig til flere timer sammenlagt!


 Sett av ekstra tid til uforutsette hendelser 

Uansett hvor mye du planlegger, er det ikke alltid ting går etter planen. Det være greit å være føre-var, å sette av litt ekstra tid til planlegging og lignende for å unngå at du faller ut av timeplanen din. Det er bedre at du har tid til overs, enn at du føler at tiden løper fra deg. Ikke minst må du huske å sette av tid til pauser og avkobling. Effektiviteten din er ikke konstant over lenger tid, og det er både smart og sunt for deg at du ikke lar hjernen jobbe på høygir flere timer i strekk.

 

Søvn er viktig! 

Ikke undervurder viktigheten av hvile. Søvn er nemlig nøkkelen til å lære. Å døgne er sjeldent en god idé - fokuser heller på hvordan du kan disponere timene du har i løpet av dagen på best mulig måte.

Husk at det er du som kontrollerer tiden du har til disposisjon og hvordan du bruker den. Å være tidseffektiv innebærer ikke nødvendigvis at du skal jobbe hardere, men smartere. Jeg håper tipsene kan hjelpe deg godt i gang mot en mer tidseffektiv hverdag. Lykke til!

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..