Lag en liste over alle gjøremål for dagen eller uken
En oversikt over alt som må gjøres, kan gjøre det enklere for deg å se for deg hvor mye tid du trenger for å komme i mål. Et smart tips er å knytte gjøremålene opp mot bestemte tider av døgnet, som for eksempel ved å legge dem inn i kalenderen din. Dette vil hjelpe deg med å sette realistiske mål for dagen. Husk at det er umulig å gjøre alt på en gang.Neste nøkkelord er disiplin. Har du laget en tidsplan, må du også holde deg til den. Sliter du med dette, kan du heller knytte gjøremål opp mot for eksempel lunsj eller middag - ”Jeg skal lese 15 sider før jeg spiser lunsj.” En annen måte å presse seg, er å lage avtaler med andre medelever. Avtal for eksempel at dere tar en pause når dere begge er i mål med det dere skal gjøre. Dette er svært effektivt dersom du sliter litt med selvkontroll.
Prioriter det viktigste
Å disponere tiden godt handler også om å være flink til å prioritere det som er viktigst. Hva må du absolutt få gjort i løpet av de neste timene eller før morgendagen? Fokuser på disse, og la mindre viktige ting vente om det må. Ikke bare får du organisert listen din over alle gjøremål, du blir også bevisst på hva du egentlig må gjøre. Det er heller ikke lurt å gape over for mye. Vær flink til å si nei til ting du egentlig ikke har tid til.
Tenk arbeidsmiljø
Jobber du best på skolen eller rommet ditt hjemme? Klarer du å jobbe med andre rundt deg, eller trenger du fullstendig stillhet? Det optimale arbeidsmiljøet er forskjellig for alle, og det er viktig at du finner ut av hva som fungerer best for akkurat deg.
Fjern alle distraksjoner. Er du den som ikke klarer å holde deg unna mobilen, kan du prøve å skru av varsler og/eller internett, slå på flymodus, eller laste ned apper med formål å begrense mobilbruken når du leser eller jobber med skole. Et eksempel på dette er appen Hold, som er populær blant studenter. Den kan virkelig anbefales! Bare tenk på hvor mye tid du bruker på å sjekke mobilen i løpet av én dag; 5 minutter her og der blir plutselig til flere timer sammenlagt!
Sett av ekstra tid til uforutsette hendelser
Uansett hvor mye du planlegger, er det ikke alltid ting går etter planen. Det være greit å være føre-var, å sette av litt ekstra tid til planlegging og lignende for å unngå at du faller ut av timeplanen din. Det er bedre at du har tid til overs, enn at du føler at tiden løper fra deg. Ikke minst må du huske å sette av tid til pauser og avkobling. Effektiviteten din er ikke konstant over lenger tid, og det er både smart og sunt for deg at du ikke lar hjernen jobbe på høygir flere timer i strekk.
Søvn er viktig!
Ikke undervurder viktigheten av hvile. Søvn er nemlig nøkkelen til å lære. Å døgne er sjeldent en god idé - fokuser heller på hvordan du kan disponere timene du har i løpet av dagen på best mulig måte.
Husk at det er du som kontrollerer tiden du har til disposisjon og hvordan du bruker den. Å være tidseffektiv innebærer ikke nødvendigvis at du skal jobbe hardere, men smartere. Jeg håper tipsene kan hjelpe deg godt i gang mot en mer tidseffektiv hverdag. Lykke til!