Hvordan huske hva du har lest

Eksamenstiden har sneket seg innpå oss, og det er tid for lange kvelder på lesesalen og store mengder koffein. Pensum skal fortæres, læres og pugges, men hvordan går du frem for å huske det du har lest? I følge en undersøkelse gjort av den amerikanske professoren Andrew Scholey så kan du tygge tyggegummi når du leser pensum. Dette skal bidra til at du husker bedre når du sitter i eksamenslokalet. Det er likevel ikke lurt å håpe på at tyggistyggingen alene skal redde karakterene dine. Ønsker du et sikrere resultat, bør du satse på litt mer faglige metoder når du leser til eksamen.

Lag referater

Enten for deg selv eller gjenfortell høyt for foreldre, samboere eller kjæredyr. Å gi korte referater, både skriftlige og muntlige, tvinger deg til å komprimere stoffet og trekke ut hovedpunktene. Et tips hvis du synes dette er vanskelig, er å skrive en eller to setninger for hver paragraf du leser. Pass på at du forstår det som står i paragrafen. Omformuler gjerne og bruk egne ord. På denne måten lærer du også å presentere fagstoffet på en selvstendig måte.

 

Assosier

Bokstaver eller tall, kan det relatere til noe du har i livet ditt? Har du kanskje en tante som heter Amalie Hamm, ikke Skram? I musikkteori brukes sammensetninger av bokstaver (som relaterer til navnet på noten) for å lage huskeregler og akronymer. På samme måte er ROGGBIF en effektiv måte å huske fargene i regnbuen på. Her gjelder det å være kreativ, men ikke så kreativ at du glemmer hva akronymet du fant opp egentlig står for.

 

Visualiser

Lag en tidslinje, en tegning, et tankekart eller en tabell. Bruk ulike farger og former, og se ofte på det ferdige produktet i tiden frem mot eksamen. Heng det på kjøleskapet eller på dodøra. Grafiske modeller gir deg en visuell oversikt over fagstoffet og kan også hjelpe deg til å se sammenhenger. Vi mennesker lærer på forskjellige måter, og mange av oss får større læringsutbytte av en visuell representasjon.

Bruk kunnskapen

Lag oppgaver som bruker pensum aktivt, sammenlign ulike temaer og still spørsmål til teksten. Jobber du med stoffet så setter det seg lettere. Noe av det sensor ser etter er om du har forstått stoffet og klarer å formidle dette til den som leser teksten.

Drøftingsoppgaver er ofte fast inventar i eksamenssettet, og det er dermed lurt å ha reflektert litt over pensum først. Sammenlign metoder og begreper, og prøv å dra linjer mellom dem.

 

Restituer

Å lese til eksamen er som en treningsøkt – hjernen trenger også hvile til å prosessere det du har lest. Det hjelper ikke å presse inn informasjon hvis du er for sliten eller trøtt til å få med deg det som står. Det er mange som glemmer å ta pauser i eksamenstiden og selv om du sikkert har hørt dette rådet hundre ganger før, så sier jeg det igjen. Pust litt innimellom og gjør andre ting enn å lese!

Uansett om hvilket fag du jobber med frem mot eksamen, som kan disse metodene være effektive for å få pensum til å sette seg. Det virker kanskje håpløst, men du kan mer enn du tror. Jobb godt i tiden fremover og tygg gjerne litt tyggegummi underveis, for alle tilfellers skyld.

 

  • Referanse til Scholeys undersøkelse (som riktig nok er sponset av tyggisprodusenten Wrigley):
  • Scholey, Andrew. An investigation into the effects of gum chewing on mood and cortisol levels during psychological stress. 10th International Congress of Behavioral Medicine. Tokyo, Japan. August 2008.
Solveig blogg e1513087343408

Solveig Mathisen

Mentor, MentorNorge