En mann sitter ved et skrivebord og skriver
Ida Hovind Smedstad
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: Studieteknikk - skriving

Studieteknikk - skriving

Skal du skrive en oppgave og trenger litt studietips? Her er noen tips spisset mot nettopp det – skriving. Håper du finner noe som passer deg!

Lag en plan

Planer er alltid bra. Lag din plan digitalt eller på papir, det er uansett alltid fint å se for seg hva man skal igjennom. Legg inn store og små oppgaver; lesing, oppgaver, innleveringer, prøver, etc. På den måten blir det lettere å få oversikt over perioder med mye å gjøre, og du kan planlegge, tilpasse og spre arbeidet utover. Husk at dersom du kun velger å bruke deler av planen, kollapser neppe alt. Men tenk på hvor deilig det er å krysse ut «fullførte oppgaver» og se en tydelig fremdrift.

Finn din indre studiespirit!

Når på døgnet jobber du best? Er du en person som jobber best i stillhet eller trenger du musikk på ørene? Jobber du best i et rom alene, eller trenger du at det skjer ting rundt deg? Lær deg å kjenne din egen læringsstil, planlegg tid og sted ut i fra det. For noen passer det best å ta til seg ny kunnskap på en kafé, mens andre trives bedre på lesesalen. Det er alltid bedre med færre timers effektiv jobbing i gode omgivelser, enn mange timers umotivert jobbing.

Begynn i tid

Hørt om prokrastinering? (Forsøk å ) Unngå det. Du utsetter bare din dårlige samvittighet. Skal du skrive en oppgave, begynn å arbeide med teksten tidlig. Skriv noe ned. Så fort det er gjort er det lettere å gå frem og tilbake for å bearbeide og forbedre. Du ser på den måten raskere hvilke ting du har oversikt over og kan, og hva du må lese deg opp på og lære deg.

5-minutters skriving

En god måte å begynne på: sett en stoppeklokke på 5 minutter. Skriv ned alt du kan og vet om et tema. Det er lettere å komme i gang når du «presskriver», uansett om sluttoppgaven er en hjemmeeksamen eller et sammendrag av en bok i norsk. Ved å presskrive husker du stoffet bedre og blir bevisst på hva du faktisk kan. Ofte viser det seg at du kan mye mer enn du tror!

Kjenn teksten din

Dersom du venner deg til å jobbe med tekst over tid, trener du opp evnen din til å formulere og bearbeide fagtekster. Du øver også egen evne til å strukturere tekst, du blir

bedre på luke ut ting som ikke passer.

Egne ord. Alltid

Når du har lest noe, formuler alltid det du har lest med egne ord. Det er viktig å arbeide med et språk man selv bruker. Det synes fort dersom du ikke selv forstår det, eller adapterer fra andre. Du profitterer av egenprodusert tekst; nervetrådene i hjernen kobler sammen ting og du husker dermed stoffet bedre.

Ikke tøm deg

Stopp og ta pauser! Har du litt igjen på et avsnitt er det lettere å ta opp tråden etter en pause, enn å tyne deg tom for å bli ferdig, eller å begynne på en helt ny oppgave. Etterstreb en god flyt fra dag til dag, slik at du unngår å starte på null hele tiden.

Du kan mer enn du tror!

Jeg tipper du har opplevd den lammende følelsen av at de rundt deg kan ekstremt mye mer enn deg? Og at du kan for lite? Dette er oftest en vrangforestilling. Fokuser på å frigjøre din egen kunnskap og å bearbeide den. Fokuser på deg selv, ikke alle andre. Læring handler om nettopp det - få oversikt over kunnskapen din, hva du kan og hvordan du kan bruke den.

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..