Hvorfor lese?
Kanskje den største fordelen med lesing er at det trener konsentrasjonen vår. Her har vi selvsagt med en tosidighet å gjøre da lesing også krever konsentrasjon, men poenget er at lesing, som tross alt ikke trenger å være en meget anstrengende eller utfordrende oppgave, kan trene opp konsentrasjonen din slik at du i større grad evner å mobilisere den når det virkelig trengs, som for eksempel når du skal løse en vanskelig matematikkoppgave, sette deg inn i komplisert tematikk eller skrive en god tekst. For å trene opp konsentrasjonen din gjennom lesing kan det være lurt med gradvis eksponering. Begynn med korte lesestunder, på kanskje 15 minutter, før du gradvis avanserer. På denne måten vender du hjernen din til å fokusere på en oppgave over lengre tid.
En annen betydelig fordel med å være en øvet leser er at lesing ligger til grunn mye annen læring. Dersom du skal studere eller ta noen som helst form for utdanning, vil du høyst sannsynligvis måtte lese mye pensum. Mange ferske studenter er vant til at lærerne på videregående gjennomgår så å si alt i timen slik at lesing på siden blir overlatt kun til de mest ivrige. På universitetet og høyskole er saken en helt annen. Pensumet er for omfattende til at foreleseren din får dekket alt i forelesningene. For å komme gjennom hele pensum er du derfor nødt til å lese i tillegg. Å lese for å lære seg stoffet er mer utfordrende enn å lese en kriminalroman, men det å være en god leser, det vil si å være vant til å lese over lengre perioder, legge merke til detaljer og være bevisst på leseprosessen, gjør lesingen av pensumlitteratur lettere og mer effektiv.
Utover dette pekes det i ulike kilder på en rekke andre fordeler av lesing, som for eksempel lavere stressnivå, at det har en avslappende effekt, utvider vokabularet og at det selvsagt gir oss en rekke nye innsikter og på den måten utvikler oss som mennesker. Norsklæreren min pleide å si at hun trodde det å lese romaner gjorde deg til et bedre menneske, og jeg mener det ligger mye sannhet i dette. Romaner gir oss innsikt i menneskeliv og verdener vi ikke ellers ville oppleve eller forstå. Gjennom å forstå mer av verden og mennesker som er ulike oss selv, blir vi mer empatiske og dermed bedre mennesker.
Hvordan få tid til å lese mer?
Når alle fordelene ved lesing behørig er nevnt og forklart, er det presserende å si noe om hvordan man kan oppnå dette målet om å lese mer. Det er nemlig noe mange finner svært utfordrende. Den første og kanskje aller viktigste observasjonen vi må ta med oss er at all forskning tyder på at vi mennesker er elendige på multitasking. Når vi forsøker å gjøre flere ting på en gang gjør vi hver enkelt oppgave dårligere og bruker lengre tid totalt sett enn hvis vi hadde gjennomført de ulike oppgavene hver for seg. Dermed er det viktig at når du setter deg ned for å lese skal alle andre distraksjoner være ute av veie. Mobilen skal stå på lydløs og være usynlig. Dette er en så stor distraksjon når det kommer til lesing at det for noen vil være nødvendig å ha den i et annet rom. I så fall, gjør du det sånn. Mobilen skal ikke opp mens du leser. Du bør sitte i et stille rom og gjerne alene. Hvis du er blant dem som trenger å gradvis trene opp hvor lenge du leser, kan en strategi være å legge mobilen i naborommet med stoppeklokke på 15 minutter eller den lengden du trener på, slik at du vet når du har nådd målet for den aktuelle økten.
En annen god vane er å ha med seg boken sin overalt. Plutselig blir du sittende å vente på noe en stund, som byr på en anledning til å lese en stund. Mange liker også å lese på kollektiv transport. Dette kan være meget behagelig, men det krever noe mer konsentrasjon enn å sitte i et stille rom alene.
Til slutt gjenstår det å si noe om hvordan man finner gode bøker som passer med ens egen smak. Her er det mange muligheter, og de som nevnes her er langt fra alle. Er man blant de som har lest svært få bøker hittil i sitt liv, kan dette være vanskelig ettersom man egentlig ikke er så kjent med smaken sin enda. Da gjelder det å prøve seg frem. To gode utgangspunkt kan være å forhøre seg med venner som er mer beleste eller ta utgangspunkt i smaken du har i filmer og serier. Kanskje dine mer beleste venner har noen anbefalinger som kan passe deg eller du kan finne noen bøker i samme sjanger eller med samme tematikk som du liker når det kommer til filmer og serier. Her vil jeg dog komme med en liten advarsel: Her kan det være naturlig å få ideen at man skal lese boken bak en eller annen film eller serie man liker svært godt. Dette kan være meget spennende og givende, men det kan også bli en skuffelse. Det kan innimellom oppleves som at du vet akkurat hva som skal skje og at det bare tar lengre tid å komme seg gjennom det du allerede vet. Skulle du forsøke dette og komme til denne konklusjonen, gi ikke opp lesingen av den grunn, men les heller noe du ikke har set dramatiseringen av. Har du lest en del bøker og ser etter flere eller ny inspirasjon, er vår digitale verden full av inspirasjonskilder. Det finnes utallige blogger og YouTube-kanaler som skriver bokanmeldelser og kommer gode anbefalinger. Appen Goodreads kan også være en god måte å finne nye bøker på.
Dersom dere trenger litt ekstra hjelp med lesingen kan dere lese mer om privatundervisning i norsk her. Vi hjelper til med alle utfordringer dere måtte ha.
Å lese bøker utenfor skolen har altså en rekke fordeler, både for deg som elev eller student og som menneske. Lesing beriker livene våre og gir oss uvurderlige ferdigheter. Noen gode måter å begynne å lese mer på er å jobbe seg opp gradvis, eliminere distraksjoner og ha med seg boken sin overalt. Jeg håper lesing vil gi deg de samme glede som det har gitt meg. God fornøyelse!