Ikke bli som Sisyfos

I gammel, gresk mytologi var Sisyfos en stor konge som ble straffet i etterlivet for sine bedragerske og løgnaktige kvaliteter. Straff var ikke sjelden vare hos de greske gudene, men akkurat Sisyfos sin straff viste seg å være så bemerkelsesverdig og gjenkjennbar at han fremdeles er et kjent navn hos mange i dag. Så hva var det egentlig den gikk ut på?

Sisyfos ble dømt til å rulle en stor stein opp et fjell, en tilsynelatende veldig enkel oppgave. Problemet var at hver eneste gang Sisyfos begynte å nærme seg toppen av fjellet, rullet steinen ned igjen, og han måtte begynne på nytt. Slik måtte han holde på i all evighet, uten stopp.

På denne måten har Sisyfos sitt navn blitt synonymt med endeløse, meningsløse oppgaver, og sannsynligvis er det nettopp dette som gjør at så mange kjenner seg igjen i historien. Kanskje nettopp du sitter og føler på at oppgavene du må gjøre i jobb- og skole-sammenheng er endeløse, kjedelige og repetitive. Kanskje du ikke forstår hvorfor du gjør disse oppgavene i det hele tatt, eller kanskje du føler at du står fast, gjør det samme om og om igjen, uten å komme noen vei. Men det trenger ikke være sånn! Her er noen tips du kan bruke for å unngå å bli som Sisyfos.

1. Snakk med noen

Det er enkelt å se seg blind på noe man har holdt på med lenge. Da kan det være lurt å spørre noen andre om hva de synes. Et nytt perspektiv hjelper ofte med å løsne opp i floker og for å se prosjektet i et nytt lys. Kanskje er det akkurat den inspirasjonen du trenger for å komme videre. I tillegg er det nok mange som ønsker å hjelpe deg hvis du står fast. Å snakke med en venn, forelder, mentor eller lærer og si ifra om problemene dine, gjør det lettere for dem å forstå problemet og prøve å hjelpe deg gjennom det. Det er alltid lov å spørre om hjelp; du må ikke nødvendigvis rulle steinen alene!

2. Endre strategi

Dersom du hele tiden forsøker samme strategi, men møter samme blindvei hver gang, må du kanskje stoppe opp og se etter nye muligheter. Et gammelt, kjent sitat fra Anonyme Narkomane (ofte feilaktig antatt å være fra Albert Einstein), sier at «galskap er å gjenta de samme feilene, og forvente et nytt resultat.» Dersom din metaforiske stein hele tiden ruller ned igjen, se deg litt rundt, kanskje du finner en slakere skråning. Det er greit å bruke litt lengre tid, hvis det gjør det overkommelig. Alle har sitt eget tempo, og sin egen måte å nå mål på. Det viktigste er å finne løsningen som passer for deg, og ikke tenke at du må gjøre ting akkurat som alle andre.

3. Ta en pause

Hvis du er uthvilt og glad er det mye enklere å ta fatt på oppgaver. Hvis du allerede føler deg utslitt og irritabel, er det vanskelig å være produktiv og motivert. Derfor er det utrolig viktig at du finner tid til pauser. Det er ikke sikkert flere antall timer betyr et bedre resultat, dersom disse timene ikke er produktive. Pauser er viktig for å beholde motivasjon, holde fokus, og ikke minst for å ivareta din mentale helse – og det er jo nettopp i pausene, når du slapper av, at noen av de beste idéene forekommer. Pass på at pausene ikke blir for lange, og at de ikke fører til latskap og prokrastinering – alt i moderasjon, selvfølgelig. For videregående elever vil jeg også anbefale folkehøgskole for de spesielt slitne. Et år på folkehøgskole gir studiepoeng, alderspoeng, og ikke minst et friskt pust for å fylle på motivasjonen før man går tilbake til vanlig skole; en pause fra karakterer og stress som kan anbefales på det sterkeste.

4. Skaff et overblikk

Det kan være lett å henge seg opp i detaljer og konkrete oppgaver, men et helhetsblikk gir et klarere bilde av hva du vil oppnå, og hvordan du kan gå frem for å oppnå det. Dersom for eksempel en paragraf i en skriveoppgave er vanskelig, kan det hjelpe å ta et skritt tilbake og se på teksten som en helhet, og hva du faktisk ønsker å komme frem til. Bare det å se fjellet fra forskjellige sider kan hjelpe til å forstå den enkleste veien opp. Hvis oppgaven fremdeles er vanskelig, kan det hende du trenger å innhente mer informasjon om temaet. Det er også lov å utsette en veldig vanskelig oppgave, og heller komme tilbake til denne etter at du har gjort andre oppgaver. Kanskje litt tid vil hjelpe deg til å finne nye idéer, eller bare klarne hodet.

Tips: Få litt ekstra hjelp av en dyktig og motiverende mentor. Les mer om privatundervisning fra MentorNorge her.

Sisyfosiske situasjoner er aldri morsomme, og kommer nesten alltid med store mengder slit og frustrasjon. Jeg håper at disse tipsene kan hjelpe deg med å unngå, eller overkomme, slike situasjoner, og nå målene dine. Og husk; selv om du ikke ser lyset i enden av tunnelen helt enda, betyr ikke at tunnelen varer for alltid. Lykke til med arbeidet!

45299910 190827005167432 4335450850278244352 n e1543490582618

Ylva Emilie Furuseth

Mentor, MentorNorge