Økt lærelyst og mestring! Prøv leksehjelp

Hvordan komme i gang med skrivingen i dag!

Shutterstock 553811536 1

De fleste har sikkert vært borti situasjoner der man ikke vet hva man skal skrive om, eller hvordan fortsette videre på en tekst som allerede er påbegynt. Det finnes heldigvis noen tips og triks for å lette på skrivesperren.

1. Tankekart

Du har kanskje fått et eller flere temaer å velge mellom? Lag et tankekart ut ifra det du synes virker interessant. Ikke tenk så mye på om det du skriver på kartet er relevant, det kan du luke ut etterpå. Start med å sette temaordet i midten, og tegn streker utfra ordet med de første tankene du har. Disse kan du bygge videre på etterhvert.

2. Skriv uten stopp

Ikke la skrivesperren vinne! Sett deg ned og skriv uten stopp. Det viktigste her er ikke hva du skriver, bare at du skriver. Sett på en stoppeklokke, for eksempel 2 minutter, og skriv alt du tenker på. Om det så bare er «jeg vet ikke hva jeg skal skrive, så jeg skriver denne setningen bare for å skrive noe». Her er det ikke viktig med rettskrivning eller tegnsetting.

3. Diskuter med andre

Hvis det er snakk om en tekst som skal skrives på skolen, har du sikkert noen klassekamerater som skal skrive den samme oppgaven som deg. Diskuter sammen, og ha en såkalt «brain storming». Hvis det er et gitt tema kan dere diskutere dette, eller hvis det er et valgfritt tema kan dere snakke om de ulike mulighetene dere har.

4. Les litteratur

  Et godt tips er å lese en annen tekst før du skal skrive din egen. Skal du skrive en lengre tekst kan det være lurt å lese artikler og liknende som omhandler temaet du skal skrive om. Det er viktig å skrive opp det du har lest som en kilde, både hvis du henter direkte sitater fra teksten eller kun bruker den som inspirasjon. Hvis du ikke har tid eller mulighet til å lese artikler, for eksempel under eksamen, gjør noen av de andre tipsene for å lufte tankene.

  5. Assosiasjonslek

  Gjennomfør en assosiasjonslek. Den første starter med å si et ord den tenker på når de hører temaet det er snakk om, så skal neste person si hva det ordet man tenker på når man hører det forrige person sa. Mest sannsynlig vil dere ende opp med et ord som ikke har noe med temaet å gjøre, men dette kan allikevel være til hjelp for å sette fantasien i gang.

  6. Pauser

  Et siste tips er å ta pauser. Det varier hvor lenge disse pausene bør være. Hvis du får dårlig samvittighet av å ta pauser kan du gjøre noe produktivt, som for eksempel å se på en film eller video som omhandler det du skal skrive om. Det krever ofte mindre av deg enn å lese og skrive, samtidig som du fortsatt jobber med teksten din.

  Sitter du på eksamen har du tidspress. Hjernen har godt av å hvile litt, da blir det du skriver bedre. Få i deg nok mat og drikke. Og ikke minst husk å sove godt før en eksamen.

  Husk at alle opplever skrivesperre fra tid til annen, til og med profesjonelle forfattere. Fortvil ikke hvis du ikke blir helt fornøyd med teksten du leverer. Så lenge du har prøvd ditt beste er det godt nok!

  Lykke til!


     D75e0cd06f058f8

     Marte Lindholm-Dahle

     Mentor, MentorNorge

     Kom i gang her

     3 gode grunner til å velge MentorNorge

     Infograf prosenter new
     Infograf tall new 2
     Infograf soyler new

     Skal vi hjelpe dere også?


     Vi kontakter deg innen 24 timer - ingen forpliktelse!

     Merk: vi tar kun vare på dine opplysninger dersom du opprettes som kunde.

     Nordens største privatundervisningstilbyder

     MentorNorge er Norges største og eneste landsdekkende privatundervisningsbedrift. De siste årene har våre over 1000 mentorer (privatlærere) gjort en forskjell hos over 10.000 elever i hele Norge. Vi dekker hele landet, fysisk og over nett, og har helt sikkert også en mentor til dere. 

     Norway

     Åpningstider

     Mandag-torsdag

     9:00 - 20:00

     Fredag

     9:00 - 16:00

     Lørdag

     Stengt

     Søndag

     Stengt