Work Smarter, Not Harder
Ylva Furuseth
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknikk 16. juni 2021 Læsetid: 5 TIPS FOR Å BLI MER EFFEKTIV

5 tips for å bli mer effektiv

Det vanskeligste med en skoleoppgave er ikke alltid å finne de riktige kildene, å skrive godt eller å forstå emnet man skriver om. Noen ganger kan den største utfordringen være å holde seg effektiv mens man jobber. Det kan i verste fall ende med at man bruker flere timer uten å se noen stor fremgang i prosjektet, som igjen kan minske motivasjonen. Her er noen tips for å gjøre disse timene med arbeid mer produktive.

Bli effektiv - Lag delmål

Før du starter, er det lurt å sette opp delmål, og gi seg selv en pause etter hvert utførte mål. Det kan være å lese 50 sider, skrive 500 ord, eller noe annet du mener er et realistisk mål. På denne måten motiverer du deg selv.

OBS: Det er viktig at du ikke slurver for å bli fort ferdig!

Reduser distraksjoner

Distraksjoner er farlige for effektiviteten. Å flytte fokuset vekk fra arbeidet gjør det vanskelig å begynne igjen, selv om det kun er snakk om et minutt eller to. I tillegg tar distraksjoner opp mye tid. Selv om man kun skal svare på en melding veldig raskt, skjer disse hyppige avstikkene gjerne ofte nok til å stjele mange minutter totalt.

En god måte å redusere distraksjoner på er å legge vekk mobilen helt. Klarer du ikke helt det, skru i hvert fall av lyden. Dersom du føler deg nødt å sjekke mobilen, enten grunnet jobb eller kun for å holde deg oppdatert, kan du gi deg selv lov til å sjekke etter at du har gjort det du skal. Da holder du deg fokusert og kan jobbe effektivt og uforstyrret.

Dersom du møter på mange forstyrrelser hjemme, kom deg ut. Se om skolen din har grupperom du kan bruke, eller kanskje du jobber godt på en café. Nye omgivelser kan gi ny inspirasjon – og så hjelper det at du ikke blir fristet til å skru på TV-en.

Skriv ned idéer i forveien

Når man først har bestemt seg for å begynne arbeidet, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvor man skal begynne. Denne oppstartsfasen tar ofte lang tid. Noen vil også legge merke til at de sletter alt og begynner på nytt opptil flere ganger. På større prosjekter er dette ekstra utfordrende, da man ikke vil føle seg fanget når man har valgt å gå i en retning.

Det positive med større prosjekter er at du gjerne har god tid på å fullføre dem. Derfor er det ikke alltid nødvendig å begynne arbeidet samme dag som du får oppgaven. Gi deg selv en dag eller to til å skrive ned idéer og tanker. Da har du gjerne et mye bedre utgangspunkt når du begynner, og kan komme raskere i gang. Optimalt vil du kunne få en god flyt, selv før du begynner skrivingen.

Ta vare på deg selv

Mat og søvn blir ofte lite prioritert i perioder med stress. Noe som bare gjør vondt verre. Mangel på søvn og mat gjør deg mer stresset, og mindre effektiv. Det er ikke sikkert du merker det selv, men søvnmangel og lite mat er gjentatte ganger påvist å svekke fokus og minske produktivitet. Derfor er det essensielt at du tar godt vare på deg selv. Spis hver tredje time. Fokuser på å sove anbefalt mengde søvn, ca. 8-10 timer for deg mellom 14 og 17 år, og 7-9 timer for deg som er 18+.

Ta en pause

Dersom du har skrevet ned idéer, fjernet distraksjoner, er motivert til å jobbe, men fremdeles ikke klarer å komme i gang, ta deg en pause. Frustrasjon kan fort sette en stopper for den kreative prosessen, og å stirre på et blankt ark hjelper ikke situasjonen. Ta et steg tilbake, gjør noe du liker, og kom heller tilbake til prosjektet når du har et bedre utgangspunkt for videre arbeid. Noen ganger må man ta noen steg tilbake for at ting skal løsne.

Studieteknikk

Se alle

5 tips til læringsaktiviteter i sommerferien
Endelig er sommerferien her og tiden er inne for å koble av fra skoleh..
Bruk sommeren til å bli en bedre student!
Det er relativt enkle grep du kan gjøre for å forbedre språk, kunnskap..
Slik blir du god muntlig i et fremmedspråk
Når man lærer et nytt fremmedspråk er det ofte lytte- og leseforståels..
Hvordan oppnå høy kompetanse i et hvilket som helst fag?
I dag lever vi i et kunnskapssamfunn hvor det stilles stadig høyere kr..
5 tips for et effektivt skoleår
Det er januar, og de fleste er tilbake på skolen etter jul. Vårsemeste..
5 tips for å lese og forstå tekster i fremmedspråk
Å lære et fremmedspråk innebærer nødvendigvis at man må kunne lese og ..
Tips til hvordan du kan skrive en god tekst
Har du en skrivespire i deg? Tar du skriveoppgavene fra skolen på stra..
Lær om realfag på YouTube
Et stadig voksende tilbud av pedagogisk og informativt innhold er å fi..
Slik kan du takle prestasjonspresset!
I et samfunn hvor begrepene idealer, perfeksjon og prestasjon betyr me..
5 tips til hvordan lykkes med muntlig presentasjon i fremmedspråk
Mange elever kvier seg for å ha en muntlig presentasjon foran klassen,..
Nøkkelen til bedre konsentrasjon
Vi står ofte ovenfor frister og forventninger da det kommer til skolea..
5 tips til en vellykket muntlig presentasjon
En god skriftlig presentasjon skiller seg fra en god muntlig presentas..