5 tips til hvordan man kan benytte og videreutvikle fremmedspråket i sommerferien

Å beherske flere språk blir mer og mer viktig i den globale verden vi lever i, og det er derfor ingen overraskelse at det åpner flere dører. I skolen har man få timer til rådighet med fremmedspråket samtidig som det er forsket på at hyppig eksponering er nøkkelen til suksess. Her kommer derfor fem tips til hvordan du kan benytte og videreutvikle ditt målspråk i sommerferien (også ellers i året) på en morsom måte.

1. Hør på musikk

I dagens samfunn er de fleste avhengig av å høre på musikk i løpet av dagen – på bussen, på trening, mens man lager middag osv. Det er derfor en gylden mulighet til å få litt språklig input fra fremmedspråket i hverdagen.

Det finnes mange artister og sanger på målspråket – ikke bare de som får suksess i hele verden som for eksempel ”Despacito”. Søk på nettet, hør med medelever eller gå på topplistene til landene med målspråket ditt og finn sanger du liker.

Noen tips til artister som synger på spansk er Borja Navarro, Romeo Santos og Enrique Iglesias.

2. Se på filmer og serier

Noe annet de fleste gjør med jevne mellomrom er å se på filmer og serier, så her har vi en annen gylden mulighet til å komme i kontakt med fremmedspråket. Streamingtjenester som Netflix tilbyr filmer og serier på andre språk, så benytt deg av tilbudet!

Når du skal se på filmen eller serien kan du også velge nivået du er på ved å benytte undertekster. For eksempel, er du på nivå II eller III kan du benytte spanske undertekster, mens om du er på nivå I bør du benytte på norsk eller eventuelt engelsk om du har gode kunnskaper der. En annen mulighet er å benytte spanske undertekster når du ser på filmer/serier på et språk du behersker godt, og på den måten lære flere ord.

Noen tips til spanskspråklige filmer og serier er 100 metros, La casa de papel, Verónica og Narcos.

3. Dra på språkkafé

Rundt omkring i landet finnes det språkkafeer man kan benytte seg av for å møte nye mennesker og lære på en hyggelig måte. Her kan du nyte en kopp kaffe eller te samtidig som du videreutvikler målspråket ditt. Kom uansett nivå – alle er der for å lære! Søk opp i nærområdet og bli med på en hyggelig kveld der du blir kjent med nye mennesker og kulturer.

4. Benytt deg av appen Tandem

I dagens teknologiske samfunn er man ikke nødt til å fysisk møte noen for å komme i kontakt med fremmedspråket. Hele verden er bare et tastetrykk unna!

En App som anbefales på det sterkeste er Tandem. Her lager du en profil hvor du oppgir morsmål, andre språk du behersker og hvilke språk du ønsker å lære med angitt nivå. På denne måten kan du komme i kontakt med personer som behersker målspråket ditt og som ønsker å lære et språk du behersker.

Er du riktig heldig finner du noen som bor i samme by som deg, slik at dere kan arrangere egen språkkafé. Kanskje du finner en venn/venninne for livet?

5. Reis til målspråklandet

Om det lar seg gjøre er dette en fantastisk mulighet til å få benyttet fremmedspråket i reelle situasjoner. Det aller beste er delta på språkreise – da vil du lære mye samtidig som du skaffer deg nettverk i utlandet. EF (https://www.ef.no/), blant annet, tilbyr språkreiser til 22 destinasjoner.

Hvis du ikke har mulighet til å dra på språkreise, bør du overtale familie eller venner til å ta ferieturen til et land som snakker ditt fremmedspråk. Da vil du få benyttet språket i butikker, på restauranter, på stranden osv. Er du interessert i å lære ekstra mye, kan du gjerne skrive en liste på forhånd med ord og uttrykk du tror du vil komme til å få bruk for.

Lykke til og god ferie!

Tiril e1521109407848

Tiril Evensen-Lie

Mentor, MentorNorge