4 tips for å bli klar til skolestart over nyttår

Etter et hektisk og krevende semester kan du nå ta deg en velfortjent pause. Tilbring ferien sammen med venner og familie, og slapp av slik at batteriene dine er fulladet til skolestart over nyttår. Samtidig som du slapper av i ferien, kan det likevel være lurt å forberede seg til et nytt semester. Kanskje du ønsker å endre på noen rutiner? Eller har du lyst til å finne en ny studieteknikk som passer for deg? Et nytt år betyr nye muligheter! Du skal nå få fire tips til hvordan du på best mulig måte kan forberede deg til skolestart over nyttår, og til et nytt semester.

2. Evaluer semesteret som har gått

Hvordan synes du semesteret har gått? Var det noen temaer som har vært ekstra utfordrende for deg? Fikk du brukt tiden din godt på skolearbeid? Er det noe du ønsker å gjøre av endringer? Å evaluere semesteret er en god måte å få oversikt over hvilke områder i skole- og studiehverdagen som det kan være nyttig for deg å se nærmere på. Det kan være fint å kartlegge om du har noen kunnskapshull eller temaer som du ikke føler at du er like stødig på. Du kan for eksempel lese deg opp på temaet før skolestart. Det er også mulig å se om det finnes noen videoer på Youtube eller andre læringsplattformer om temaet. Merk også at du ikke bare bør se på områder som har forbedringspotensial. Like viktig er det å få oversikt over de områdene som du mestrer!

2. Lag konkrete mål

Typiske nyttårsforsett er å skulle trene mer, å spise sunnere eller å spise mindre godteri. Nyttårsforsett viser seg derimot å være vanskelig å holde i lengden. Mange klarer ikke å holde seg til det nye målet sitt gjennom året. Hva gjør de galt? Den vanligste feilen mange gjør er å sette seg for lite konkrete mål. Konkretiser målene dine! Lag deg mål som du vet at du kan overholde, og som er konkrete nok til å vite hvordan du skal oppnå dem. For eksempel kan du lage deg et mål om å lese minst 2 timer i norsk hver dag, eller et mål om å gjøre 5 matematikkoppgaver på morgenen. Avhengig av hvordan din skole- eller studiehverdag ser ut, så er det svært viktig at du tilpasser målene dine, slik at det blir lettere å holde deg til disse etter skolestart og gjennom semesteret.

Ekstratips: Det kan være vanskelig å motivere seg til å gjøre skolearbeid, og dermed overholde målene du har satt deg. Ulike tips til hvordan du kan finne motivasjon til å gjøre skolearbeid finner du her.

3. Planlegg semesteret

Få oversikt over semesteret på forhånd, allerede før første undervisningstime. På denne måten er du forberedt på hvordan semesteret vil være, og du vet i større grad hvor lang tid du har på å lære deg det du skal kunne frem til en eventuell prøve eller eksamen. Det finnes ulike måter å planlegge på, men som regel går det ut på å lage en kalender hvor du fyller inn undervisningstimer, prøvedatoer, innleveringsfrister og så videre. Du kan selv bestemme om den skal være digital eller skrevet for hånd. Et tips er å ta i bruk en bullet journal. Les mer om hvordan du kan bruke en bullet journal til å planlegge semesteret ditt her!

4. Finn deg en effektiv studieteknikk

En god studieteknikk er gull verdt! Studieteknikker kan hjelpe deg til å lære mer effektivt. Det finnes mange ulike studieteknikker som du kan benytte deg av, men det er ikke nødvendigvis alle som passer til deg. Prøv deg derfor frem med ulike teknikker og metoder for å se hvilken av dem som fungerer. For eksempel kan du ta i bruk Pomodoro-teknikken, som hjelper deg til å arbeide effektivt med skolearbeidet. Du kan lese mer om Pomodoro-teknikken her. Locus-metoden er også en kjent studieteknikk som hjelper deg å huske bedre! Les mer om Locus-metoden her.

Det sies at et nytt år gir oss nye muligheter. Hva betyr egentlig dette? Jo, det nye året gir oss nemlig en mulighet til å prøve noe nytt. Frem til skolestart har du en gyllen mulighet til å få oversikt over hvilke områder som du ønsker å bli bedre på, og for å legge premissene for hvordan du har lyst til at semesteret skal gå. Jeg vil anbefale deg til å se på muligheten for å få en mentor fra MentorNorge. Les mer om hvordan du kan booke en kartleggingstime med en mentor her. Kanskje det er en mentor som skal til for å gi deg motivasjon til å gjøre skolearbeid fremover, slik at du når målene du har satt deg på nyåret? Jeg håper uansett at tipsene jeg nå har kommet med kan hjelpe deg til skolestart etter nyttår!

Lykke til, og godt nyttår!

Daniel 1

Daniel Hatletvedt

Mentor, MentorNorge