Siste året på videregående? Her er noen ting du bør huske på.

Mange av Norges elever har nå nylig begynt på sitt aller siste år på videregående skole. Før året er omme, før det blir mai og kaoset med russetid og eksamen virkelig slår inn, ønsker jeg å dele noen små drypp av visdom til alle dere vg3-ere. Her er et par enkle ting du bør huske på når du går i tredjeklasse.

Viktig frist: 15. april

La oss ta det viktigste (og kanskje skumleste?) først: siste frist for å søke høyere utdanning i Norge er 15. april. Det er lett å få panikk av tanken, men jo fortere man vender seg til den, jo bedre. Dersom du skal videre på universitet eller høyskole er dette en dato du må ha skrevet ned i kalenderen. Og skal du ikke det, har du tenkt deg rett ut i jobb eller skal du ha et friår, er det alltid greit å være informert. Det skader ikke å være klar over egne muligheter.

Legg merke til at samordna opptak opererer med andre tidsfrister, som det også kan være greit å ha halvveis styr på. Informasjon om det finner du her: https://www.samordnaopptak.no/info/tidsfrister/

Russetiden er ikke alt

Ja da, vi har alle sett Skam. Og ja da, russetiden er en fantastisk mulighet for alle som ønsker å feste seg syke i løpet av tre uker. Tingen er bare det at tredjeklasse er så mye mer. Du trenger på ingen måte holde tilbake eller vente med å ha det gøy til en eller annen kro arrangeres av et eller annet russestyre. Det trenger ikke være landstreff for at du kan finne på noe kult med vennene dine. Arranger egne klassefester, gå i Kongeparken uten en milliard andre russ eller dra på blåtur i desember. Få gode minner –gjennom hele året.

En siste innsats

Ikke rent få av oss er skoleleie når vi kommer inn i vårt (ofte) 13. år på skolebenken. Det er for så vidt ikke så veldig rart. Hvorfor skal religionskarakteren din telle så mye når det du vil bli er ingeniør? Hva er egentlig vitsen med logaritmer?

Mange av oss sliter med å holde motet oppe, men det er et lys i enden av tunnelen. Som universitetsstudent kan jeg med hånden på hjertet si at videregående er utrolig tøft – det blir bedre. Uansett hvor kjipt det måtte være, er det umulig like kjipt som det å måtte ta opp et fag etter sommeren fordi det stod litt på innsatsen.

Nyt det

Er man skolelei, kan det fort bli sånn at alt man assosierer med tredjeklasse er negativt. For de aller fleste av oss vil det også finnes ting verdt å savne i etterkant. Enten det er noe så enkelt som å se vennene sine hver dag eller en lærer som har vært viktig for deg. Ta en pust i bakken og erkjenn de tingene som er bra – uansett hvor smått det skulle være.

Nyt øyeblikket litt mer, selv om lærere, foreldre og medelever uavbrutt ser mot framtiden. Den kommer når den kommer!

Ingvild Wathne Johnsen e1502800444441

Ingvild Wathne

Mentor, MentorNorge