1. Forbered deg
Sørg for at du ikke havner bakpå allerede før du har startet. Gode forberedelser vil legge et godt grunnlag, og hjelpe deg med å henge med gjennom hele året. Finn ut planene for semestret, slik at du unngår et kaos av overraskende prøver og innleveringer.
Det lønner seg å få oversikt over fagene du skal ha. Hvordan ser de ut? Er det en tentamen eller heldagsprøve allerede første halvår? I så fall kan det lønne seg å planlegge ut ifra dette, og mentalt forberede deg på en prøveperiode med ekstra øving og repetisjon. Finn ut om du kan komme opp i eksamen i faget, og om eksamen er skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk. Dersom eksamen f.eks. er muntlig-praktisk kan dette være et hint om at praktiske forsøk er en stor del av faget, og du kan forberede deg på oppskriftsfølging og rapportskriving.
For en oversikt over hva du har i vente kan tidligere gjennomførte eksamener eller prøver hjelpe. Disse kan du få av en lærer eller finne på Internett. Her kan du se om det er noe du kan fra før, og ut ifra dette finne ut hvilke fag som vil kreve mest tid i løpet av året. Dersom et fag ser spesielt krevende ut, kan det lønne seg å ta en prat med læreren din i starten av skoleåret slik at dere kan legge en plan for hvordan du bør jobbe. Ved å se gjennom gamle eksamener vil du også se om det kreves f.eks. en spesiell skrivemåte eller føring som du må sette deg inn i.
2. Bruk en kalender
Bruk tiden før skolestart til å lage deg oversikt i en kalender, enten på papir eller på telefonen. Her kan du føre inn frister, prøver, eksamener, prosjekter og alt annet som burde huskes i forbindelse med skolen. Slik unngår du å glemme viktige frister, samtidig som du frigjør «plass» i hjernen. Ved å la kalenderen huske de enkle tingene, kan du bruke kapasiteten din på å huske viktigere ting, som molekylstrukturer og litterære perioder.
Et annet lite tips dersom du velger å ta i bruk en kalender, kan være å legge inn faste tider for lekser eller når du skal lese. Skriv opp leksene som en avtale du må holde, og unngå at du alltid må «motivere deg til å gjøre lekser».
3. Skap nye vaner - les litt hver dag
Hjernen fungerer spesielt godt til læring ved bruk av hyppig repetisjon. Derfor vil lesing hver dag gi bedre forståelse over lengre tid. Les gjennom oppsummeringen av kapittelet du holder på med, eller et tidligere kapittel du burde huske. Eventuelt kan du prøve å lære deg en ny glose hver dag for å bygge et større vokabular i fremmedspråk. Bruk apper som Quizlet og Duolingo til å repetere og lære mens du venter på bussen, står i lang kø, pusser tennnene eller venter på at maten skal varmes i mikroen. Noen minutter hver dag føles ikke som så mye, men vil absolutt spille en stor rolle i lengden.
4. Skap flere nye vaner - legg bort mobilen
Det er kjent at mobilen ofte stjeler verdifull lesetid. Start allerede nå med å venne deg til å legge den bort når du jobber med skole. Last ned appen «Hold», som belønner deg for mobilfri tid med alt fra tilbud på elektronikk til gratis kaffe. Legg mobilen i et annet rom (uten lyd) og venn deg til å ikke sjekke den. For de fleste av oss er vanen med å sjekke mobilen «hele tiden» godt etablert, og det vil kreve litt å bryte dette mønsteret. Begynn derfor allerede nå med å legge den fra deg i korte perioder når du ikke trenger den, og overfør det til lesinga for bedre og lengre studieøkter.
Uansett hvordan du forbereder deg, vil nøkkelen til et vellykket skoleår ligger i gode forberedelser og hardt arbeid. Trenger du litt ekstra hjelp for å nå de målene du har satt deg? Da kan en mentor være til god hjelp! Våre mentorer hjelper i alle fag og på alle nivå. Les mer om privatundervisning med en mentor her.
Lykke til!