Hvordan få en drømmestart på skoleåret?

Nå er vi allerede i august og starten på et nytt skoleår er rett rundt hjørnet. Overgangen fra ferie til skolehverdag kan være både tung og litt kaotisk. Det beste for både læring og trivsel er å få en god start som legger et godt grunnlag for resten av skoleåret. I dette innlegget kommer jeg derfor med tips du kan ta i bruk både før og ved skolestart slik at du kan få en drømmestart på det nye skoleåret.

Hva kan du gjøre før skolestart?

Hvis du ønsker en best mulig skolestart bør du begynne forberedelsene en stund i forkant. Det er viktig å nyte den siste uken av ferien, men du bør også sette av litt tid til følgende:

1. Kom inn i hverdagsvanene

I ferien har man en tendens til å skli litt bort fra hverdagsvanene. Kanskje spiser du mer usunt, er mindre aktiv og har døgnrytmen på ville veier? Bruk den siste uken av ferien til sakte men sikkert å få på plass de gode gamle hverdagsvanene igjen. Disse vanene er gode rammer for elevlivet og vil gjøre overgangen fra ferie til skolehverdag betydelig lettere.

2. Ha alt det praktiske på stell

De ulike fagene på skolen krever bruk av forskjellig utstyr. Finn ut hvilke fag du skal ha kommende skoleår og lag en liste over det du trenger til hvert fag og skolen generelt. Sørg for å ha alt du trenger i god tid før skolestart og pakk gjerne sekken dagen i forveien. Ved skolestart har du nok å tenke på og da er det godt å vite at du har alt det praktiske i orden.

3. Gjør deg klar for skolearbeid

Før du starter på skolen bør du ha en generell plan for hvor og når du har tenkt å gjennomføre leksearbeidet. Tenk gjennom hvordan en normal uke vil se ut for deg i forhold til skoledager, fritidsaktiviteter og tid med venner og familie. Er det noen tidspunkt eller dager du kan sette av som fast leksetid?

Tenk også over hvor du ønsker å gjøre leksearbeid. Kanskje har du et skrivebord eller bord som du kan ha som fast studieplass? I så fall anbefaler jeg deg å gjøre dette stedet klart før skolestart. Sørg for å ha alt det nødvendige utstyret tilgjengelig, god belysning og gjerne dekor som gir det et hyggelig og inspirerende preg.

4. Elev på ny skole?

Hvis det er ditt første år på en ny skole bør du gjøre deg litt kjent med skolen før første skoledag. En fin måte å gjøre dette på er å besøke skolens nettside. Her kan du lese om skolens verdier, aktiviteter og praktisk informasjon. Det kan også være greit å bli kjent med skoleveien. Finn ut hvilken buss du må ta eller hvilken rute du kan gå og reis gjerne til skolen en gang før skolestart.

Hva kan du gjøre ved skolestart?

Plutselig kommer skolestart. Du bombarderes med informasjon, får mange nye bøker og kanskje har du også nye fag, medelever og lærere. Det er mye å sette seg inn i og venne seg til. Hva nå? Forhåpentligvis møter du forberedt og har både hverdagsvanene og alt det praktiske på plass. Men det er også mye du kan gjøre for å sikre din drømmestart ved oppstart av det nye skoleåret.

1. Få oversikt fra starten av

Bruk den første uka til å få oversikt over alt det som er viktig for din skolehverdag. Les og organiser den informasjonen du får, lag en timeplan, skaff pensumbøkene, finn frem til de aktuelle klasserommene osv. Begynn gjerne allerede nå med å lage en fremdriftsplan for de ulike fagene. For tips om en oversiktlig og organisert skolehverdag kan du lese mitt tidligere blogginnlegg «Hvordan redusere stress i skolehverdagen?».

Ekstratips: Hvis du starter på ny skole bør du også gjøre deg kjent med skolebygget. Lokaliser administrasjonen, helsesøster, toalettene, kantina og andre viktige områder på skolen i løpet av de første dagene.

2. Gjør deg kjent med pensumbøkene

Det er som regel ikke fullt faglig kjør fra dag én. Det kan likevel være lurt å gjøre seg kjent med pensumbøkene så snart du har dem. Les gjerne innholdsfortegnelsen, sammendrag og bla litt i boka. Kanskje kan du begynne å lese kapittel 1 eller et annet kapittel du syntes høres spennende ut? Dette er en fin måte å få oversikt over hva du skal lære i de ulike fagene og så smått starte det faglige arbeidet. De fleste fag får ganske rask progresjon utover skoleåret og det er derfor en fordel å starte læringsarbeidet fra første stund.

3. Tenk over motivasjonen din

Motivasjon er en viktig drivkraft til læring. Hvis du er motivert for læring vil skoleåret bli en spennende og lærerik opplevelse. Men motivasjonen er ikke alltid til stede når du trenger den. Ofte kan man være motivert for noen fag og mangle motivasjon for andre. Det kan spesielt være vanskelig å finne motivasjon for fag man opplever som meningsløse og lite nyttige i livet utenfor skolen.

For å få et best mulig læringsutbytte er det selvfølgelig en fordel å være motivert i alle fag og for skolen generelt. Jeg oppfordrer deg derfor til å tenke gjennom din motivasjon for skolen og de enkelte fag. Hvorfor ønsker du å få god kompetanse i nettopp dette faget? Alle fag som tilbys i skolen er der fordi det anses som verdifull kompetanse som er viktig i samfunnet vi lever i. Finn ut hvorfor faget er verdifullt for deg og bruk dette som motivasjon gjennom hele skoleåret.

Ekstratips: Det kan være til hjelp å lese om fagenes formål i læreplanene på udir.no.

4. Start skoleåret med ny giv

Det er herlig med ferie, men skolehverdagens utfordringer og læringsopplevelser har også sin sjarm. Med tipsene ovenfor vil overgangen bli mer behagelig og du kan legge til rette for en drømmestart på skoleåret. Så, forbered deg gradvis til skolehverdagen og sørg for å ha både alt det praktiske og motivasjonen på plass fra starten av.

Nyt den siste ferietiden og gled deg til skolestart.

Lykke til!

368d37fc81a692d2 1 e1511868445805

Aina Hernández Evensen

Mentor, MentorNorge