Smilende studenter sitter og ser i en bok på biblioteket
Thusyanthy Rajakulasingham
Mentor
Indholdsfortegnelse Skolestart 16. juni 2021 Læsetid: 9 ting å ta med seg til et nytt skoleår og et nytt semester

9 ting å ta med seg til et nytt skoleår og et nytt semester

Enda et semester nærmer seg slutten, og kanskje er du en av de heldige som allerede har juleferie. Om du ikke er en av dem, er du uansett ikke langt unna målet – så hold ut! I forbindelse med at et nytt år er rett rundt hjørnet ønsker jeg å gi deg 9 tips som gjør det nye skoleåret eller det kommende semesteret hakket bedre, mer sosialt og mer overkommelig.


1. Finn ut hvor du leser best

Å lese hjemme er ofte lettere sagt enn gjort. I ditt eget rom er det ofte enklere å bli distrahert av ting rundt deg, enn om du sitter på lesesalen eller biblioteket. Å ha en fast studieplass kan være veldig lurt, og derfor bør du ta deg tid til å finne ut om du klarer å konsentrere deg hjemme uten problemer, eller om du bør sitte noen timer ekstra på skolen. En god leseplass med minimalt av distraksjoner er nyttig for både konsentrasjon og effektivitet. Dessuten er det enklere å motivere seg selv til å lese når man først sitter der man jobber best.

2. Finn ut hvordan du lærer best

Noen lærer best ved å skrive ned og notere for hånd, andre lærer best ved å snakke sammen med andre. Det finnes mange ulike tester for å undersøke hvilken læringsstil som passer akkurat deg best, og det kan være svært praktisk og ikke minst enklere å jobbe på den måten som fungerer best for deg. MentorNorge har en test for å kartlegge hvilke læringsstil som passer en best; spør gjerne mentor om dette!

3. Få oversikt og planlegg

Lag en oversikt over fagene dine (pensum, læringsmål, eksamensdatoer) slik at du er klar over hvilke fag som er krevende og hvilke fag som vil være mindre krevende. Bruk oversikten til å planlegge semesteret ditt. Det er smart å skissere en grov leseplan og lage mindre delmål for å nå det større målet ditt, men husk å være realistisk. Slik kan du unngå skippertak rett før eksamen. Forsøk også å planlegge leseøktene dine. Skal du kjøre mindre 25-minutters økter med 5 minutter pause i mellom, eller 45 minutter jobbing + 15 minutters pause? Prøv deg frem og finn ut hva som fungerer best for akkurat deg!

4. Ikke utelat fritidsaktiviteter og det sosiale

Selv i en hektisk skolehverdag er det viktig med regelmessige pauser og ordentlige avbrekk. Den enkleste måten du kan trylle frem tid til trening, sosiale sammenkomster og alt slikt, er rett og slett god planlegging. Sett av deler av dagen til å gjøre andre ting enn skolearbeid, for det lønner seg ikke å sitte med skole dag inn og dag ut. Søvn er ekstremt viktig. Finn en balansegang og ikke si ja til for mye! Du vil ikke huske studietiden som årene du bare tilbrakte på lesesalen.

5. Bruk medstudentene dine og foreleseren/læreren

Jobb med andre i klassen for å lette på skolearbeidet. Du vil kunne lære mer av å jobbe med andre, og det er også god trening i å øve på å lære bort stoff til andre. Vi har alle våre sterke og svake sider, og i en gruppe kan dere potensielt styrke hverandre sammen. Ikke nøl med å spørre foreleseren eller læreren om spørsmål - husk: ingen spørsmål er dumme. Det er minst en som lurer på akkurat det samme som deg! Om ikke, kan du alltid spørre medstudentene dine eller om du har en mentor kan hen hjelpe deg på god vei. Du kan lese mer om privatundervisning med en motiverende mentor her.

6. Benytt deg av hjelpemidler

Du kan lære på mange ulike måter utover å lese pensumbøkene dine! Når det nærmer seg eksamen kan man i grupper lage quizer på Kahoot for å teste hverandre. Dette kan være kjempegøy, og er også en kjempefin måte for å repetere pensum. Flash-cards krever litt mindre forberedelser, men er like gøy! Det finnes mange YouTube-kanaler som lager videoer av diverse pensum. Khan Academy, CrashCourse, Ted-Ed, Veritasium, Kurzgesagt - in a nutshell, Minuteearth og Minutephysics er bare et knippe av disse.

7. Repeter gjennomgående

Dette er nok det smarteste tipset jeg kan gi deg. Repetisjon er viktig og helt essensielt for at du skal klare å huske alt du vil lære i løpet av semesteret. Du vil gjøre deg selv en stor tjeneste hvis du bruker 10-15 minutter på å lese gjennom gårsdagens forelesningsnotater før undervisningen. Selv om det i noen tilfeller kan fungere og starte å repetere to uker før eksamen, får du ekstremt mye mer ut av prosessen dersom du repeterer gjennom hele semesteret. Det vil absolutt spare deg for mye stress.

8. Gamle prøver og eksamensoppgaver

Sett gjerne av tid til å jobbe med tidligere gitte eksamener og prøver. Dette er noe helt annet enn kun å lese gjennom pensumboka og notatene dine. Ved å jobbe med stoffet på denne måten tvinger du deg selv til å bearbeide stoffet annerledes, og kanskje ser du sammenhenger du ikke hadde sett før. Dessuten er dette en fin måte for å forberede deg til eksamensdagen eller prøvedagen.

9. Ikke gi opp, vær positiv

Husk at du selv er din største kritiker. Ikke gi opp, det er aldri for sent. Selv om du faktisk ender opp med å ta et skippertak 4 dager før eksamen, betyr det ikke at det kommer til å gå dårlig. Motiver deg selv - lag for eksempel en liste over tre eller fem ting du gleder deg til etter at alle prøvene og eksamenene er overstått. Alt arbeidet du legger ned, bringer deg nærmere målet ditt og gi deg de resultatene du ønsker. Du må også huske på at livet ikke handler om å få et vitnemål fullt av 6-ere eller A-er. Ros deg selv når du står på, og jobb enda hardere når det blir vanskeligere. Det er alltid lys i enden av tunnelen.

Jeg ønsker deg massevis av lykke til med det kommende året, og håper du finner disse tipsene nyttige! 

Les mer om motiverende leksehjelp som vil øke læringsutbyttet ditt her. 

Skolestart

Se alle

Siste året på videregående? Her er noen ting du bør huske på.
Før året er omme, før det blir mai og kaoset med russetid og eksamen v..
Hvordan forholde seg til den nye skolehverdagen?
Landets skoler stenges som et ledd i kampen mot spredning av corona-vi..
Hvordan få en drømmestart på skoleåret?
Nå er vi allerede i august og starten på et nytt skoleår er rett rundt..
Hvordan takle overgangen fra elev til student
Å gå fra å være elev til å bli student er en stor overgang og kan til ..
Hvordan komme i gang til skolestart
Det er august, og det betyr tilbake på skolen. For mange er skolestart..
Fem gode grunner til å glede seg til skolestart
Her er fem grunner for å glede seg til skolestart – kanskje vil du ett..
5 gode grunner til å glede seg til skolestart
Ferien er på hell og skolestart nærmer seg med stormskritt. Til tross ..
Hvordan du som forelder kan gi barnet ditt en super skolestart!
Brått innser du at sommerferien er over, og skolestart er rett rundt h..
4 tips for å bli klar til skolestart over nyttår
Etter et hektisk og krevende semester kan du nå ta deg en velfortjent ..
5 tips for en best mulig start på skoleåret
Et nytt skoleår nærmer seg og det er igjen tid for å finne tilbake til..
5 tips for å komme i gang etter ferien
Sommerferie er kanskje et av årets høydepunkt for mange. Etter å ha ha..