Du som forelder har mye innflytelse og vil være en god støttespiller under skolestart. Hva må du som forelder huske på og hva kan du bidra med for å gjøre skolestarten til en god opplevelse for? Jeg skal nå gi deg seks tips til hvordan du kan gi barnet ditt en super start på skoleåret!
1. Få orden på det praktiske
Det er lurt å ordne alt det praktiske før skolen starter. Etter en lang ferie mangler barnet ditt mest sannsynlig noe skoleutstyr. Sjekk om dere har blant annet ryggsekk, skrivesaker, pennal, matbokser og klær i orden. Lag deg en huskeliste med alt som barnet ditt mangler, og bruk denne når du skal kjøpe inn nytt utstyr. Du kan også undersøke hvordan barnet ditt kommer seg til skolen. For eksempel utforsk om skolen har et busstilbud eller om det finnes en trygg vei som barnet kan gå eller sykle på.
2. Snakk om forventinger
Barnet ditt har gjerne mange tanker og følelser knyttet til skolestart. På den ene siden er det mange som gleder seg til skolestart og ser frem til å møte klassekameratene sine igjen etter en lang sommer. På den andre siden er det flere som gruer til skolestart. Noen gruer seg til å åpne lærebøkene igjen, fordi de opplever at de ikke mestrer fagene. Andre opplever å bli mobbet eller føler seg utenfor på skolen. Derfor er det svært viktig at du som forelder har en åpen dialog med barnet ditt. Dere kan snakke om forventinger, tanker og følelser knyttet til skolestart. På denne måten har dere en arena for å snakke om temaer som kan være vanskelige, og barnet ditt kan oppleve å få støtte fra deg.
3. Få oversikt over beskjeder og informasjon
Under skolestart strømmer det ofte inn ulike informasjonsskriv, halvårsplaner og beskjeder om nye fag, lærere og lærebøker. Det kan være utfordrende, både for deg og barnet ditt, å navigere seg gjennom alt av informasjon fra skolen. For å skaffe oversikt kan dere henge opp en tavle på et synlig sted i huset deres. For eksempel kan dere henge en tavle på kjøkkenet hvor dere plasserer og organiserer beskjeder fra skolen. Slik går ingen glipp av at barnet ditt skal på leirskole i uke 40 og at tentamen i norsk skal være i starten av desember.
4. Skap nye vaner sammen
Nytt skoleår betyr nye muligheter! Kanskje har barnet ditt hatt en uvane med å gjøre lekser sent på kvelden, eller utsetter innleveringer til dagen før de skal leveres? For å skape nye vaner er det lurt å snakke sammen om hva som skal endres og hvilke løsninger som er best. Et eksempel er at dere finner ut at den sene leksejobbingen fører til lite fokusert arbeid og lavt læringsutbytte. Når dere snakker sammen, kan dere diskutere hvordan dere kan skape gode vaner for skolearbeidet videre. En løsning kan være at dere setter av et fast klokkeslett hver dag som skal være satt av til leksearbeid.
5. Vær interessert i skolehverdagen til barnet ditt
Vis interesse og spør hvordan barnet ditt har hatt det på skolen. Barnet ditt får gjerne mange nye inntrykk og erfaringer ved skolestart, og har gjerne lyst til å dele dette med andre. Når du viser at du er interessert i skolehverdagen så får barnet delt alt det positive og negative som har skjedd på skolen. Slik får du som forelder mer innsikt i hvordan barnet ditt har det på skolen.
6. Lag en plan sammen
Etter skolestart begynner selve hverdagen for fullt. I en hektisk uke skal barnet ditt gjøre lekser, delta på fritidsaktiviteter og ellers være sosial med vennene sine. For at timeplanen skal gå opp kan det være nyttig å planlegge ukene sammen. Dere kan for eksempel planlegge uke for uke eller måned for måned. Har dere fått en plan fra skolen med oversikt over prøver og tentamener for halvåret? Da kan dere legge dette inn i en felles kalender for familien. Tidspunkt for lekser, trening og andre fritidsaktiviteter kan også legges inn i denne kalenderen. Du som forelder kan i tillegg legge inn dine egne planer i kalenderen.
Skolestart er en gyllen anledning for barnet ditt å starte et nytt skoleår med nye forventinger og målsetninger. Du som forelder har mulighet til å motivere, støtte og hjelpe barnet ditt med å nå målene sine. Vis interesse, snakk sammen og lag en plan i skolestart. Slik får dere en super skolestart, og kan skape gode vaner og rutiner for skolehverdagen fremover.
Lykke til med skolestart!