Elever som sitter i klasserommet og har eksamen
Tiril Evensen-Lie
Mentor
Innholdsfortegnelse Eksamen 16. juni 2021 Lesetid: 5 tips til hvordan du lykkes med skriftlig eksamen i norsk

5 tips til hvordan du lykkes med skriftlig eksamen i norsk

Eksamensperioden er allerede i gang eller rett rundt hjørnet, og for mange betyr det skriftlig eksamen i norsk. Norskfaget er stort, og du skal på få timer vise bred kompetanse. Her kommer det fem tips til hvordan du skal lykkes med nettopp dette.

1. Kom godt forberedt

På eksamen har du lov til å ta med alle hjelpemidler, men du må likevel være godt forberedt for å kunne skrive en god eksamensbesvarelse. Før eksamen bør du derfor sette deg inn i pensum ved for eksempel å lage en oversikt over litteratur- og språkhistorien. Videre bør du se på tidligere tekster som du har skrevet og på tilbakemeldinger fra lærer. Er det noe spesielt du har fått kommentarer om at du bør jobbe med eller tenke over innfor eksamen? Spør gjerne lærer om  noe er uklart. Til slutt bør du organisere hjelpemidlene du skal ta med på eksamensdagen. Timene på eksamen går fort, og du bør derfor ikke bruke tid å lete gjennom arkene dine. Lag et system du lett finner frem i,der du for eksempel samler alle ”oppskrifter” på analyser i en mappe og tidligere besvarelser i en annen.

2. Les nøye igjennom oppgaveheftet

Når du får utdelt oppgaveheftet bør du lese grundig igjennom hele heftet før du tar fatt på en oppgave. Velg oppgaven du føler du mestrer best, samt interesserer deg mest for. Ikke test ut en ny sjanger om du ikke har skrevet den før. Dette er ikke tiden for å eksperimentere. Når du har valgt en oppgave må du forsikre deg om at du har forstått hva det spørres etter. Hvis vedlegg skal brukes, må du også  passe på at du forstår disse tekstene. Spør faglærer om noe er uklart!

3. Sett opp en detaljert struktur for oppgaven

Før du begynner med selve skrivingen, bør du lage en god plan i form av en detaljert struktur. Hvilke komponenter skal med i oppgaven? Hvis du skal analysere vedlegg, gjør det før selve skrivingen. Begynn gjerne med en idémyldring i form av tankekart, stikkordsliste, eller lignende. Når du har skrevet ned tanker om hva som skal med, strukturerer du punktene i en logisk rekkefølge. Husk at du må ha med innledning, hoveddel og avslutning i oppgaven! Når du lager strukturen, skriv ned stikkord eller korte setninger om hva hvert punkt skal inneholde. På denne måten vil selve skrivingen bli lett som en lek, der du mer eller mindre bare skal skrive ut skjemaet du allerede har laget. Et tips er å skrive dette skjemaet for hånd (om eksamen er på PC), slik at du har skjemaet foran deg når du skriver. Frykt ikke hvis du bruker lang tid på denne delen, da dette er selve skjelettet til eksamensbesvarelsen. Ha is i magen og gjør en god jobb her, så vil skrivingen gå raskt.

Om eksamen består av to deler, både kortsvar og langsvar, bør du arbeide på denne måten på begge oppgavene. Du bør også strukturere tiden din, slik at du bruker mest tid på langsvarsoppgaven.

4. Skriv

Om du har gjort en grundig jobb i punkt 3, vil denne delen flyte godt uten skrivesperre. Begynn fra starten i skjemaet, og fyll ut punktene du har satt opp. Jobb med å formulere gode setninger underveis i skrivingen, men stopp ikke opp om du skulle få vansker. Marker heller setningen du ikke er fornøyd med, slik at du kan gå tilbake hvis tid. Før opp kilder underveis som du bruker dem, så sparer du tid ved å ikke måtte lage litteraturliste til slutt.

5. Se over teksten

Når teksten er ferdig skrevet er det dessverre mange som leverer og går. Dette anbefales ikke! Har du tid til overs - bruk den! Det er ikke om å gjøre å bli først ferdig, men å vise den kompetansen du har tilegnet deg frem til nå. Har du veldig mye tid igjen, kan du godt ta deg en liten spisepause, slik at du får teksten litt på avstand før du begynner med korrekturen. Det er fort gjort å bli blind på egen tekst. Har du mulighet, er det lurt å skrive ut teksten, og gjøre forbedringer på papir. Da blir det lettere å oppdage eventuelle tastefeil.

Når du skal se over egen tekst, begynn først å se etter eventuelle skrivefeil og setninger som ikke fungerer så godt. Har du repetert deg selv? Kan du formulere deg på en annen måte? Sjekk også at du ikke har brukt samme type formulering eller ord altfor mange ganger. Forsøk å bruke et variert språk – det vil løfte oppgaven.

Hvis eksamen er på sidemål, vil korrekturdelen være særlig viktig. Slå opp de viktigste ordklassene som verb og substantiv der du er usikker. Lag deg på forhånd en huskeliste med typiske nynorske ord og sjekk at du mestrer disse; for eksempel spørreordene, ”ein”, ”eg” og ”ikkje”.

Jobb med teksten din til siste slutt. Skriv gjerne ut flere ganger hvis mulig. Bruk tiden du har til rådighet! Før du leverer, må du også sjekke at alt av formalia er oppfylt.

Lykke til! :-)

Eksamen

Se alle

Knekk koden - Slik tolker du oppgaveteksten!
Du sitter på eksamen og er klar for innsats. Men hvordan angriper du e..
12 supertriks for å øve til prøver
Vi er midt i prøve- og eksamenssesongen og elever rundt i hele landet ..
Slik takler du prøvesituasjonen!
De fleste av oss har nok opplevd å føle seg stresset under en prøve. S..
Konteksteffekter - husk bedre på eksamen
Har du noen gang glemt hvor du har lagt nøklene dine? Når du prøver å ..
5 tips for å overleve eksamenstiden!
Er du stresset før eksamen?..
5 gode tips for å takle eksamensstresset
Om du er ein som har notata klar, eller om du er ein som akkurat oppda..
5 tips til skriftlig eksamen i matematikk
Mange har allerede blitt trukket opp til skriftlig eksamen i matematik..
5 tips til muntlig eksamen!
For at stress og nerver ikke skal ødelegge dine muligheter til å prest..
Hjelp! Barnet mitt skal ha muntlig eksamen
I 48 nervepirrende timer skal barnet ditt få vite hvilket fag han elle..
6 tips for å mestre fysisk skoleeksamen
Nå som vi går inn i en tid med mer fysisk tilstedeværelse, vil det på ..
5 tips til hvordan man mestrer eksamensperioden bedre
Eksamensperioden er for mange en periode forbundet med stress, angst o..
Hvordan lykkes med norsk muntlig eksamen
Eksamensperioden er for mange rett rundt hjørnet, og for noen har den ..