Hva er en diktanalyse?
Diktanalyse handler om å finne fram til den dypere meningen bak ordene i diktet. Vi kan se for oss at du som leser nesten skal leke litt detektiv ved å undersøke hva et dikt egentlig betyr og handler om, og om det har en dypere mening. Når du skal gjøre dette, skal du også se på hvilke virkemidler og motiver forfatteren av diktet bruker for å fremheve akkurat det temaet eller budskapet som ligger bak, og dermed også effekten av virkemidlene du finner.
Hva er budskapet og temaet i diktet?
Når du skal finne tema og budskap i et dikt bør du spørre deg selv: «hva handler egentlig dette diktet om?» og «Prøver forfatteren å fortelle meg noe mer med dette diktet?». Ofte er temaet i et dikt basert på hvem vi møter i diktet, og hva personene gjør. For eksempel kan temaet i et dikt om et par venner være vennskap. Om den ene vennen er sur på den andre, fordi han/hun fikk mer godteri enn den andre, kan temaet også være sjalusi. Når du skal finne budskapet, bør du lete etter moralen i diktet, hvem av personene gjorde det rette eller hva som ville ha vært det riktige å gjøre. I et tilsvarende dikt om vennene som var sure, fordi den ene fikk mer godteri enn den andre, kunne budskapet vært at man må dele med hverandre.
Hvilke virkemidler har diktet?
Neste steg på veien til å skrive en god diktanalyse vil være å lete etter hvilke virkemidler som brukes for å fremheve temaet eller budskapet i diktet. Nå må du se på hva forfatteren kan ha tenkt og hvilken taktikk forfatteren har valgt for å fremheve temaet eller budskapet i diktet. Vanlige virkemidler vi kan se i dikt, kan for eksempel være gjentakelser, rim, språklige bilder, kontraster eller liknende. Du kan lese mer om vanlige sjangertrekk ved dikt i denne artikkelen.
I diktet om vennene og godteriet kan vi tenke oss at en verselinje hadde vært «Ola hadde ti godteribiter mens jeg hadde ingenting». Denne verselinjen kunne vi ha analysert som at forfatteren lager en stor kontrast mellom diktets jeg-person og vennen Ola. Vi kan også tenke oss at det gjentakende ganger nevnes at «Ola har flere godteribiter enn meg» gjennom diktet. Ved å henvise til dette, kunne vi pekt på gjentagelsen i diktet.
Hvilken effekt har virkemidlene i diktet?
Når du nå har funnet både tema, budskap og viktige virkemidler i diktet, er det på tide å trekke linjen mellom dem: Hva er effekten av virkemidlene, og hvordan fremhever de temaet? La oss ta utgangspunkt i kontrasten mellom Olas ti godteribiter og diktets jeg-person, hva betyr denne kontrasten? Vi kunne for eksempel ha tenkt over om kontrasten bidrar til at vi forstår hvor stor forskjell det er mellom godteribitene til Ola og jeg-personen, og at jeg-personen ville hatt god grunn til å være sjalu på vennen Ola.
Om vi skal se på eksempelet med gjentakelse, hvor diktet hadde gjentatt «Ola har flere godteribiter enn meg» flere ganger gjennom diktet. Her kunne du ha reflektert rundt og tolket at denne gjentakelsen representerte hvordan jeg-personen hele tiden tenkte på at Ola hadde flere godteribiter. Det at jeg-personen tenkte på at Ola hadde flere godteribiter enn seg selv hele tiden, kunne jo kanskje ha tydet på at jeg-personen ikke kunne gi slipp på denne tanken, nettopp fordi jeg-personen var sjalu.
Det er viktig å skrive om effekten av virkemidlene hvis du skal skrive en diktanalyse på eksamen. Det vil si hva gjør virkemidlene med oppfatningen vår av diktet? Dette er viktig i en diktanalyse, fordi dette viser god forståelse.
Eksempel på diktanalyse - sånn bygger du den opp
Nå har vi sett på hvordan du kan finne tema eller budskap i et dikt. Vi har også sett på hvordan du kan peke på virkemidler, samt reflektere rundt effekten av virkemidlene. Da sitter du kanskje med en litt forvirret følelse av hvordan du egentlig skal bygge opp denne diktanalysen. Som nevnt er målet med en diktanalyse å finne ut hva diktet egentlig handler om, og hvordan det kommer frem i diktet. Et forslag til hvordan du kan bygge opp diktanalysen kan være følgende:
- Innledning: Hva slags dikt er dette? Hvem har skrevet diktet, og når? Den litteraturhistoriske plasseringen kan hjelpe deg godt på vei til å finne ut hvilke tematikker diktet tar opp. Hva er temaet/budskapet i diktet?
- Pek på et viktige virkemidler i diktet. Hvordan får disse virkemiddelene frem temaet? Ta for deg et virkemiddel av gangen og forklar hvordan dette underbygger tematikken, og og ta gjerne utgangspunkt i artikkelen om sjangertrekk ved dikt.
- Oppsummering: Hvordan kommer temaet i diktet frem gjennom virkemidlene? Pek på de viktigste virkemidlene du har funnet.
Lykke til!