Hvordan skrive et kåseri?

Du sitter i norsktimen og ser at læreren har skrevet opp på tavla at temaet for timen er kåseri. «Kåseri? Hva er det for noe?» tenker du kanskje. Et kåseri er en kreativ tekst som i prinsippet skal fremføres muntlig. Men, i en skoleoppgave er det sjeldent det blir noe mer enn en tekst med muntlig preg. Målet med et kåseri er å få fram et budskap på en underholdende måte. Et kåseri kan minne litt om stand-up. Sjangeren startet egentlig som en avissjanger, og var en måte for folket å kritisere ting på en nedtonet måte. Men dette har endret seg, og her er en liten guide til hvordan du kan skrive et kåseri.

Forberedelser

Som med de fleste andre tekster er det lurt å forberede seg før man setter i gang. En veldig passende måte å gjøre det på er å lage et tankekart. Start med å sette temaet i midten, og la tankene vandre. Hvilke tekster tenker du på som omhandler temaet? Vet du om noen ordspill eller memes som passer inn? Er det noen sitater fra kjente personer eller tekster som ville vært bra å referere til? Når du lar tankene strømme kan du komme på mye tilfeldig, og det er nettopp dette du vil ha. Kåserier er kjent for tankesprang, og tilfeldigheter. Bare pass på å komme tilbake til poenget igjen, og hold en rød tråd gjennom teksten.

Ps. MentorNorge tilbyr privatundervisning i norsk som gir gode faglige resultater. Les mer om privatundervisning her.

Innhold

Hvilke momenter skal egentlig være med i et kåseri? Hvis vi tar en titt på Utdanningsdirektoratet sine sider finner vi ikke mye om kåseri, siden dette går under kategorien kreativ tekst som har mer åpne og generelle kriterier. Skal du skrive et kåseri som en eksamensoppgave for eksempel, er det viktig å huske å holde en rød tråd til temaet som er oppgitt, samt inkludere momenter fra tekstene du skal hente inspirasjon fra. I tillegg til dette er det et kriterium som sier «bruker litterære virkemidler på en gjennomført måte». Hvilke litterære virkemidler? Det er jo så mange! Her kommer en liste over de viktigste litterære virkemidlene som er relevante for et kåseri:

1. Humor – selve kjernen i et kåseri.

Målet med et kåseri er som nevnt å få frem et budskap på en underholdende måte, og hva er det som underholder bedre enn humor? Det finnes flere ulike typer humor du kan benytte, som for eksempel ironi og satire. Det viktigste er at du holder en lett og munter tone, og ikke gjør det for komplisert å forstå. Du vil at leseren/lytteren skal le, eller i det minste humre litt underveis i teksten, og det oppnår du ikke hvis det er for tungt eller sært.

2. Språklige bilder

Å skape språklige bilder er også essensielt når man skal skrive et kåseri. Eksempler på dette er sammenlikninger og metaforer. Du ønsker å få leseren til å leve seg inn i fortellingen din, og ofte er det bedre å vise det med språklige bilder enn å fortelle det rett ut. Det gjør fortellingen morsom og livlig.

3. Retoriske spørsmål

Spørsmål er en fin måte å sørge for at leseren/lytteren blir inkludert i det du skal formidle. Fordelen med retoriske spørsmål er at de ikke trenger å svare, for svaret er allerede gitt. Funksjonen av retoriske spørsmål er at leseren/lytteren våkner til, stopper opp i tankene og prosesserer det som nettopp har blitt sagt.

Sluttproduktet

Når du mener kåseriet er ferdig, er det mest sannsynlig ikke det. Les igjennom og se etter ting du kan forbedre. Setningsoppbygging er ikke det viktigste her. Er setningene muntlig formulert? Det er bra. Starter noen setninger med «og, eller, men, for»? Dette er vanligvis noe man vil unngå, men i et kåseri går det helt fint. Generelt sett så vil setninger som vanligvis ville fått kritikk for å være for muntlige i formuleringen, være helt ypperlige nå. En annen god idé er å finne en god balanse med humoren. Prøv å sette inn i hvert fall et morsomt poeng per avsnitt. Samtidig er det viktig å tenke på kvaliteten, det er lett å gjennomskue et krampaktig forsøk på å være morsom.

Til slutt, husk at ditt kåseri kanskje ikke er noe for alle. Dersom du ikke føler deg helt trygg på å skrive tekst kan du få hjelp av en dyktig mentor. Du kan lese mer om privatundervisning i norsk her.

Humor er individuelt, så selv om du og noen andre synes kåseriet ditt er kjempebra og underholdende, vil du garantert finne noen som synes det er gørrkjedelig. Det kan være verdt å ha i tankene hvis du vurderer å skrive et kåseri på eksamen. Det kan hende sensor har en helt annen humor enn det du har. Selv om det egentlig ikke skal ha noe å si for karakteren din, så blir det fort slik allikevel. Men synes du kåseri er en morsom sjanger, så er det bare å kjøre på!

Vil du prøve privatundervisning med en mentor?

Prøv en gratis kartleggingstime

Lykke til!

Kilder:
Skrivesenteret.no

Wikipedia.no

D75e0cd06f058f8

Marte Lindholm-Dahle

Mentor, MentorNorge