Hva er en sjanger?
Før vi begynner å jobbe med sjangertrekk må vi også få avklart hva en sjanger egentlig er. En sjanger kan beskrives som en type verk som er skrevet eller laget på samme måte. Vi kan bruke et eksempel med hunder, hvor det finnes mange forskjellige hunderaser til tross for at hver hunderase tilhører arten hund. På samme måte finnes det mange ulike sjangre av tekster og verk, som alle likevel er litteratur. Vi har tre overordnede sjangre i litteraturen. Disse kalles skjønnlitteratur, sakprosa og lyrikk. Skjønnlitteratur er oppdiktet litteratur som lages for å underholde, mens sakprosa er litteratur som handler om virkeligheten. Lyrikk er derimot litteratur som er laget for å oppleses, som for eksempel sanger eller dikt.
Litterære undersjangre
Det finnes også noe som heter undersjangre eller subsjangre, som de litterære sjangrene kan deles inn i. Fra tidligere vet du at de tre overordnede sjangrene innenfor litteraturen kalles skjønnlitteratur, sakprosa og lyrikk. Hvis vi skal bruke skjønnlitteraturen som eksempel, kan vi si at skjønnlitteraturen har flere undersjangre. Eksempler på undersjangre av skjønnlitteraturen kan være romaner eller noveller. Lyrikken som overordnet sjanger har også noen undersjangre, deriblant dikt eller sanger. Sakprosaen har for eksempel undersjangrene retorisk analyse, tekstanalyse, essay eller fagartikkel. Noen undersjangere kan igjen ha sine egne undersjangere, som for eksempel at undersjangeren roman har undersjangrene krim eller fantasi.
Definisjonen av sjangertrekk
Før vi jobber oss gjennom begrepet sjangertrekk, er det fint å ha en definisjon i bunnen. Sjangertrekk kan defineres som trekk eller kjennetegn på en spesiell sjanger innenfor litteraturen. På samme måte som at noen egenskaper, eller trekk om vi skal bruke det ordet, ved en hund gjør en hund til en hund, er det også noen egenskaper eller trekk ved en roman som gjør det til en roman. Sjangertrekk er altså ting som de aller fleste tekster innenfor en spesiell sjanger har til felles. På denne måten kan vi altså lete etter sjangertrekk i en tekst eller i et verk, og ut ifra sjangertrekkene vi finner kan vi konkludere med hva slags sjanger teksten tilhører.
Hvordan finner du sjangertrekk?
Nå som du forhåpentligvis har fått litt bedre kontroll på hva sjangre er, og hva sjangertrekk betyr, skal vi ta en titt på hvordan du finner sjangertrekk i en tekst. Det er viktig å kunne lete etter sjangertrekk fordi en oppgave på en eventuell eksamen kan be deg om å vise frem sjangertrekk i en vedlagt tekst. En annen kjent eksamensoppgave kan være å forklare hva som er effekten av sjangertrekk.
Når du skal finne sjangertrekk trenger du først og fremst å kunne sjangertrekkene til sjangeren på teksten du holder på med. Ofte er det oppgitt i oppgaven hva slags sjanger teksten er, men når du kjenner til sjangertrekkene til de ulike sjangrene bør dette også være lett å gjenkjenne. Her på mentorbloggen kan du finne mange forskjellige tekster om sjangertrekk i de aller største sjangrene: novelle, dikt, roman, eventyr, og essay. Dette er lurt å få god kontroll på, så jeg kan anbefale deg å lese disse tekstene. Nedenfor kan du derimot se en oversikt over sjangertrekk i ulike sjangre i korte trekk.
Etter å ha fått kontroll på sjangertrekkene er det bare å begynne med å lete etter dem i teksten du jobber med. Begynn med å undersøke strukturen på teksten din, den kan gjøre det lett å utelukke enkelte sjangre, eller klargjøre hvilken sjanger du har med å gjøre. Det vil for eksempel være ganske lett å gjenkjenne et dikt på grunn av strofer og verselinjer, da svært få andre sjangre har tekster som bygges opp på tilsvarende måte. Etter å ha sett på struktur, kan du undersøke innholdet i teksten. Du kan se om du leser en fortelling, og på den måten utelukke eller avklare om teksten du leser er enten en roman, et eventyr eller en novelle.
Husk å bruke sjangertrekk når du skriver tekster
Et siste tips er å huske å bruke sjangertrekkene imens du skriver teksten din. Dette er fordi det ofte er det en lærer eller sensor ser etter når du skriver tekst, fordi det viser at du vet hvordan de forskjellige teksttypene skiller seg fra hverandre. For eksempel er det lurt å skrive reflekterende, forankre refleksjon i fakta, opprettholde en klar rød tråd, bruke humor, og personlige erfaringer når du skriver et essay. På denne måten vet du at du holder deg innenfor sjangeren du skriver.