5 tips for en best mulig start på skoleåret

Et nytt skoleår nærmer seg og det er igjen tid for å finne tilbake til gamle vaner, men kanskje også danne noen nye. Et nytt semester betyr en ny start, og er en glimrende anledning for å danne gode vaner for det kommende året. I dette innlegget vil jeg komme med mine nyttigste tips for hvordan du best kan ta fatt i pensum på en effektiv og lønnsom måte.

Hold deg produktiv

Å jobbe produktivt er noe man alltid hører er både smart og lønnsomt, men hvordan skal man klare det best mulig? For mange er skolearbeidet en evig kamp mot prokrastinering og utsettelse. Med noen enkle grep er det likevel mulig å komme raskt gjennom agendaen: Starten på dagen er avgjørende for hvordan resten av dagens arbeid utspiller seg. Morgenen er tiden for å komme inn i det riktige tankesettet og sette standarden for en produktiv dag. Start morgenen med å gjøre en oppgave, enten det er å re opp sengen eller å lage matpakke. Det viktige her er å få noe gjort som skaper et resultat. Videre er det vesentlig å fortsette produktiviteten. Lag en liste over dagens pensum eller gjøremål, og forsøk å legge vekk telefonen til det meste er gjort.

Repeter hyppig

Det neste tipset handler om hvordan aktiv repetisjon kan spare deg for timevis med lesing. Hjernen har nemlig begrenset korttidsminne, noe som betyr at repetisjon er avgjørende for at vi mennesker skal kunne huske det vi lærer. Søvn er også utslagsgivende for læring. Strukturer derfor arbeidet slik at du får flere gode netter der hjernen kan prosessere det du tar inn. Under ser du en oversikt som viser hvordan hjernen lagrer informasjon ved repetisjon. Ved å repetere som vist under slipper du harde basketak før tentamener og eksamener og får en mye mer behagelig forberedelsestid, der du heller kan jobbe med å få overblikk og trekke linjer.

  • Repeter etter timen
  • Repeter når du kommer hjem
  • Repeter før en ny skoleuke
  • Repeter i slutten av måneden
  • Fortsett slik frem til eksamen


Illustrasjonene vider hvordan du ved gjentatte repetisjoner husker bortimot alt det du lærer over tid.

Bruk tilgjengelige verktøy

Verden blir stadig mer digital og det kan du dra nytte av for å variere arbeidsmetodene dine. Det å ikke bare pugge notater, men også finne spill, videoer og læringsapper som tar for seg pensum, gjør at du holder ut lenger samtidig som du lærer mer. Personlig har jeg god erfaring med appen «Quizlet». Her kan du søke opp allerede eksisterende temaer, eller lage dine egne «sets» og benytte appen sine mange læringsmetoder. Quizlet og tilsvarende apper for læring er i tillegg supre tidsfordriv på vei til skolen eller til trening.

Planlegg og strukturer

For mange er det å komme i gang et stort skritt på veien mot å fullføre noe. Det å planlegge og strukturere arbeidet gjør at du får kartlagt pensum, samt får en oversikt over hva som skal gjøres, og gjør det enkelt å arbeide videre. Sett deg ned og lag en konkret plan for hvordan du skal arbeide for å komme gjennom alt tidsnok. Jobb i tillegg med å skaffe oversikt over det du skal gjøre. Gjør det realistisk og husk å gi deg selv pauser. Du lærer mye mer av å jobbe én time effektivt enn du gjør av tre timer med distraksjoner uten et klart mål.

Bruk medelever og mentor

Det siste tipset jeg vil gi deg handler enkelt og greit om å bruke medelever og mentor best mulig. Å snakke om pensum, samt ta i bruk det du skal lære gjør at stoffet og teorien sitter mye bedre. I tillegg kommer du på et høyere faglig nivå når du kan drøfte og diskutere det du skal lære med andre, fordi du da hører andres kunnskap og perspektiv. En annen fordel er at du får bearbeidet stoffet på en helt annen måte når du formidler det muntlig, kontra å kun tenke det i hodet. Formuleringene blir mer presise og du trener på hvordan du ordlegger deg best. Er du trygg på fagstoffet er det også masse læring i å hjelpe andre med å forstå pensum.

Da gjenstår det bare å si lykke til med det kommende skoleåret!

Jacob

Jacob Rønningen
Innholdsprodusent, MentorNorge